Spitalul Colentina, cronica unei morti anuntate!

Cand un personaj fara competenta si fara viziune de manager ajunge intr-un post de conducere, viata tuturor o ia razna.

Si, tot ceea ce functiona in parametri normali, atat pentru “prestatori”, personalul medical sau nemedical, cat mai ales pentru beneficiari, pacientii, in cel mai bun caz lucrurile stagneaza in loc sa evolueze, intr-o incredibila si inadmisibila stare de stres si incertitudine.

Dr. Gobej Ionut si dr. Dorin Bica neurochirurgi la Spitalul Colentina si-au dat luni, 4 septembrie, demisia.

Care le-au fost motivele?
In ultimele opt luni Secţia de Neurochirurgie a refuzat 60 de pacienţi din cauza lipsei de personal, consumabile şi medicamente, dar şi a programului operator restrictionat.

Lipsa fondurilor?Pretext.

Demisii:

O  sectie de neurochirurgie europeana, care functiona foarte bine, este lasata sa moara, la fel ca si sutele de pacienti romani, fara posibilitatea de a se opera in privat sau strainatate, care nu vor mai fi operati.

La prima conferinta de presa, lucrurile au fost spuse de catre actualul manager interimar, Silvi Ifrim, clar si concis. Pentru cine a vrut sa auda.

Sectiile noi, infiintate de Bogdan Andreescu, fostul manager demis de primarul capitalei, Gabriela Firea, au facut ca spitalul sa mearga  cu doua viteze.
Iar “garda” veche, cu titluri si functii mai mult sau mai putin justificate, dar cu scaune masive la UMF, suferea din greu. Si trebuia sa faca sa se intample ceva.

Pentru cei care nu au urmarit subiectul, abordat pas cu pas de Bucuresti FM, recapitulam.

17 februarie

“In cadrul Consiliului Administrativ s-a votat punerea in discutia Comisiei de Etica a celor doi neurochirurgi, Dorin Bica si Ionut Gobej, care au organizat o conferinta de presa pentru a–si spune punctul de vedere in legatura cu situatia conflictuala din cadrul spitalului, de dupa numirea noului manager.

http://bucurestifm.ro/2017/02/17/colentina-bazata-pe-dovezi-un-adevar-partial-e-mai-rau-decat-o-minciuna/

22 februarie

Orgoliile si razbunarile inutile nu fac altceva decat sa aduca un prejudiciu de imagine meseriei nobile, de medic.

Incompetententa manageriala a unui medic nu este, neaparat de condamnat. Dar, cumulata cu rea vointa, nu poate duce decat la distrugere.

Imi permit sa il citez aici pe unul dintre medicii dintr-un spital bucurestean care afirma intr-un comentariu pe o retea de socializare:

“Gradul de subdezvoltare al societatii romanesti in ansamblul ei ii da imaginea si ii stabileste definitia. Fiecare societate are un timp al ei. Cel care indrazneste sa o ia inainte timpului societatii in care traieste este prompt executat ritualic. Asa e de cand lumea, pe tot globul, in societatile involuate. Dar, intotdeauna, merita sa incerci. Pentru ca mai degraba te poti opune societatii in care traiesti, decat propriei firi…”

http://bucurestifm.ro/2017/02/22/managementul-orgoliilor-mai-presus-de-managementul-spitalului-colentina-exclusiv-bucuresti-fm/

27 februarie

Sa fii neurochirurg, in orice tara, nu este cea mai simpla alegere.

Sa fii neurochirurg, tanar si performant la Spitalul Clinic Colentina si sa tratezi pacienti care altfel ar avea doua variante: interventia in strainatate (dar cati isi permit?!) sau decesul, aceasta este o adevarata provocare!

Cand credeam ca s-au linistit lucrurile si ca cei doi medici care au semnalat primele nereguli isi fac linistiti meseria (prin asta intelegand si o interventie care a durat 14 ore, 17 cu pregatirea in sala) aflam, din surse sigure, ca in fata doamnei manager nu interventiile in sine si vietile salvate conteaza ci, ce credeti?! Foile!

“Foile de observatie ale pacientilor sunt verificate la sange si medicii sunt amenintati ca vor fi date la presa”.

