Catrinel Dumitrescu, Răzvan Vasilescu și Pavel Bartoș, pe scena primului festival al stagiunii, la Brăila

S-a deschis stagiunea 2017-2018 în cele mai multe teatre din Romania, așa că este momentul potrivit să înceapă și seria festivalurilor. În luna octombrie, în Capitală, se vor desfășura succesiv trei evenimente: ”Teen-Fest”, la Teatrul Excelsior, ”Festin pe Bulevard”, la Teatrul Nottara și ”Festivalul Național de Teatru”.

Sezonul festivalier din țară se deschide în această duminică, la Brăila și va continua la Oradea, Tulcea și Galați.

Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila organizează și găzduiește, în perioada 17-24 septembrie, în cele trei săli ale sale, cea de-a XI-a ediție a Festivalului ”Zile și Nopți de Teatru la Brăila”. Tema din acest an este ”Comedia în fel și chip”.
În cele 8 zile, vor fi prezentate 18 producții din București și din țară, semnate de regizori importanți, din generații diferite, realizate pe texte clasice și contemporane.

Îi regăsim în program pe Alexandru Dabija și al său ”Svejk”, după Jaroslav Haše – de la Teatrul Odeon, pe Gelu Colceag, cu piesa lui Alexandr Galin, ”Rendez-vous pe Lună” – montată la Teatrul Mic. Alături de ei sunt regizorii mai tineri Erwin Șimșensohn, cu spectacolul Teatrului Excelsior, ”Fluturii sunt liberi”, Eugen Gyemant, cu producția Teatrului de Comedie ”Cum am învățat să conduc” și Alexandru Mâzgăreanu, cu ”Fazanul”, comedia lui Feydeau, de la Teatrul Nottara, precum și mai tânăra regizoare Sânziana Stoican și a sa montare de la Unteatru, pe textul lui Martin Crimp, ”Are nevoie de multă atenție”. Sunt, de asemenea, pe afiș și două spectacole create de actorii Mihai Constantin și Radu Iacoban – ”Creditul”, de la Godot Cafe Teatru, și ”Lobby Hero”, de la TES, dar și producția Teatrului de Artă București – ”Și veni bărbatul la femeie”, semnată de brăileanul Bogdan Budeş.

Publicul va avea parte și de două recitaluri: one man show-ul lui Răzvan Vasilescu, ”Era ok și la 60”, și one woman show-ul lui Edith Alibec, ”De ce fierbe copilul în mămăligă”.

Printre actorii bucureșteni care vor urca pe scena festivalului se vor afla: Șerban Pavlu, Pavel Bartoș, Delia Nartea, Dan Condurache, Tudor Aaron Istodor, Ioana Calotă, Ion Haiduc și, nu în ultimul rând, Catrinel Dumitrecu, al cărei debut este legat de teatrul din Brăila.

Teatrul gazdă deschide această ediție cu premiera ”Tango” de Slawomir Mrozek, în regia lui Vladimir Anton, un spectacol prezentat în avanpremieră la București, în luna mai, la Teatrul Odeon.

Teatrul Andrei Mureșeanu din Sfântu Gheorghe va prezenta ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia: Cristian Ban, Teatrul Toma Caragiu din Ploiești va juca recenta sa premieră ”Unchiul Vanea” de Cehov, regia Sânziana Stoican, Teatrul Matei Vișniec din Suceava va veni cu piesa lui Shakespeare, ”Zadarnicele chinuri ale dragostei”, montată de actorul Alex Bogdan, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț va oferi o nouă interpretare a textului lui Gogol, ”Revizorul”, regia Zakarias Zalan, iar Teatrul Fani Tardini din Galați va încheia seria reprezentațiilor trupelor din țară cu ”Fat Pig”, a lui Neil LaBute, regia Laura Moldovan.

Selecția spectacolelor îi aparține teatrologului Lucian Sabados, managerul teatrului brăilean și directorul Festivalului.

Festivalul ”Zile și Nopți de Teatru la Brăila”, va avea și trei momente muzicale, cu invitați speciali: Dinu Orărașu, Sorin Romanescu și Zoltan Octavian Butuc.

Și ar mai fi un motiv pentru care merită să ajungeți la Brăila, edificiul.
Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila este o instituţie de prestigiu a teatrului românesc, având o tradiţie de 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanentă. Clădirea teatrului a fost construită în jurul anului 1850 şi este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional, – conform www.tmf.ro.

În ultimii ani, clădirea a trecut print-un amplu proces de reabilitare și a fost redeschisă anul trecut, la ediția a X-a a festivalului. Pentru că arată spectaculos, vă prezentăm câteva îmagini din interioul instituției.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.