Evenimente cinematografice ale week-endului 16 – 17 septembrie

Avem un sfârşit de săptămână foarte bogat în evenimente cinematografice cu 5 premiere, 3 festivaluri care se desfăşoară în paralel şi retrospectiva Festivalului de Film Central European, ce a avut loc în perioada 3 – 9 septembrie la Timişoara.

* Festivalul PELÍCULA – Latin American Film & Experience

× Astăzi, 16 septembrie

° La Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 16:30, după o demonstraţie de Capoeira, rulează două producţii din Brazilia, scurtmetrajul „A moça que dançou com o diablo / Fata care a dansat cu diavolul” de João Paulo Miranda Maria şi lungmetrajul de aventuri „Sobre rodas” regizat de Mauro D’Addio în care Lucas, în vârstă de 13 ani şi blocat într-un scaun cu rotile în urma unui accident de maşină, îşi găseşte un nou prieten în colega sa de clasa, Lais, pe care o însoţeşte într-o călătorie de neuitat în căutarea tatălui ei pe care nu l-a cunoscut niciodată;

– de la ora 19:00, sunt proiectate scurtmetraje mexicane urmate de o Fiesta mexicană;

– de la ora 22:00, rulează „Cuentos de camino” horror din Republica Dominicana regizat de Javier Vargas

° La Institutul Cervantes sunt proiectate filmele:

– de la ora 16:00, „68 voces. 68 corazones 68 de voci. 68 de inimi”, animaţie mexicană urmată de vernisajul expoziţie Clubului Ilustratorilor

– de la ora 19:00, „Viejos amigos”, comedie regizată de Fernando Villaran Lujan, despre 3 vechi amici care se reîntâlnesc la înmormântarea lui Kike, cel mai bun prieten al lor, şi îşi amintesc că a fost dorinţa lui ca cenuşa să-i fie aruncată în marea de lângă oraşul lor natal, Callao.

° La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:30 „Buena Vista Social Club: adios”, documentar regizat de Lucy Walker ce prilejiueşte o nouă întâlnire cu membrii celebrei fromaţii dar şi o explorare a contribuţiei lor la istoria mai puţin cunoscută a Cubei; filmul este precedat de câteva momente cu „El proyecto cubano” trupă de muzică cubaneză tradiţională fondată în România de cubanezii Harvis, Nino şi Omar Secada şi cu Cuban Flavor Dance School.

° Tot de la ora 19:30, la Lente Praporgescu (str. General Praporgescu nr. 31), în cadrul secţiunii Discovery Talks, Juan Pablo Artaza şi Delia Marinescu povestesc despre Peru şi Brazilia.

° La Grădina cu filme a Creart, de la ora 20:00 rulează „Truman”, o odă adusă prieteniei şi dragostei de cineastul Cesc Gay sub forma unui portret amuzant şi onest al curajului de a accepta că moartea nu este decât o parte a vieţii.

× Mâine, 17 septembrie

° Cei care doresc să simtă gustul picant al Mexicului, între orele 12:00 – 16:00, pot alege brunchul de la Acuarela Taqueria El Torito (Strada Iancu Căpitanu, nr. 30), sau dacă pur şi simplu vreţi să savuraţi câte un pic din diverse zone din America Latină, puteţi face o vizită la Lente Arcului (Strada Arcului, nr. 8).

° La Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 13:00, se reia documentarul „Buena Vista Social Club: adios”, regizat de Lucy Walker, dar şi programul ce l-a însoţit sâmbătă seara la Muzeul Ţăranului;

– de la ora 16:00, începe un eveniment în onoarea Fridei Kahlo ce cuprinde relansare volumului „Cartea Secretă a Fridei Kahlo” şi proiecţia filmului biografic „Frida naturaleza viva” de Paul Leduc, cu Ofelia Medina în rolul titular;

– de la ora 18.45, este proiectat „Un tango mas” documentar de German Kral ce prezintă viaţa şi povestea de dragoste a faimoasei perechi de tango formată din Maria Nieves Rego şi Juan Carlos Copes, care s-au cunoscut în adolescenţă şi au dansat aproape 50 de ani împreună până la momentul unei despărţiri dureroase; la finalul proiecţiei spectatorii ver fi fermecaţi de apreciatul cîntăreţ de bandoneon Omar Massa, după care sunt invitaţi la o seară de Milonga în Atriumul Institutul Francez.

