19 septembrie peste timp. Ce s-a intamplat in aceasta zi ?

1895: Era inaugurat podul de la Cernavodă, proiectat şi construit de inginerul Anghel Saligny, la acea dată fiind era al treilea pod ca lungime din lume

Tot intr-o zi de 19 septembrie, in 1783, era ridicat in aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fratii Montgolfier, avand la bord trei pasageri: o rata, un cocos si o oaie. Aterizarea s-a produs fara probleme, demonstrand ca si alte vietati decat pasarile pot suporta inaltimile. Primul balon, fara echipaj, a fost inaltat la 5 iunie 1783.

Tot intr-o zi de 19 septembrie, in 1919, lua fiinta clubul de fotbal Universitatea Cluj-Napoca.

Pe 19 septembrie 1924, inginerul roman Aurel Persu obtinea, in Germania, un brevet de inventie pentru „automobil aerodinamic corect”. Automobilul construit in tara de Aurel Persu avea caroseria de forma unei picaturi de apa in cadere. Rotile erau amplasate in interiorul caroseriei, iar puntea din spate nu avea diferential. Masina se afla expusa la Muzeul tehnicii D. Leonida din Bucuresti.

In 1928, pe 19 septembrie, Mickey Mouse, simpaticul personaj de desene animate creat de Walt Disney, isi facea prima aparitie publica in “Plane Crazy”, pentru ca un an mai tarziu sa fie eroul productiei “Steamboat Willie”, primul film de animatie cu sunet.

1946: Festivalul de Film de la Cannes se relua după o întrerupere de 7 ani cauzată de cel de-al Doilea Război Mondial

1961: Înceta din viaţă actriţa Lucia Sturza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti (n. 1873)

Tot intr-o zi de 19 septembrie, in 1970, avea loc pentru prima oara festivalul Glastonbury. Atunci au participat Marc Bolan, Ian Anderson, Keith Christmas, Quintessence, Amazing Blondel si Sam Apple Pie.

In 1975, pe 19 septembrie, trupa Queen semna un contract de management cu John Reid, managerul lui Elton John.

1982: Americanul Scott Fahlman, expert în informatică la Carnegie Mellon University, postea pentru prima dată emoticoanele „:-)” și :-(” într-un mesaj

La data de 19 septembrie 1991, un cuplu german gasea, in Alpii Austrieci (pe granita italo-austriaca), corpul unui om „inghetat tun”. Omul glaciar, supranumit Otzi, avea 1,5 metri inaltime si aproximativ 5 000 de ani.

Pe 19 septembrie 1996, membrii Parlamentului European condamnau, printr-o rezolutie, decizia Parlamentului Romaniei de a introduce pedepse mai drastice pentru actele de homosexualitate, subliniind ca aceasta masura ar trebui anulata.

In 2002, pe 19 septembrie, James Brown era dat in judecata chiar de catre propriile fiice, care sustineau ca tatal lor le datoreaza 650.000 de dolari din drepturile pieselor sale.

La data de 19 septembrie 2004, Celine Dion isi prelungea seria de concerte din Las Vegas cu inca un an. Cantareata a fost platita cu 100.000.000 de dolari pentru cinci show-uri pe saptamana timp de trei ani.

Tot intr-o zi de 19 septembrie, in 2005, cercetarile realizate de cei de la Cartea Recordurilor scoteau la iveala faptul ca trupa Status Quo a avut cele mai multe hituri din istoria muzicii britanice: 61 de piese, incepand cu „Pictures of Matchstick” in 1968 si terminand cu „You’ll Come Around”, in 2004.

2011: Se stingea din viaţă muzicianul Johnny Răducanu (n. 1931)

2015: România critica planul Ungariei de a ridica un gard la graniţa comună, de teama refugiaţilor

2016: Comedia muzicală ‘La la Land’, în regia americanului Damien Chazelle, cu Ryan Gosling şi Emma Stone, câştiga ‘People’s Choice Award’ (premiul publicului) la cea de-a 41-a ediţie a Festivalului internaţional de Film de la Toronto (TIFF).

Lasă un răspuns