Klaus Iohannis a vorbit despre problemele din sistemul de învățământ

 

Președintele klaus Iohannis a vorbit astăzi la deschiderea anului școlar la Colegiul Gheorghe Șincai din Capitală despre problemele din educație. El a criticat compendiul pentru clasa a cincea, dar și modificările tot mai dese din legea educației.

Sursa foto: www,mediafax.ro

”Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Așa însă lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună. Și acestea nu sunt singurele probleme. Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional. Numai în această vară am trimis spre reexaminare Parlamentului nu una, nu două, ci trei inițiative legislative, care modificau nu știu a câta oară cadrul actual, care deja este confuz și greoi. Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară„, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că una dintre prioritățile sale o reprezintă construirea unei

Sursa foto: www.mediafax.ro

Românii educate, în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil, care are elevul în centru.

„Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Proiectul național ‘România educată’ se dezvoltă dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent. Acesta este și modelul de școală pe care îmi doresc să-l avem în România”, a arătat șeful statului.

Klaus Iohannis i-a îndemnat pe părinți să-și încurajeze copiii, să fie alături de ei și să-i ajute să devină adulți responsabili și implicați. În același timp, i-a îndemnat pe elevi să profite de avantajul vârstei, să își cultive micile pasiuni și să caute să își descopere vocația.

 

 

Lasă un răspuns