Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 septembrie

CINEMA

* Programul festivalului PELÍCULA – Latin American Film & Experience de astăzi.

˟ La Cinema Elvira Popescu, Peru este în centrul atenţiei:

– de la ora 17:00, rulează comedia muzicală „Locos de amor” în regia lui Frank Pérez-Garland, în care 4 verişoare trec prin diverse momente din viaţă, într-o nesfârşită serie de aventuri tragicomice;

– de la ora 19:00, vă puteţi amuza la comedia „Viejos amigos”, regizată de Fernando Villaran Lujan, despre 3 vechi amici care se reîntâlnesc la înmormântarea lui Kike, cel mai bun prieten al lor, şi îşi amintesc că a fost dorinţa lui ca cenuşa să-i fie aruncată în marea de lângă oraşul lor natal, Callao; proiecţia este urmată de un cocktail oferit de Ambasada Peru.

– de la ora 22:00, este proiectat „Circulo Siniestro”, horror regizat de Dorian Fernández-Moris în care un psiholog sceptic revine pe scena unde a avut loc o tragedie colectivă atunci când joacă Ouija şi mama ei a fost implicată.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 se reia comedia neagră mexicană „Maquinaria Panamericana / Panamerican Machinery”, de Joaquin del Paso, a cărei acţiune începe într-o obişnuită zi de vineri la compania de maşini Panamericana până când angajaţii descoperă cadavrul şefului lor, decedat în urma unui atac de cord ceea ce duce la haos, confruntări, dispute, confuzie, teamă şi regrete în timp ce cele mai întunecate secrete ies la iveală în ceea ce ar putea deveni ultimul weekend în care mai lucrează acolo.

˟ Tot de la ora 20:00, la Institutul Cervantes este reluat documentarul biografic „The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil” de Marco Del Fiol ce urmăreşte călătoria în Brazilia a personajului titular, o artistă care, în căutarea vindecării spirituale şi a inspiraţiei, vizitează locuri încărcate pseudo-spiritual, ia parte la ritualuri pretins sacre şi explorează limitele dintre artă, spiritualitate şi conştiinţă.

˟ La Lente Praporgescu (str. General Praporgescu nr. 31), de la ora 19:30, în cadrul secţiunii Discovery Talks, Dinu Drog şi Martin Alonso Borrego – Llorente povestesc despre Chile şi Mexic.

* Programul zilei la DokStation Music Documentary Film Festival.

˟ La Teatrul Excelsior au loc două proiecţii:

– de la ora 19:00, „Far Western” de James Payne, ce străbate drumul din Japonia până în inima muzicii americane pentru a scoate la lumină un capitol uitat şi cunoscut de puţini şi anume cum într-o perioadă de peste şaptezeci de ani, muzica tradiţională americană a fost reinventată şi transformată în ceva autentic japonez;

– de la ora 21:00, „Where You’re Meant to Be” de Paul Fegan, ce prezintă povestea artistului pop Aidan Moffat care îşi propune să străbată întreaga Scoţie ca să-i rescrie şi reinterpreteze vechile cântece, demers căruia i se opun chiar trecutul acestei ţări şi cântăreaţa Sheila Steward, o artistă nomadă şi adevărată forţă a naturii, chiar dacă e trecută de prima tinereţe.

˟ În Control Club:

– de la ora 19:00, este proiectat filmul „I Dream Of Wires” de Robert Fantinatto, ce cuprinde istoria, cu apariţia, moartea şi renaşterea sintetizatorului modular, interviuri cu peste 100 de muzicieni, inventatori şi entuziaşti;

– de la ora 21:00, începe o sesiune de Talkstation cu muzicianul şi producătorul britanic Daniel Miller, care va face şi o demostraţie a calităţilor sale de DJ de la miezul nopţii, până atunci la platane se va afla (de la ora 23:00) Admina, care revine şi de la ora 4:00, de la ora 2:00 fiind rândul lui Alessandro Adriani.