– de la ora 20:45, în cadrul galei de închidere a festivalului, rulează comedia dramatică „El ciudadano ilustre / Cetăţeanul de onoare” scrisă de Andrés Duprat şi regizată de Gastón Duprat şi Mariano Cohn despre un câştigător al premiului Nobel pentru literatură, ce trăieşte de decenii în Europa, acceptă invitaţia de a se întoarce în oraşul natal din Argentina pentru a primi un premiu.

° La Cinema Muzeul Ţăranului:

– de la ora 15:00, sunt proiectate scurtmetraje mexicane;

– de la ora 17:00, rulează drama „Los modernos” în care Marcela Matta şi Mauro Sarser prezintă două poveşti paralele ale două doamne, Clara şi Paula, care lucrează la propriile lor relaţii şi familii, fără să-şi sacrifice libertatea profesională sau pe cea sexuală a cuplurilor;

– de la ora 20:00, vă puteţi amuza la comedia dramatică „Bad Lucky Goat” regizată de Samir Oliveros, despre doi fraţi adolescenţi care, după ce au dat cu camionul tatălui lor peste un ţap, pornesc într-o călătorie a împăcării.

° La Grădina cu filme a Creart, de la ora 20:00 este proiectată drama „Viva”, scrisă de Mark O’Halloran şi regizată de Paddy Breathnach, ce prezintă povestea lui Jesus care îşi câştigă existenţa prestând servicii de machiaj şi coafat pentru o trupă de travestiţi din Havana, dar visul lui, pe care şi-l împlineşte este să ajungă în lumina reflectoarelor; dar şi pe cea  delicată de dragoste dintre un tată şi un fiu care se luptă să se înţeleagă unul pe celălalt pentru a deveni din nou o familie.

Sursa foto: www.dokstation.ro

* DokStation Music Documentary Film Festival

× Astăzi, 16 septembrie

° La Teatrul Excelsior:

– de la ora 18:00, rulează „Synth Britannia” despre generaţia post-punk, despre acei artişti care au scos sintetizatorul din zona obscură a experimentalului şi l-au transformat în principalul instrument de lucru şi inspiraţie al muzicii pop; proiecţia este urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorul Benjamin Whalley.

– de la ora 20:30, este proiectat un alt film al acestui regizor, „David Bowie: The Last Five Years” despre ultimele două albume ale muzicianului – „The Next Day” (2013) şi „Blackstar“(2016) – precum şi despre musical-ul „Lazarus”.

° În Control Club:

– de la ora 19:00, grupul de muziciene Monika Werkstatt condusă de Gudrun Gut susţine un panel, iar de la ora 23:00 şi un performance individual şi colectiv;

– de la ora 20:00, este proiectat filmul Northern Disco Lights, de Ben Davis, ce spune povestea neştiută a oraşului arctic Tromso, unde câţiva tineri şi adolescenţi reuşesc să dea o nouă identitate locului din care provin şi, treptat, întregii ţări;

– prgramul serii este completat de două performances, cel susţinut de la ora 22:00 de Karpov not Kasparov din Bucureşti şi cel dat de suedezul Hans-Peter Lindstrøm începând cu ora 1:00.

° În Spaţiul M60, din strada C. A. Rosetti nr. 3, de la ora 20:30 rulează „Mad Tiger” un lung-metraj regizat de Jonathan Yi şi Michael Haertlein ce urmăreşte relaţia dintre doi artişti japonezi, Yellow şi Red, cei mai buni prieteni, colegi de trupă şi parteneri de afaceri, care după ce în ultimii cincisprezece ani au organizat numeroase turnee prin Statele Unite cu trupa lor de performance-art punk  numită Peelander-Z, s-au despărţit.

° La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:30 are loc proiecţia filmului „Buena Vista Social Club: adios”, comună cu cea a fetivalului PELÍCULA.

