Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 14 septembrie

CINEMA

* Programul zilei la festivalul  PELÍCULA – Latin American Film & Experience.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 argentinianul José Almar cântă la chitară, minirecital urmat de proiecţia dramei „Aire libre” realizată de Anahí Berneri despre un cuplu în jurul vârstei de 30 de ani care se luptă între viaţă, căsnicie, muncă, un copil şi o casă recent cumpărată în afara oraşului.

˟ Tot de la ora 19:00, la Institutul Cervantes este proiectată drama biografică „Neruda”, realizată de Pablo Larraín, cu Luis Gnecco şi Gael García Bernal în rolurile principale.

˟ În Journey Pub, de la ora 19:30 rulează documentarul biografic „The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil” de Marco Del Fiol, ce urmăreşte călătoria în Brazilia a personajului titular, o artistă care, în căutarea vindecării spirituale şi a inspiraţiei, vizitează locuri încărcate pseudo-spiritual, ia parte la ritualuri pretins sacre şi explorează limitele dintre artă, spiritualitate şi conştiinţă.

˟ La Cinema Elvira Popescu au loc două proiecţii:

– de la ora 20:00, drama „La familia” de Gustavo Rondón Córdova despre Andres care îşi foloseşte tot timpul pentru a lucra, în timp ce fiul lui, Pedro (12), se joacă alături de prietenii lui pe străzile din preajma oraşului Caracas şi învaţă din locurile pline de violenţă care îl înconjoară;

– de la ora 22:00, thriller-ul „Wekufe” de Javier Attridge în care o studentă cu prietenul ei în Chiloé, o insulă izolată din Patagonia, Chile, pentru a investiga posibila legătură dintre marele număr al crimelor legate de sex şi miturile şi legendele care înconjură acel loc misterios.

* Astăzi începe a doua ediţie a DokStation Music Documentary Film Festival, dedicată lui David Bowie şi care se desfăşoară în câteva locaţii până Duminică 17 septembrie. Deseară, de la ora 19:30 are loc deschiderea oficială în Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din Parcul Naţional. Trupa Robin & the Backstabbers susţine un concert ( în locul trupei scoţiene The Jesus and Mary Chain) înaintea proiecţiei filmului „American Valhalla”, documentar despre ultimul album al lui Iggy Pop şi despre colaborarea cu liderul formaţiei Queens of the Stone Age, Josh Homme.

* La Spațiul Public European programul „Joia de film” de luna aceasta este dedicat filmelor propuse de KineDok powered by One World România. Astă-seară, de la ora 19:00, puteţi viziona „Un film autist normal”, documentar de regizorul ceh Miroslav Janek ce prezintă 5 persoane care suferă de sindromul Asperger şi încearcă să atragă atenţia societăţii că trebuie să punem un accent mai mare pe neurodiversitate. Proiecţia este urmată de o discuţie cu Camelia Crîşmariu, psihoterapeut şi coordonator ABA la Asociaţia Help Autism.

* De la ora 20:30 Caravana Metropolis prezintă, în cadrul programului „Cinema în aer liber” ce se desfăşoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, drama romantică „Tanna”, realizată de Martin Butler şi Bentley Dean cu oamenii tribului YAKEL din Pacificul de Sud, ce spune povestea de dragoste dintre Wawa, o fată din ultimele triburi tradiţionale şi Dain, nepotul şefului de trib. Dar când un război inter-tribal ameninţă buna convieţuire, Wawa este promisă altuia, ca parte a tratatului de pace.

TEATRU

* Teatrul Evreiesc prezintă, de la ora 19:00, spectacolul „Bucureşti 41 – Tur Retur”, regizat de Alexandru Berceanu, cu: Andreea Chindriş, Anka Levana, Marius Rizea, Liviu Lucaci, Andrei Bibire, Mircea Dragoman, Monia Pricopi, Cristina Cârcei, Mihai Prejban, Darius Daradici.