“Nu conteaza pentru doamna manager interimar faptul ca suntem in secolul 21 si ca tinerii medici stiu sa foloseasca calculatorul si ca toate datele pacientilor sunt consemnate acolo, in fisiere pentru fiecare pacient in parte. Si ca datele astea pot fi scoase oricand, (preferabil nu in timpul interventiei neurochirurgicale!) si atasate foilor cu pricina.”

Intre o foaie si o viata a unui pacient, primeaza foaia.

“Sa plece de unde au venit, daca nu sunt in stare sa faca foile!”, cam asa se pune problema pentru doamna manager interimar.

Aceleasi “foi” sunt subiect de discutie pentru toate sectiile, foste “favorizate” si devenite “oi negre” ale spitalului.

Asa s-a ajuns ca toata lumea sa verifice, ce altceva, daca nu foi?!

“Se verifica sectiile intre ele, se verifica intre ei colegii… Nu conteaza ca unii nu au competentele si nu au facut in viata lor manevrele consemnate in foile respective!”

„As spune din consiliul medical citire: noua conducere si-a propus sa analizeze cauzele dezechilibrului dintre noile sectii si vechile sectii punand reprezentanti de marca ai celor din urma sa-si verifice noii colegi. Nu conteaza ca NU au competenta si nu au facut in viata lor tratamentele sau manevrele pe care le analizeaza!” „E ca si cum toata lumea se pricepe la fotbal…”

Sa nu uitam:e vorba despre “o rafuiala, devenita obsesie, cu sectiile care au saltat nivelul de competenta al spitalului, au ridicat ICM-ul (indicele de complexitate al cazului), au crescut tariful pe caz ponderat…”

http://bucurestifm.ro/2017/02/27/avem-un-spital-ce-facem-cu-el-la-colentina-ce-vrea-managerul-interimar/

10 martie

Sectiile  nou create de catre fostul manager nu sunt sustenabile si nu erau necesare.

Ca la mineriada, cam asa incep sa apara si la Colentina lucruri:

In doua luni de scandaluri in media a reiesit clar ca sectiile noi sunt sustenabile, reale, performante si foarte necesare spitalului.

Pacientii, asociatiile de pacienti au sarit in ajutorul medicilor din aceste sectii blocand actiunile distructive.

“Pentru a angaja noi veniti in aceste sectii noi, managerul v-a luat voua celorlalti sefi de sectii posturile vacante de medici si resursele, in loc sa va doteze si sa va renoveze intai pe voi, toti cei care ati fost aici de la inceput, el i-a adus, dotat si dezvoltat pe astia! Pe aia i-a favorizat si pe voi v-a defavorizat! A facut un spital cu doua viteze!” Nimic mai fals si mai manipulator ! Cum s-ar fi putut dezvolta un spital de cronici dezvoltand tot sectiile vechi?!

Sectiile astea noi traiau pe resursele spitalului.

S a dovedit contrariul. Aceste sectii au adus venituri, clasificari superioare si programe nationale spitalului! Au contribuit si la bunul renume al acestuia.

Ifrim spera ca prin stramutarea ortopezilor, cu activitatea fractionata de neacordarea de ore suplimentare, cu ATI  1 incapacitat treptat, activitatea sectiei neurochirurgie va intra in final in colaps. Au fost amenintati si cu un sef de sectie nou! Unul cu <multa experienta>!

http://bucurestifm.ro/2017/03/10/management-medical-de-la-ana-aslan-la-colentina-sau-de-la-afirmare-la-negare/

23 aprilie

Planuri de viitor sunt facute de catre managerul interimar , Silvi Ifrim in acelasi timp cu aparitia in spatiul public a declaratiilor președintelui Asociației Naționale de Protecția Pacienților, de emitere a unor rețete fictive pentru pacienți diabetici și de întocmire a unor registre false de pacienți, precum și de evitare a declarării veniturilor obținute cu ajutorul unor firme și al unei fundații, pe vremea cand nu era manager.

http://bucurestifm.ro/2017/04/23/managerul-spitalului-colentina-intre-planuri-de-viitor-pentru-colegii-sustinatori-si-amenintarea-dosarelor-in-justitie/

26 aprilie

Medicii de la Spitalul Clinic Colentina au interdictie sa vorbeasca cu presa.