˟ În Parcul Drumul Taberei, concertul susţinut de Moonlight Breakfast ce începe de la ora 20:00 este urmat, de la ora 21:00, de proiecţia filmului „The Rolling Stones: Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America” regizat de Paul Dugdale, care urmăreşte turneul trupei de la începutul anului 2016, prin zece oraşe latino-americane, şi încercarea de a susţine un concert în aer liber în Havana, Cuba. Un road movie ce combină imagini electrizante ale performanţelor live cu o incursiune intimă în lumea trupei, sărbătorind puterea revoluţionară a Rock’n’Roll-ului şi explorând şi cultura locală.

˟ În Spaţiul M60, din strada C. A. Rosetti nr. 3, de la ora 20:30 rulează „David Bowie: Five Years” în regia lui Francis Whately, un colaj de imagini cinematografice şi de arhivă, interviuri, concerte şi filmări din culise ce dezvăluie cinci ani esenţiali din cariera muzicală a artistului, explorând numeroasele sale ipostaze, întruchipări şi roluri.

* De astăzi începe un al treilea Festival: American Independent Film Festival ce se desfăşoară până pe 21 septembrie. Programul primei zile cuprinde proiecţii în două locaţii.

˟ La CinemaPRO:

– de la ora 18:00, premiera „Maudie”, dramă biografică şi romantică prezentată de Irina Margareta Nistor, o poveste de dragoste ca-n filme regizată de Aisling Walsh în care personajul singuratic interpretat de Ethan Hawke, Everett, o angajează pe post de menajeră pe Maudie, de care se îndrăgosteşte, o femeie fragilă dar hotărâtă interpretată de Sally Hawkins ce tânjeşte după independenţă, doreşte să trăiască departe de familia ei protectoare şi, mai ales, să creeze artă;

– de la ora 20:45, premiera „Gemini”, thriller de Aaron Katz avându-i în distribuţie pe John Cho, Zoë Kravitz, Lola Kirke, în care o crimă atroce pune la încercare relaţia complexă dintre o vedetă de la Hollywood şi tenacea sa asistentă personală care, pentru a elucida misterul, trebuie să fie mereu cu un pas înaintea unui poliţist determinat şi să îşi reevalueze propria înţelegere a conceptelor de prietenie, adevăr şi faimă.

˟ La Cinemateca Eforie:

– de la ora 18;15, „Moonlight / În lumina lunii”, dramă gay, distinsă cu 3 premii Oscar şi un Glob de Aur, ce urmăreşte un tânăr american de culoare, din copilărie până la maturitate, în timp ce se străduieşte să-şi găsească sensul în lume; proiecţia este urmată de un dialog prin Skype cu regizorul şi co-scenaristul filmului Barry Jenkins;

– de la ora 21:15, premiera „Patti Cakes”, primul lungmetraj al renumitului regizor de videoclipuri Geremy Jasper, ce prezintă o poveste despre maturizare venită direct din Jersey, despre o cântăreaţă de muzică rap care îşi găseşte stilul propriu cu totul deosebit, de legendă în devenire a hip-hop-ului.

* Câteva dintre filmele din selecţia Festivalului de Film Central European, ce a avut loc în perioada 3 – 9 septembrie la Timişoara, sunt proiectate în cadrul unei retrospective ce începe astăzi la Cinemateca Union. Astă-seară, de la ora 20:00, este proiectată drama istorică „Zlatna petorka / Cinci prieteni de aur” în regia lui Goran Trenchovski, ce prezintă povestea lui Alavantie care se întoarce în patrie după 50 de ani şi investighează moartea prietenilor săi care militau pentru o Macedonie independentă.

* De la ora 20:30 Caravana Metropolis prezintă, în cadrul ultimului week-end al programului „Cinema în aer liber” ce se desfăşoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, drama socială „Eu, Daniel Blake”, regizată de Ken Loach cu Dave Johns în rolul titular şi distinsă cu premiile Palme d’Or şi ecumenic la Cannes precum şi cu premiul BAFTA pentru film britanic remarcabil.