× Mâine, 17 septembrie

° La Teatrul Excelsior:

– între orele 10:30 – 17:00, se desfăşoară Atelierele de muzică de film KIDSTATION@, susţinute de Ciprian Iacob;

– de la ora 18:00, rulează „A Life in Waves”, de Brett Whitcomb, ce explorează viaţa şi inovaţiile compozitoarei Suzanne Ciani, unul dintre pionierii muzicii electronice;

– de la ora 19:30, începe proiecţia filmului „We Don’t Care About Music Anyway” de Cedric Dupire şi Gaspard Kuentz care prezintă pe unii dintre cei mai importanţi artişti ai avangardei muzicale din Tokyo, cunoscută pentru inovaţie şi curaj, documentarul oferind o imagine caleidoscopică asupra oraşului, aducând faţă-n faţă muzica şi zgomotul, sunetul şi imaginea, documentarul şi ficţiunea.

° În Control Club: de la ora 19:00, rulează „Sonica Sequence”, cu artista suedeză Lisa Nordström, dar şi un experiment despre limbajul universal, unificator şi spontan al sunetului şi muzicii, indiferent de diferenţele culturale, geografice sau politice; proiecţia este urmată, de la ora de un 21:00, de Live Cinema Performance susţinut de acestă muziciană alături de regizorul filmului, Pether Lindgren.

° În Spaţiul M60:

– de la ora 20:00, au loc o discuţie cu Iulia Rugină şi proiecţia din documentarul work in progress „Disco BTT”;

– de la ora 21:00, este proiectat „The Man from Mo’Wax”, de Matthew Jones, ce spune povestea incredibilă a uneia dintre cele mai enigmatice şi influente figuri din cultura britanică contemporană: James Lavelle a avut primul Dj-set la vârsta de 14 ani, iar la 18 ani a pus bazele casei de discuri Mo’Wax.

* American Independent Film Festival

× Astăzi, 16 septembrie este o zi dedicată actorilor Joaquin Phoenix şi John C. Reilly care se află în România pentru filmările producţiei internaţionale „The Sisters Brothers”, în regia lui Jacques Audiard. În funcţie de ora la care se vor încheia filmările cei doi sunt aşteptaţi la începutul sau la finalul proiecţiilor cu filmele în care joacă, pentru a saluta publicul.

° La Cinemateca Eforie:

– de la ora 18;30, vă puteţi amuza la excelenta comedie dramatică „The Grand Budapest Hotel”, realizată cu multă fantezie de Wes Anderson ce descrie aventurile lui Gustave H, un legendar portar la un mare hotel european din perioada interbelică interpretat de Ralph Fiennes, şi ale lui Zero Moustafa, hamalul hotelului, care devine cel mai bun prieten al său;

– de la ora 20:45, rulează drama „Hard Eight”, primul film de lungmetraj al regizorului Paul Thomas Anderson, în care Sydney, un jucător profesionist de jocuri de noroc interpretat de Philip Baker Hall îl învaţă pe John (John C. Reilly), trucurile meseriei, pe care acesta le aplică cu succes până când o cunoaşte pe Clementine (Gwyneth Paltrow).

° La CinemaPRO:

– de la ora 19:00, rulează în premieră comedia romantică „The Little Hours” de Jeff Baena, a cărei acţiune se petrece în Evul Mediu la o mănăstire în care călugăriţele Alessandra, Fernanda şi Ginevra îşi petrec zilele deranjând rutina monastică, spionându-se una pe alta şi dojenindu-l pe zilierul care lucrează acolo până când acesta renunţă şi pleacă, fiind înlocuit de către Părintele Tommasso (John C. Reilly) cu tânărul şi chipeşul Massetto (Dave Franco), pe care îl prezintă măicuţelor ca fiind surdo-mut, pentru a descuraja tentaţia;

– de la ora 21:00, este proiectată drama romantică SF „Her / Ea”, realizată de Spike Jonze, în care Joaquin Phoenix interpretează pe Theodore, un bărbat complex şi sufletist, care, cu inima frântă după un lung mariaj eşuat, se îndrăgosteşte de… un nou sistem de operare pe calculator, care răspunde la comenzi vocale şi promite a fi extrem de intuitiv, devenind un fel de entitate de sine stătătoare.