Dupa ce au aparut in presa, in ultimele zile, documente in care actualul manager interimar, Silvi Ifrim este acuzata de fapte grave comise in  perioada in care era simplu medic, aceasta a decis sa trimita astazi pe sectii, pentru a fi semnat, un document conform caruia medicii si asistentii nu mai pot lua legatura cu reprezentantii massmedia

http://bucurestifm.ro/2017/04/26/silvi-ifrim-impune-legea-tacerii-la-spitalul-colentina/

27 aprilie

„Doamne fereşte să aveti nevoie de aşa ceva, să veniţi cu cineva drag, bolnav” la Spitalul Colentina a declarat managerul interimar, Silvi Ifrim, in fata jurnalistilor, la 3 luni de la numirea in functie.

Interesant mod de prezentare a unitatii pe care o conduce, mai ales dupa ce a afirmat, la aceeasi conferinta, ca “motivul pentru care eu am dorit să revin în Spitalul Colentina pe acest post (de manager, n.r.) și nu pe postul de medic pe care l-am avut timp de 31 de ani, deci, eu lucrez în Colentina din 1986, îmi iubesc acest spital, doresc să fac lucruri bune pentru el(…)”.

http://bucurestifm.ro/2017/04/27/colentina-de-la-enterprise-la-doamne-fereste/

13 iulie

Pe  16  iulie, mandatul  de 6 luni  de interimat al doamnei doctor Silvi Ifrim expira.

La fel ca si puterea de a suporta a angajatilor care au mai rezistat in spital, fara sa-si dea demisia de bunavoie sau sub amenintari.

Care  sunt rezultatele interimatului de 6 luni al doamnei manager Silvi Ifrim  la Spitalul Colentina?

Conform surselor din spital, devastatoare.

„Prima ilegalitate  pe care a  facut-o dr. Ifrim cand a pasit in spital ca manager, a fost una foarte constructiva. Pentru ea. Dar in afara legii.

Astfel, si-a stabilit un salariu de 11.424 RON, salariu care nu rezulta din nici un act normativ sau decizie administrativa. Dar l-a trecut si in acte si asa a ramas, fara ca nimeni sa ia vreo masura, desi acest aspect a fost semnalat de catre colaboratori. Conform legii 250/ 2016 ar fi trebuit sa aiba un salariu de 6.791 lei.”

“A provocat demisia mai multor salariati din compartimentul administrativ al spitalului, incepand cu Sef Birou Achizitii, apoi serviciul RUNOS, unde in prezent la biroul personal mai sunt numai 2 salariati, unul intentionand sa-si dea demisia in zilele urmatoare”.

Dupa provocarea acestor demisii prin  diverse amenintari cu politia si procuratura in vedera parasirii imediate a posturilor ocupate, doamna manager interimar  si-a angajat persoane apropiate ei si anume:

– la serviciul RUNOS a adus prin detasare de la un alt  spital aflat in subordinea ASSMB pe domnul PD, fiul doamnei auditor care a verificat spitalul timp de aproape 3 luni;

– la serviciul Tehnic Administrativ a organizat un simulacru de concurs la care a participat si a fost admis sotul prietenei sale de la Institutul National Ana Aslan, domnul TC (a stabilit ca punctaj pentru promovare 50 de puncte fata de 70 de puncte cat prevede legea pentru functii de conducere).

Si-a creat propriul serviciu de secretariat, prin angajarea a doua persoane venite de la Institutul National Ana Aslan pe posturi de statistician si registrator medical, in timp ce serviciul Statistica  al spitalului functioneaza cu un salariat  pentru statistica de spital si 2 salariate pentru statistica din ambulatoriu integrat.

A desfintat din organigrama aprobata a Spitalului, Serviciul  Financiar  Contabil si a creat doua servicii, de Contabilitate buget si Serviciul financiar,  contrar ordinului MS 1224/2010  anexa 9, care stabileste clar normativul de personal pe categorii de spitale. Infiintarea  celor doua noi servicii  a lasat posibilitatea crearii a doua posturi noi de sef serviciu, cu toate ca posturile desfiintate fusesera obtinute prin concurs.

Prin strategia folosita de distrugere a Serviciului RUNOS si a Serviciului Achizitii si plasarea de personal subjugat manipuleaza dupa bunul plac intreg spitalul.