TEATRU

* Teatrul Naţional vă propune pentru deseară patru spectacole:

– de la ora 19:30, la sala Studio, „Idolul şi Ion Anapoda”, comedie amară despre căutarea fericirii scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici, G.M. Zamfirescu, pusă în scenă de Ion Cojar cu Dan Puric în rolul titular;

– de la ora 20:00, la sala Pictura, avanpremiera piesei „UFO” de Ivan Vyrypaev regizată de Bobi Pricop, cu Ada Galeş, Ciprian Nicula, Raluca Aprodu, Ion Caramitru, István Téglás, Mihai Călin, Medeea Marinescu.

– de la ora 20:00, la sala Atelier, „Luminiţa, de la capătul tunelului”, comedie amară de Radu F. Alexandru despre cinismul politic şi moftangii vremurilor noastre, despre iubirea dată în schimbul carnetului de partid, despre infidelităţi validate de sondaje şi despre mentalităţi corupte;

– de la ora 20:00, la sala Mică, „ActOrchestra”, spectacol de muzică şi pantomimă regizat de Horia Suru şi interpretat de Petre Ancuţa, Florin Călbăjos şi Emilian Mârnea.

* La Godot Café-Teatru au loc două spectacole astă-seară:

– de la ora 19:00, „Sâmbătă: Averse!” comedie de Tudor Coman şi Matei Lucaci-Grunberg;

– de la ora 22:00, „Fata din curcubeu”, one woman show de Lia Bugnar în care Ilona Brezoianu interpretează o femeie a străzii ce îşi spune povestea celor care trec pe lângă ea fără să o asculte.

* Tot două spectacole au loc şi în deschiderea stagiunii Teatrului Odeon:

– de la ora 19:00, la sala Majestic, „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, un musical după „Insula” de Gellu Naum cu muzica Adei Milea regizat de Mihai Măniuţiu;

– de la ora 20:30, în piaţeta din faţa teatrului, Clubul TangotangenT prezintă o Milonga publica a cărei muzică este asigurată de Alexandru Anastasiu (vibrafon), Fernando Mihalache (acordeon) şi Cezar Knihinschi (contrabas).

* Un one woman show are loc şi la UNteatru, de la ora 19:00: „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes cu Florina Gleznea în regia Marianei Cămărăşan.

* Teatrul Evreiesc prezintă, de la ora 19:00, comedia „Mazl Tov… And Justice For All!” de Andrei Munteanu.

* Tot de la ora 19:00, la Teatrul Arte dell’Anima vă puteţi amuza la comedia romantică „Sylvia” de A.R. Gurney, o producţie UNATC în regia lui Alexandru Jitea.

* De la ora 19:15, la Teatrul de Artă Ioana Barbu şi Marin Grigore interpretează cele două personaje ale piesei „Constelaţii” de Nick Payne în regia lui George Dogaru.

* La sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie, de la ora 19:30 începe o reprezentaţie în avanpremieră cu spectacolul „Shylock”, după Gareth Armstrong, regizat de Horațiu Mălăele care s-a autodistribuit în rolul titular şi joacă alături de fiul său Bogdan Mălăele, dar şi de George Mihăiţă, Mirela Zeţa / Lia Sinchevici, Anghel Damian, Lucian Ionescu, Ruxandra Grecu şi Vlad Bîrzanu.

* Tot de la ora 19:30, Teatrul Nottara prezintă la sala George Constantin a Teatrului Nottara piesa „Somnambulism” de Iaroslava Pulinovici pusă în scenă de Alexandru Mâzgăreanu, cu: Ion Grosu, Crenguţa Hariton, Karl Baker, Sorin Cociş, Diana Roman şi Iulian Mihai Cristea.

* La Teatrul Act, de la ora aceeaşi 19:30 începe o reprezentaţie cu spectacolul „N-ai tu treabă”, de Cătălin Ştefănescu după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, regizat de Alexandru Dabija jucat de Marcel Iureş, Andrei Seuşan şi Alexandru Voicu.

* În The Temple Social Pub, de la ora 20:00, vă puteţi amuza la „Cum se face” un spectacol despre viaţa oamenilor de teatru scris şi regizat de Octavian Strunilă care şi joacă pe scenă alături de Anca Dumitra, Delia Ioana Nartea, Alexandru Conovaru şi Paul Ipate.

MUZICĂ

* În Aula Palatului Cantacuzino a Muzeului Naţional „George Enescu”, de la ora 18:00 are loc evenimentul muzical „Pe urmele maeştrilor”, ce cuprinde lansarea pe CD a compoziţiei originale Suita nr. 1 în mi minor pentru vioară şi pian „In memoriam” de Matei Bucur Mihăescu şi recitalul extraordinar de vioară şi pian al muzicienilor Sabin Penea şi Matei Bucur Mihăescu. Pentru acest eveniment, Muzeul a pus la dispoziţie vioara de patrimoniu naţional „Paul Kaul”, construită special pentru maestrul George Enescu.

* În deschiderea Zilelor Bucureştiului, soprana Angela Gheorghiu susţine deseară un concert extraordinar în Piaţa Constituţiei de la ora 20:30 alături de tenorul Teodor Ilincăi, acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta maestrului Eugene Kohn. Accesul este gratuit şi se va face începând cu ora 18:30, din Bulevardul Libertăţii.

* Programul Festivalului Internaţional „George Enescu” de astăzi.

˟ La Ateneul Român:

– de la ora 16:30 începe al doilea concert susţinut de Philharmonia Orchestra London, sub bagheta lui Cristian Mandeal, având în program: Suita nr. 2 în Do major op. 20 de Enescu, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor op. 18 de Rahmaninov – solist Boris Berezovsky şi Simfonia a II-a în Re major op. 43 de Sibelius;

– concertul „de la miezul nopţii” ce începe de la ora 22:30 este un recital dat de pianistul Kirill Gerstein, care interpretează: 4 duete de J.S. Bach, Sonata I pentru pian în fa diez minor op. 24 de Enescu, Preludii  vol. I de Debussy şi Sonata a II-a în fa diez minor op. 2 de Brahms.

˟ În Piaţa Festivalului, între orele 17:00 – 19:00, au loc recitaluri zilnice susţinute de elevi şi studenţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Tulcea, Timişoara, Galaţi, precum şi din Statele Unite ale Americii, urmate de transmisiunea în direct a concertului de la Sala Palatului.

˟ La Sala Palatului, de la ora 19:30 începe al doilea concert susţinut de FILARMONICA DELLA SCALA sub bagheta dirijorului Riccardo Chailly şi având în program: Rapsodia nr. 2 în Re major op. 11 de Enescu, Concertul pentru violă şi orchestră de Bartók – solist Julian Rachlin şi două suite simfonice de Respighi „Fontane di Roma” şi „Pini di Roma”.

* Sinoptik susţine un concert, de la ora 19:00, în Club B52.

* Un recital de orgă este susţinut de Vodă Ileana Maria, începând de  la  ora 19:30, în Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif.

* Robin and the Backstabbers dă un concert de la ora 20:30 în Grădina cu filme a Creart.

* În Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30, cântă trupa tribut AC/DC „The R.O.C.K.”

* Pe terasa Berăriei H de la ora 22:00 vin Los Platanos, cea mai îndrăgită formaţie de Mariachi din România, pentru a sărbători Ziua Mexicului.

EXPOZIŢIE

Vernisajul expoziţiei „Bitzan Carte Obiect 2017” are loc de la ora 18:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Corp Boema din strada C. A. Rosetti nr. 2-4.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.