Viva – Jesus în căutarea afirmării şi familiei

Printre filmele cu personaje importante gay care mizează, în mod special, pe sensibilizarea publicului faţă de soarta acestora se numără şi drama cubaneză „Viva”, realizată însă de irlandezii Paddy Breathnach ca regizor şi Mark O’Halloran ca scenarist, care au reuşit să surprindă foarte bine lumea insulei romului. Au primit un ajutor esenţial de la excelenţii actori cubanezi din distribuţie. În primul rând de la interpretul rolului titular, Héctor Medina, care duce pe umerii săi întreg filmul.

De fapt, titlul acestei drame reprezintă numele de scenă pe care şi-l alege Jesus, un tânăr devenit gay din înclinaţie şi, mai ales, lipsă de îndrumare, care, având apartamentul moştenit de la mama sa, îşi câştigă existenţa cu greu prestând servicii de machiaj şi coafat, mai ales pentru o trupă de travestiţi din Havana, din care nu lipsesc problemele, conflictele şi limbajul vulgar. De altfel, o astfel de trupă l-a inspirat în facerea filmului pe regizor, care-şi aduce aminte: „Un cearşaf atârnat în spatele unei curţi periferice şi un singur bec au creat din nimic un teatru şi o lume a viselor.” Dar aşa ceva nu veţi vedea pe ecran ci doar „puterea de transformare şi de creaţie” despre care cineastul irlandez crede că „a fost determinată de dorinţa de a-şi exprima identitatea printr-o voce pasională, brută, netulburată”.

 

Visul lui Jesus de a ajunge în lumina reflectoarelor pentru a interpreta, în play-back, cântecele unor soliste celebre despre iubiri imposibile, durere şi pierdere se împlineşte când Mama, conducătorul trupei jucat de Luis Alberto García, îi dă şansa de a fi pe scenă. Tocmai când începuse să se afirme, prost sfătuit de un coleg, se apropie de un străin de la bar care îl loveşte. Acesta se dovedeşte a fi chiar tatăl său, Angel, un fost boxer interpretat de Jorge Perugorría, care şi-a părăsit soţia după ce a căzut în patima romului, devenind din ce în ce mai violent cu familia, pe măsură ce pierdea în ring, ajungând să comită şi o crimă. A fost eliberat din închisoare doar pentru că e ros de cancer.

După ce a fost absent din viaţa lui Jesus timp de 15 ani, aşteptările diferite ale tatălui şi fiului intră în conflict. Fără să se întrebe din ce vor trăi, Angel îi interzice să mai apară pe scenă şi-l împinge astfel, inconştient, să se prostitueze, mai ales cu turişti străini violenţi, în condiţii insalubre. Cu toate astea, filmul „Viva” se transformă într-o poveste delicată de dragoste dintre un tată şi un fiu care se luptă să se înţeleagă unul pe celălalt. Mai aveţi multe de descoperit vizionând această dramă la Grădina cu filme a Creart, unde rulează deseară, de la ora 20, în cadrul Festivalului PELÍCULA – Latin American Film & Experience.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.