A sabotat derularea Programului National de Transplant Pulmonar initiat de Spitalul Sfanta Maria, prin refuzul de a amenaja o rezerva de izolare in Compartimentul Pneumologie si de a dezvolta acest compartiment, in ciuda insistentelor Doamnei Primar General, Gabriela Firea.

A impietat toate proiectele ce se aflau in derulare precum cercetarea, reabilitarea post transplant pulmonar, hematologia, neurochirurgia, terapia intensiva.

Au fost inregistrate demisii in randul medicilor.De  exemplu, din Compartimentul Cercetare au demisionat 4 medici cercetatori. A determinat deasemenea demisia “fortuita” a sefului de sectie Neurochirurgie, lasand sectia fara reprezentare administrativa (aceasta fiind una din sectiile nou infiintate  si pe care doreste sa o desfiinteze).

A facut demersuri prin audiente la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Directia de Sanatate Publica pentru a arata ca serviciile medicale de spitalizare de zi decontate ar fi fost ilegale si ca trebuie realizate controale foarte drastice care sa conduca la restituirea sumelor incasate, actiune similara cu cea pe care a desfasurat-o tot ca manager interimar la Institutul National Ana Aslan, timp de 8 luni.

A iscat un intreg scandal referitor la cele 94 contracte pe perioada determinata, care nu ar fi avut corespondent in numarul de posturi temporar vacante si posturi vacante din statul de functii aprobat, cu toate ca acestea, in cele din urma s-a dovedit ca existau. Nici pana in momentul de fata, cu toate ca a promis ca va rezolva situatia, nu a semnat contractele de munca pe perioada determinata ale unor salariati care sunt angajati in sectiile ATI I si Neurochirurgie, cu toate ca acestia au dat examen pe post si puteau beneficia de prelungire inca un an, doamna manager afirmand ca isi asuma plata unor eventuale amenzi ale Inspectoratului Teritorial de Munca. Din nou banii publici, banii Spitalului Colentina vor fi aruncati pe niste greseli si rafuieli ale doamnei manager, in loc sa fie folositi in beneficiul pacientilor.

Toate actiunile sale sunt distructive la adresa Spitalului, solicitand continuu controale, care destabilizeaza intreaga activitate medicala, in timp ce in spital exista mari lipsuri de materiale sanitare, dezinfectanti si medicamente, in special citostatice. Personalul  medical a ajuns in situatia de a cumpara materiale sanitare pentru a-si desfasura activitatea si ingriji pacientii.

Atentia  doamnei interimar nu a fost canalizata catre optimizarea si cresterea veniturilor incasate de la CASMB, ci catre taierea unor drepturi salariale, precum indemnizatiile de conducere ale sefilor de sectii si compartimente, interzicerea asistentilor sefi de sectie de a efectua activitate medicala in zilele de sambata si duminica contrar prevederilor din fisa postului, interzicerea efectuarii de ore suplimentare chiar si atunci cand situatiile o impun conform legii 53/2003 (Codul muncii actualizat 2017) art.122 si 123, in sectiile unde exista deficit major de personal. Pe de alta parte, nu a facut niciun demers pentru angajarea de personal mediu si auxiliar medical acolo unde era de fapt necesar.

A defaimat continuu propriul spital in conferintele de presa, insa nu a demarat niciun proiect de reabilitare a cladirilor si sectiilor „defavorizate” si niciun plan de conformare 2017 conform Autorizatiei sanitare de functionare.”

Ce se intampla in prezent la Colentina?

Spitalul functioneaza din inertie.

Asta s-a intamplat pana la aparitia demisiilor.

Intre timp, consilierul municipal Catalin Deaconescu anunţa ca a cerut convocarea de urgenta a Comisiei de sanatate a Consiliului General al Capitalei pentru a discuta situaţia de la Spitalul Colentina.

Fara raspuns.

‘În această dimineaţă am cerut convocarea, de urgenţă, a Comisiei de sănătate a Consiliului General care să discute situaţia de la Spitalul Colentina, inclusiv să o audieze pe doamna manager interimar. Până la această oră, preşedintele şi secretarul comisiei, ambii de la PSD, nu au răspuns, ori nu le-a dat voie primarul, ori nu au mijloace moderne de comunicaţii’, a precizat Deaconescu, într-o postare pe Facebook.

