BNR lansează două monede dedicate Ecaterinei Teodoroiu!

Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer combatant din Armata Română ce și-a dat viața pe câmpul de luptă, luptând în fruntea unui pluton de infanterie. Din acest motiv, BNR s-a gândit să îi aducă un tribut lansând două monede dedicate acesteia.

Sursa foto. www.istorie-pe-scurt.ro

Banca Națională a României (BNR) lansează, vineri, în circuitul numismatic, o monedă din argint și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de când Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofițer combatant din Armata Română.

Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei din argint redă un detaliu al medaliei ”Virtutea Militară’‘ de război, decorație care i-a fost acordată eroinei Ecaterina Teodoroiu, inscripția în arc de cerc ”ROMÂNIA”, stema României, valoarea nominală ”10 Lei” și anul de emisiune ”2017”. De asemenea, moneda de alamă conține toate acestea, însă valoarea acesteia este de ”50 BANI”.

Reversul comun al monedelor (din argint și din alamă) prezintă portretul Ecaterinei Teodoroiu și inscripția în arc de cerc ”ECATERINA TEODOROIU”.

Tirajul pentru această emisiune este de 200 de monede din argint, 5.000 de monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Prețurile de vânzare sunt de 355 de lei, fără TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, și 9,5 lei, fără TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Monedele vor fi ambalate separat în capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în română, engleză și franceză.

Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint și a monedelor din alamă, pentru colecționare, cu tema 100 de ani de când Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofițer combatant din Armata Română, se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Lasă un răspuns