Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 septembrie

CINEMA

* Programul American Independent Film Festival de astăzi.

˟ La CinemaPRO:

– de la ora 18:30, rulează „Ingrid Goes West / Ingrid pleacă în vest”, comedie neagră de Matt Spicer, cu Aubrey Plaza şi Elizabeth Olsen, care satirizează lumea modernă a social media;

– de la ora 21:00, Ethan Hawke prezintă dramă – musical „ to be Blue” realizată de Robert Budreau, în care actorul interpretează pe celebrul trompetist şi muzician Chet Baker, devenit o legendă a jazz-ului în anii 50 şi renumit în egală măsură pentru dependenţa sa de droguri.

˟ La Cinemateca Eforie se reiau:

– de la ora 18;30, drama „Novitiate”, pentru care Maggie Betts a primit anul acesta la Festivalul Sundance Premiul special al juriului – Cel mai bun regizor debutant; filmul urmăreşte, timp de un deceniu, povestea iniţierii tinerei Cathleen în dragostea faţă de Dumnezeu după ce primeşte o bursă la o şcoală catolică şi este atrasă imediat de misterul şi romantismul unei vieţi devotate venerării şi servirii Domnului;

– de la ora 21:00, drama gay „Call Me by Your Name / Spune-mi cum vrei” în regia lui Luca Guadagnino şi având în distribuţie pe Armie Hammer şi Timothée Chalamet.

* În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane din România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prezintă, de la ora 18:00, documentarele „Sighişoara graţioasa cetate” şi „Brașovul medieval”.

* La Grădina cu filme a Creart, de la ora 20:30 rulează comedia „Sideways” de Alexander Payne, distinsă cu două Globuri de aur, în care Paul Giamatti interpretează pe Miles, un scriitor fără faimă obsedat de vinuri şi traumatizat în urma divorţului, care îl invită pe vechiul său prieten şi coleg de liceu Jack, un actor fără succes de mâna a şaptea jucat de Thomas Haden Church, să viziteze împreună podgoriile din Santa Ynez Valley, California, chiar cu o săptămână înainte de nunta lui Jack.

MUZICĂ

* Programul zilei la Festivalul Internaţional „George Enescu”.

˟ În Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Enescu, de la ora 15.00, Claudia Codreanu şi Diana Vodă susţin un recital de lieduri româneşti.

˟ La Ateneul Român, de la ora 17:00 începe concertul formaţiei „Les siècles” dirijată de François-Xavier Roth cu participarea Corului regal şi având în program: „Poema Română op. 1” de Enescu; Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în si minor op. 61 de Saint-Saëns – solistă Simone Lamsma; Première Suite pour orchestre de Debussy şi „La Valse” de Ravel.

˟ La Sala Palatului, de la ora 20:00 începe al doilea concert susţinut de Orchestre National de France, sub bagheta dirijorului Christoph Eschenbach, în cadrul secţiunii „Mari orchestre ale lumii”. Programul de astă-seară cuprinde: Uvertura operei „Tannhäuser” de Wagner, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în si minor op. 8 de Enescu – Solist: Truls Mørk şi  Simfonia I în do minor op. 68 de Brahms.

˟ Concertul este transmis în direct şi în Piaţa Festivalului, unde, între orele 17:00 – 19:00, au loc recitaluri susţinute de elevi şi studenţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Tulcea, Timişoara, Galaţi, precum şi din Statele Unite ale Americii.

* BluesCore, adică Hanno Höfer –voce / chitară, Liviu Pop – drums şi Raul Kusak-Hammond Organ, cântă de la ora 20:00 în Clubul Ţăranului.

* Trupa Am Fost La Munte şi Mi-a Plăcut îşi lansează cel mai recent album, „S-a Rezolvat. Nu Se Poate”, în cadrul unui concert pe care-l susţine de la ora 21:00 în sala Berlin a Clubului Control.

* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu cântă, de la ora 21:30, pe terasa Berăriei H.

EXPOZIŢII

* În cadrul Zilelor Bucureştiului organizate de Primăria Capitalei prin ArCuB, de la ora 18:00 are loc, în prezenţa artistei, vernisajul primei expoziţii de sculptură semnată de celebra Alexandra Nechita ce cuprinde 8 lucrări impresionante. Spaţiul expoziţional, intitulat Grădina cu sculpturi şi situat chiar în faţa Ateneului Român, poate fi vizitat până pe 19 octombrie.

* Tot de la ora 18:00, în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” are loc deschiderea celei de-a 22-a ediţii a Salonului anual al Filialei de grafică publicitară a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Până pe 15 octombrie, sub titlul generic „Artă aplicată”, îşi expun lucrările numeroşi artişti, creatori de ilustraţii de carte, de afişe culturale, comerciale sau satirice, de desene umoristice, de pagini de reclamă precum şi de alte genuri.

* La Institutul Italian de Cultură, de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Particella di Dio / Particula lui Dumnezeu”, semnată de Giacoma Venuti, pictoriţă din Messina supranumită „Giko”, care a luat naştere din dorinţa artistei de a explica un sens primordial, dincolo de semnificaţia ştiinţifică sau religioasă, un întreg din care se eliberează creaţia ce devine forţă motrice a universului, extinzându-se şi retrăgându-se în culoare şi dimensiuni.

* Tot de la ora 19:00, la Galeria Galateca au loc vernisajul şi lansarea proiectului „Arta la intrare” – 23 de spaţii din Bucureşti, 23 de artişti români . Până pe 19 octombrie, acest proiect aduce creaţiile artiştilor români în 23 de spaţii din Bucureşti – instituţii, biblioteci, teatre, facultăţi şi şcoli – unde vor fi amplasate lucrări de artă create de tot atâţia artişti români. Curator: Anca Boeriu. Grafic designer: Ana Maria Crişan

ÎNTÂLNIRI

* De la ora 19:00, în Green Hours, „Blitz Show Revival #6” îi aduce aproape publicului pe câţiva poeţii care au adoptat şi au fost adoptaţi de Bucureşti în ultimii ani: Anca Bucur, Dan Mihuţ, Andrei Dósa şi Dmitri Miticov. Moderatori: Iulia Militaru şi Mircea Dan Duţă.

* Radu Jude este invitatul special al serii de Film şi Literatură ce începe de la ora 20.00 în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.