Un alt demers a fost cel al lui Tudor Rareş Pop, Membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor

“Stimată Doamnă Gabriela Firea,

Vă scriu pe această cale pentru a vă atrage atenţia asupra unor evenimente care tind să devină dramatice ca urmare a unor acţiuni pe care le-aţi demarat la începutul mandatului dumneavoastră. Este vorba despre demisiile înaintate de către medicii neurochirurgi Ionuţ Gobej şi Dorin Bică, de la Spitalul Clinic Colentina aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Prin numirea în luna ianuarie a acestui an a doamnei dr. Silvi Ifrim la conducerea Spitalului Colentina aţi reuşit să bulversaţi bunul mers al recent înfiinţatei secţii de neurochirurgie, secţie care astăzi, prin demisiile celor doi medici, se găseşte practic în pragul desfiinţării.

În luna martie a acestui an, am fost într-o vizită neanunţată la Spitalul Colentina şi am văzut ceea ce au reuşit să realizeze cei doi medici forţaţi azi să demisioneze. Este o adevărată minune ce s-a întâmplat acolo într-o perioadă foarte scurtă de timp şi este dovada clară că în sistemul medical poate funcţiona fără cusur dacă oameni de calitate sunt lăsaţi să îşi facă treaba. Aripa clădirii în care secţia de neurochirurgie îşi desfăşoară activitatea este echipată la standarde europene, incinta este renovată, iar pacienţii sunt trataţi cu profesionalism şi empatie de echipa medicală. Gratitudinea din ochii pacienţilor este reală şi plină de credinţă că se poate şi în România, fără şpagă, fără politic, fără neprofesionalism.

Dorin Bică şi Ionuţ Gobej, medici specialişti neurochirurgi şi fondatori ai secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Colentina, sunt doi medici tineri care au revenit în Romania, având convingerea că pot schimba sistemul medical. şi pentru aproape trei ani au reuşit, construind de la zero o secţie performantă în care doar pe parcursul anului 2016 au efectuat peste 300 de operaţii. Cei 300 de pacienţi au beneficiat de condiţii moderne şi expertiză medicală europeană. Doi medici naivi, cu siguranţă, pentru că sistemul a venit peste ei cu tăvălugul său politic şi i-a măturat fără să le dea nici o şansă.

Dar adevărul e că răul va fi suportat de ceilalţi 300 sau 3.000 de pacienţi care ar fi urmat să beneficieze de expertiza celor doi medici. Deja au fost refuzaţi 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe pentru că activitatea în Spitalul Colentina a fost blocată politic.

În 2017 ar fi urmat să fie efectuate peste 600 de operaţii. Ce le veţi spune acestor oameni?Că e mai important jocul politic decât viaţa lor?Probabil că da. Atunci când aţi decis să interveniţi în Spitalul Colentina prin numirea doamnei dr. Silvi Ifrim aţi tăiat, conştient sau nu, zile din viaţa celor care au şi vor avea nevoie de intervenţii medicale profesioniste.

Probabil dumneavoastră şi cei care vă înconjoară consideraţi că nu veţi avea niciodată nevoie de aceşti medici. Ceea ce nu este valabil pentru restul cetăţenilor din Bucureşti sau din întreaga ţară. Chiar dacă mă veţi considera naiv, vreau să vă reamintesc faptul că datoria dumneavoastră în calitate de Primar al Capitalei este să aveţi grijă de binele cetăţenilor obişnuiţi.

Prin demisiile înaintate de cei doi medici aţi eşuat în acest demers şi este cu atât mai reprobabil acest lucru cu cât situaţia este cauzată chiar de deciziile administraţiei pe care o conduceţi. Aţi numit laînceputul anului un manager nepriceput şi dezinteresat de soarta spitalului. Nu este de mirare că profesioniştii din spital au ales să plece după ce au înţeles că e un război cu sistemul pe care nu au cum să-l câştige.

Stimată doamnă, apelul meu nu este unul politic, ci unul umanitar. Vă rog să vă gândiţi fără animozităţi politice la faptul că proasta administrare a spitalelor se traduce zilnic în pierderi de vieţi omeneşti.

