20 septembrie peste timp. Ce s-a întâmplat în această zi?

Sursa: cloudmind.info

Astazi este ziua Bucurestiului, capitala Romaniei si, in acelasi timp, cel mai mare oras, centru industrial si comercial al tarii (hotarata in sedinta solemna a Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, din 21.09.1990. De ziua Bucurestilor se sarbatoreste prima atestare documentara a Cetatii de Scaun Bucuresti de catre domnitorul Vlad Tepes, aparuta in 1459.). Populatia de 1.944.367 de locuitori (est. 1 ianuarie 2009) face ca Bucurestiul sa fie al saselea oras ca populatie din Uniunea Europeana. In fapt, insa, Bucurestiul aduna zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialistii prognozeaza ca, in urmatorii cinci ani, totalul va depasi patru milioane. La acestea se adauga faptul ca localitatile din preajma orasului, care vor face parte din viitoarea Zona Metropolitana, insumeaza populatie de aproximativ 430.000 de locuitori. In 1862, Bucurestiul devenea capitala Romaniei. Intre cele doua razboaie mondiale, arhitectura eleganta si elita bucuresteana i-au adus supranumele „Micul Paris”. In prezent, capitala are acelasi nivel administrativ ca si un judet si este impartita in sase sectoare. Legenda spune ca Bucurestiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante mai probabile, Bucuresti a fost intemeiat de catre Mircea cel Batran la sfarsit de secol XIV.

Tot dintr-o zi de 20 septembrie, din 1347, dateaza prima atestare documentara a orasului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I. al Ungariei.

 

Pe 20 septembrie 1519, navigatorul portughez Ferdinand Magellan isi incepea calatoria in jurul lumii; comandand 5 vase cu 270 de oameni la bord, el a plecat din Spania cu gandul de a gasi o alta ruta maritima spre Indonezia.

 

In 1702, pe 20 septembrie, era inaugurat Palatul de la Mogosoaia, asa cum sta scris pe pisania din foisorul de pe latura de rasarit a palatului.

1842: Se năştea fizicianul şi chimistul englez James Dewar, creator al unui vas folosit pentru lichefierea gazelor (d. 1923)

 

1854: Începea Războiul Crimeii, cu o victorie franco-britanică în bătălia de la Alma

 

1866: Se năștea poetul George Coșbuc (d. 1918)

 

1880: Buenos Aires devenea capitala Argentinei

 

1913: În România, era organizat primul meci oficial de rugby

 

1932: Mahatma Gandhi începea greva foamei în închisoare

 

1934: Se năştea actriţa italiană Sophia Loren

 

In 1946, pe 20 septembrie, aparea la Bucuresti, saptamanalul politic, social si cultural „Contemporanul”.

 

La data de 20 septembrie 1946, orasul francez Cannes gazduia prima editie a Festivalului international de film. Initial s-a dorit organizarea acestuia in 1939, insa izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial a amanat planurile. Festivalul de la Cannes s-a dorit a fi o alternativa a celui de la Venetia, pe care liderul fascist Benito Mussolini l-a transformat intr-un instrument de propaganda. Orasul Cannes a fost ales ca loc de desfasurare atat datorita pozitionarii pe coasta Mediteranei, cat si numeroaselor cazinouri si localuri aflate in zona. In 1939, deschiderea festivalului a coincis cu invadarea Poloniei de catre trupele naziste, astfel incat autoritatile franceze au luat decizia de a anula manifestarea. Dupa sapte ani a avut loc si prima editie, la care au participat 18 natiuni. In anii ’50, festivalul era considerat cea mai prestigioasa competitie de film din lume.

 

1948: Se năştea scriitorul american George RR Martin, autorul seriei ‘A Song of Ice and Fire’, din care se inspiră serialul-fenomen Game of Thrones

 

1956: Se năşte actorul american Gary Cole (Midnight Caller)

 

1967: Se năştea actriţa americană Kristen Johnston, cunoscută pentru rolul Wilmei  Flintstone din ‘The Flintstones in Viva Rock Vegas’

 

1968: Era inaugurată Uzina de la Piteşti, prima de autoturisme din România

 

In 1972, pe 20 septembrie, Paul si Linda McCartney erau arestati pentru a doua oara in doua saptamani, pentru posesie de canabis.

 

1974: Era inaugurat Transfăgărăşanul, drum naţional  care cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m), situat la cea mai mare altitudine din ţară (2.045 m)

 

1975: Se năştea pilotul columbian Juan Pablo Montoya

 

1997: Mihai Leu îşi apăra titlul mondial la box profesionist, versiunea WBO, categoria semimijlocie, învingându-l la puncte pe irlandezul Michael Carruth într-o partidă organizată la Aachen

 

2015: Prima tabără pentru refugiați din România era amenajată în localitatea timișeană Lunga

 

Astazi isi serbeaza ziua de nastere: Sophia Loren, actrita italiana, Henrik Larsson, fotbalist suedez si Asia Argento, actrita italiana.

Lasă un răspuns