× Mâine, 17 septembrie

° La Cinemateca Eforie rulează filmele:

– de la ora 16:00, drama biografică „Loving” realizată de Jeff Nichols ca un omagiu adus curajului avut de un cuplu interrasial, Richard şi Mildred Loving (interpretaţi de Ruth Negga şi Joel Edgerton), care a petrecut primii 9 ani de căsătorie luptând pentru dreptul de a trăi ca o familie în oraşul natal.

– de la ora 18:30, drama „Good Time”, premieră a săptămânii trecute realizată de fraţii Ben şi Joshua Safdie, în care Robert Pattinson interpretează cel mai bun rol din cariera sa de până acum;

– de la ora 20:45, drama biografică şi romantică „Maudie”, o poveste de dragoste ca-n filme regizată de Aisling Walsh avându-i în distribuţie pe Sally Hawkins şi Ethan Hawke.

° La CinemaPRO sunt proiectate filmele:

– de la ora 16:00, drama „Paterson” realizată de Jim Jarmusch cu Adam Driver în rolul lui Paterson, un şofer de autobuz ce trăieşte în orăşelul omonim din New Jersey, odată unul al poeţilor, şi îşi încearcă norocul în scrierea de poeme, încurajat de soţia sa, jucată de Golshifteh Farahani;

– de la ora 18:30, drama romantică gay „Call Me by Your Name / Spune-mi cum vrei”.

– de la ora 21:15, „Wind River”, thriller de Taylor Sheridan distins anul acesta cu Premiul pentru regie al secţiunii „Un Certain Regard” la Cannes în care o agentă FBI novice (Elizabeth Olsen) şi un vânător localnic cu legături adânci în comunitate şi un trecut bântuit (Jeremy Renner) investighează uciderea unei fete dintr-o Rezervaţie Amerindiană în speranţa că vor elucida misterul morţii ei.

* Câteva dintre filmele din selecţia Festivalului de Film Central European, ce a avut loc în perioada 3 – 9 septembrie la Timişoara, sunt proiectate în cadrul unei retrospective la :

– astă-seară, de la ora 20:00, rulează drama „Smac” în regia lui Elias Demetriou, cu Evangelia Adreadaki în rolul Eleni, care este diagnosticată cu cancer şi încercând să învingă frica de moarte, aduce în casă un om fără adăpost; dintre actorii din distribuţie, Yannis Kokiasmenos a fost distins cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină;

– mâine seară, tot de la ora 20:00, vă puteţi amuza la comedia „Jurnalul mecanicului de locomotivă” regizată de Milos Radovic, o poveste fermecătoare despre vinovăţie, compasiune şi iertare, a cărei intrigă se bazează pe situaţii absurde care, însă, nu conduc la un epilog tragic, în prim plan fiind relaţia dintre un mecanic de locomotivă şi fiul său adoptat care a ales acelaşi loc de muncă, deşi se teme că va avea şi el victime în carieră.

 

* Pe Insula Artelor din Parcul Titan, de la ora 20:30 Caravana Metropolis prezintă, ultimele două filme ale programului „Cinema în aer liber”, astfel:

– astă-seară, „Zivot je cudo / Viaţa e un miracol” comedie dramatică şi muzicală de Emir Kusturica ce spune povestea lui Luka, el construind o cale ferată ce poate atrage turiştii şi închizând ochii în privinţa războiului ce-i poate alunga; după ce soţia fuge cu un muzician, iar fiul său e chemat la armată, viaţa sa devine un câmp de bătălie… până o întâlneşte pe Sabaha;

– mâine seară, „Hunt for the Wilderpeople / Pe urmele unor fugari” comedie de Taika Waititi ce are ca personaj central pe Ricky, un puşti orfan, iubitor de hip-hop, crescut în plasament de o familie de la oraş, care ajunge la o nouă familie din zona rurală a Noii Zeelande, unde se simte, în sfârşit, la locul lui alături de iubitoarea mătuşă Bella, arţăgosul unchi Hec şi câinele Tupac; însă în urma unui eveniment tragic, Ricky ar trebui să plece la o altă familie, aşa că fuge împreună cu Hec în sălbăticie ajungând să fie daţi în urmărire în toată ţara.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.