Fac un apel, cât nu este prea târziu, să îndreptaţi deciziile politice pe care le-aţi luat şi să readuceţi la normal ceea ce se petrece în Spitalul Colentina. Pe această cale vă solicit să o retrageţi pe doamna dr. Silvi Ifrim din funcţia de manager a spitalului Colentina. Schimbaţi acest mod de a face politică şi rezolvaţi problema de la Spitalul Colentina sau cetăţenii din Bucureşti vă vor trage la răspundere pentru politica dezastruoasă pe care o promovaţi.

Cu ultima speranţă că încă se mai poate face ceva,

Tudor Rareş Pop, Membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor”

(Agerpres)

In acest context a aparut si raspunsul doamnei primar, Gabriela Firea.

COMUNICAT DE PRESA

“Primarul General, Gabriela Firea, i-a propus doctorului Ionuț Gobej să preia interimar postul de șef de secție Neurochirurgie al spitalului Colentina

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat conducerii ASSMB să îi prezinte, până vineri, 8 septembrie 2017, un raport detaliat referitor la problemele de personal și dificultățile în derularea procedurilor de achiziții de materiale medicale cu care se confruntă Spitalul Colentina.

Gabriela Firea a discutat astăzi cu cei doi medici neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina, Ionuț Gobej și Dorin Bica, despre problemele pe care aceștia le reclamă. „Am avut o discuție constructivă și corectă cu domnii doctori Gobej și Bica.Medicii trebuie ajutați în activitatea lor pentru că de ei depinde viața pacienților. Le-am adresat rugămintea de a reconsidera decizia de a demisiona și i-am asigurat de tot sprijinul meu. ”

Gabriela Firea i-a propus doctorului Gobej să preia interimar postul de șef de secție Neurochirurgie. În același timp, le-a solicitat celor doi medici să îi facă o propunere pentru un director medical interimar al spitalului Colentina. Medicii Gobej și Bica au propus-o pe dna dr. Lelia Iliescu.

In cadrul întâlnirii, Primarul General le-a explicat celor doi medici ca actuala Administratie a sprijinit, inca de la inceputul mandatului, domeniul sanatatii si ca, in acest sens, s-au alocat sume importante, in premiera, pentru reabilitarea celor 19 spitale, precum si pentru dezvoltarea retelei de medicina scolară.

„Pentru mine, ca si pentru dumneavoastra, primeaza binele cetateanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefica. Referitor la criza de personal la care faceti referire, va informez ca am solicitat urgentarea procedurilor de suplimentare a posturilor in spitalul Colentina. Totodata, potrivit legii, in urmatoarea perioada se vor organiza si concursurile de ocupare a posturilor de manager pentru toate cele 19 spitale aflate in subordinea PMB. „a spus Gabriela Firea.

Primarul General a menționat că dorește o analiză a aspectelor semnalate de cei doi medici precum și găsirea unor soluții urgente pentru remedierea lor. „Din păcate, problemele referitoare la plata orelor suplimentare se regăsesc în toate spitalele din țară. În scurt timp se va găsi o soluție legală pentru plata medicilor și a asistentelor care fac ore suplimentare. În ceea ce privește achizițiile de materiale medicale, problemele provin în principal din modul în care s-a acționat în trecut. Spitalul Colentina a primit numeroase amenzi din partea autorităților de control al achizițiilor publice pentru nerespectarea prevederilor legale. Actuala conducere, din momentul în care s-a instalat, a început verificarea acestor achiziții”, a mai spus Primarul General.

”Dr. Gobej și Bica m-au asigurat că activitatea secției de neurochirurgie a Spitalului Colentina nu va avea de suferit, operațiile urmând a se face după graficul stabilit de către ceilalți medici neurochirugi. Am speranța însă că vor reveni asupra deciziei de astăzi”, a subliniat Gabriela Firea. Invitati fiind de catre Edilul Sef sa faca parte din proiectul aflat in curs de realizare al Spitalului Metropolitan, cei doi medici au declarat ca sunt deschisi acestor propuneri si ca spera ca in viitor, toate aceste disfunctionalitati, inclusiv legislative, sa se clarifice, in beneficiul pacientilor.”

Speranta moare ultima.

Oamenii bolnavi nu au insa nici timp, nici rabdare.

 • 576
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  576
  Shares
 •  
  576
  Shares
 • 576
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns