ELCEN cu un pas mai aproape de PMB !

Senatul a aprobat, ieri, cu un număr de 81 de voturi pentru, o abținere și 16 voturi împotrivă, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 61/2017. Este vorba despre aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acțiuni deținute de către statul român, la societățile producătoare de agent termic către unitățile administrației publice locale, în vederea înființării și organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

În timpul dezbaterilor, senatorul PMP Traian Băsescu, fost primar general, s-a opus adoptării proiectului, afirmând că este vorba de o ambiție a actualului primar general al Capitalei de a prelua ELCEN. Băsescu a susținut că, potrivit experienței sale de fost edil șef al Bucureștiului, Primăria Capitalei nu are capacitatea administrativă de a manageria acest „gigant energetic”, care ar fi ELCEN.

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a afirmat, însă, că menținerea actualei situații la ELCEN nu rezolvă lucrurile. Datoriile se vor acumula, în continuare, și vor pune sub semnul întrebării, în fiecare iarnă, încălzirea centralizată din București.

Liberalii au anunţat că votează proiectul de lege, în vreme ce senatorii USR au susţinut că se opun.

Trecerea ELCEN la Primăria Capitalei și fuziunea acestuia cu RADET este soluția pe care primarul general Gabriela Firea a anunțat-o pentru crearea unui singur agent economic, ce va produce, transporta și distribui agentul termic, în București.

Sursa foto: www.economica.net

Această soluție ar urma să ducă și la stingerea datoriei istorice a RADET către ELCEN, datorie ce se ridică la aproape 1 miliard de euro. Această sumă reprezintă întreg bugetul Bucureștiului pe un an.

În context, ar mai trebui amintit faptul că, pe 30 iunie, consilierii municipali au adoptat o hotărâre prin care și-au dat acordul de principiu pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni al ELCEN de la Ministerul Energiei. De asemenea, pe 5 iulie, cu ocazia întâlnirii premierului cu primarii bucureșteni, Gabriela Firea aducea în atenția lui Mihai Tudose această problemă.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.