* Tot de la ora 19:00, la Teatrul Excelsior începe o reprezentaţie cu „#Emojiplay” de Gigi Căciuleanu, cu: Ana Maria Vişan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alexandru Călin, Bianca Bor, Vlad Troncea.

* La Teatrul Arte dell’Anima, de la aceeaşi oră vă puteţi amuza la „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Florin Liţă.

* La Teatrul de Artă, de la ora 19:15 Alexandra Ioniţă şi Tudor Aron Istodor interpretează cele două personaje ale piesei „Voyeur”, de Gardner McKay, regizată de Claudiu Istodor.

* Teatrul Naţional a programat astăzi trei spectacole:

– de la ora 19:30, la sala Studio, „Bârfe, zvonuri şi minciuni” de Neil Simon, în regia lui Ion Caramitru şi având în distribuţie pe Monica Davidescu, Marius Bodochi, Cecilia Bârbora, Silviu Biriş, Rodica Ionescu, Armand Calotă, Florentina Ţilea, Gavril Pătru, Victoria Dicu;

– de la ora 20:00, la sala Atelier, „Anonimul veneţian”, dramă romantică după textul omonim scris de Giuseppe Berto interpretată de Ilinca Goia şi Ioan Andrei Ionescu;

– tot de la ora 20:00, la sala Mică, „Ziua în care nu se cumpără nimic”, comedie de Kim Atle Hansen regizată de Horia Suru şi jucată de Simona Cuciurianu, Cristina Găvruş, Ilinca Hărnuţ, Rolando Matsangos, Emil Măndănac, Andrei Morariu, Olivia Niţă.

* La Teatrul Act, de la ora 19:30 începe o reprezentaţie cu spectacolul „N-ai tu treabă”, de Cătălin Ştefănescu după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, regizat de Alexandru Dabija şi jucat de Marcel Iureş, Andrei Seuşan şi Alexandru Voicu.

* De la ora 20:00, Constantin Cojocaru şi Florina Gleznea joacă cele două personaje ale piesei lui David Harrower „Blackbird” pusă în scenă la UNteatru de Andrei şi Andreea Grosu.

* Tot de la ora 20:00, la Godot Café-Teatru Alexandru Nagy şi Ştefan Pavel interpretează piesa „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec în regia lui Alexandru Bogdan.

* Teatrul Roşu prezintă, tot de la ora 20:00 în Club The Hub, „Soţ de vânzare” în regia lui Marius Gîlea care şi joacă alături de Ana Odagiu şi Maria Radu.

MUZICĂ

* Programul de astăzi la Festivalul Internaţional „George Enescu”.

˟ La Sala Radio, de la ora 16:00, Hyperion International Ensemble dirijat de Richard Carrick, interpretează muzică a secolului XXI compusă de George Lewis, Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram, Horaţiu Rădulescu şi Richard Carrick.

˟ La Ateneul Român:

– de la ora 16:30 începe primul concert susţinut de Philharmonia Orchestra London, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, având în program Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major op. 19 – solist Michael Barenboim şi Simfonia a X-a în mi minor op. 93 de Şostakovici;

– concertul „de la miezul nopţii” ce începe de la ora 22:30 este un recital dat de violonistul Remus Azoiţei şi pianista Alexandra Dariescu, care interpretează „Ciaccona” din Partita nr. 2 pentru vioară solo în re minor de J.S. Bach, Sonata a V-a pentru vioară şi pian în Fa major op. 24 – „Primăvara” şi Sonata Nr. 2 în Fa major op. 10 de Beethoven, Sonata a II-a pentru vioară şi pian în fa minor op. 6 de Enescu şi Jocuri populare româneşti pentru vioară şi pian de Bartók.

˟ Un concert de muzică electronică românească are loc, de la ora 17:00, în Aula Palatului Cantacuzino – sediul Muzeului Enescu unde puteţi audia lucrări de Roman Vlad, Irinel Anghel, Cătălin Creţu şi Maia Ciobanu.

˟ În Piaţa Festivalului, între orele 17:00 – 19:00, au loc recitaluri zilnice susţinute de elevi şi studenţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Tulcea, Timişoara, Galaţi, precum şi din Statele Unite ale Americii, urmate de transmisiunea în direct a concertului de la Sala Palatului.

Programul complet de astăzi, incluzând şi pe cel al recitalurilor din Piaţa Festivalului îl găsiţi aici.

˟ La Sala Palatului, de la ora 20:00 începe primul concert susţinut de FILARMONICA DELLA SCALA sub bagheta dirijorului Riccardo Chailly şi având în program: Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major op. 35 de Ceaikovski – solist David Garrett şi Simfonia a XII-a în re minor op. 112 „Anul 1917” de Şostakovici

* La Verde Stop Arena, de la ora 18:00 începe Backyard Acoustic Season, eveniment la care dau concerte: Breathelast (de la ora 19:00), Gray Matters (de la ora 19:45) şi Coma (de la ora 20:30).

* Invitatul special în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române de astăzi,de la ora 20.00, este Florin Chilian, unul dintre cei mai apreciaţi cantautori români de muzică folk.

* TAXI susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.

BUCHAREST PHOTO WEEK

* Programul de astăzi:

– de la ora 19:00, la Gallery Cafe, din Str. Leonida 9-11, FAQ Art: Andreea Retinschi şi Cristian Crisbăşan abordează tema „Personaj, nu model”;

– de la aceeaşi oră, la Education Point, din Str. Mendeleev 7-15, atelierul „Ipostaze. Români în fotografia secolelor XIX şi XX” susţinut de Călina Bârzu şi Cristina Irian;

– tot de la ora 19:00, în Studio Ambrotipescu din Blocul Scala, un atelier de fotografie antică;

– de la ora 20:00, la Education Point, prezentare – arhivART.

EXPOZIŢII

* De la ora 18:00, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni este vernisată expoziţia itinerantă fotodocumentară „Memoria Marelui Război. Judeţul Argeş”, ce poate fi vizitată până pe 14 octombrie.

* La Institutul Balassi, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei colective „Arta pe hârtie”, ce cuprinde lucrări realizate de artişti din toate domeniile artei vizuale, care pot fi admirate până pe 2 octombrie.

* O altă expoziţie colectivă internaţională intitulată „WOW. War of Worlds”, ce se desfăşoară în trei locaţii şi are curator pe Eugen Rădescu are un dublu vernisaj astăzi: de la ora 19:00 la Mora Art Centre (Bd. Regina Elisabeta nr. 30), iar de la ora 21:00 în Felix 72 Art Space (str. Dr. Iacob Felix 72A). A treia locaţie este Pasajul Universităţii.

EVENIMENTE

* Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Institutul Goethe şi cu Muzeul Municipiului Bucureşti a organizat proiectul neconvenţional numit Inside-Out, ce prezintă instalaţii de artă sonoră în spaţiul public. Inaugurarea are loc astăzi de la ora 16:00, pe strada Poştei din spatele Muzeului Naţional de Istorie a României. Până pe 24 septembrie, bucureştenii au ocazia să parcurgă traseul sonor, care începe pe această stradă, continuă la Curtea Veche şi se încheie în Piaţa Sfântul Anton.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită la o „Evocare Hary Salem”, ce începe de la ora 16.00, la sediul instituţiei din Str. Nicolae Creţulescu nr. 8. Pe lângă actorii Tudorel Filimon şi Ruxandra Bălaşu, sunt invitaţi: Gabriela Adameşteanu, Lucia Verona, Horia Gârbea, Bogdan Hrib. Moderator: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

CARTE

Până pe 24 septembrie în Piaţa Universităţii se desfăşoară ediţia cu numărul 15 a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de către Radio România în fiecare toamnă, în preajma debutului de an şcolar. Târgul este deschis zilnic între orele 10:00 şi 20:00, cu excepţia zilei de duminică, 24 septembrie, când programul este 10:00 – 15:00.

Mai multe detalii, inclusiv programul evenimentelor ce au loc în cadrul Târgului găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.