Festivalul Internațional George Enescu

Orchestra Națională Radio urcă, în această seară, pe scena neconvențională din Piața Festivalului George Enescu, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu și avându-l ca solist pe violonistul ceh Roman Patoèka.

Concertul începe la ora 20.00, iar accesul este liber.

Iar dacă mergeți în ”Piața Festivalului ” nu ratați  „Orchestra de Sticlă”, o instalație interactivă, creată de artista Iulia Năstase, special pentru Festivalul Enescu 2017.

Este o orchestră formată din 30 de instrumente din sticlă în mărime naturală, pe care vizitatorii o pot „dirija” cu ajutorul unei instalații multimedia.

Spațiu: Parcul din fața Ateneului Român, până pe 13 septembrie, iar ulterior în fața Sălii Palatului.

În seria „Mari orchestre ale lumii”, la Sala Palatului se întoarce astăzi Orchestra Filarmonică din Londra, condusă de dirijorul Vladimir Jurowski, care a deschis aseară a 23-a ediție a festivalului.

De această dată, prestigioșii artiști vor prezenta opere de Wagner, Berg și Sostakovici.

Concertul va fi transmis în direct, de la ora 19:30, pe posturile Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Aseară, la 81 de ani de la premiera franceză, la 59 de ani de la premiera românească și la 136 de ani de la nașterea lui George Enescu,  ”Oedipe” singura operă scrisă de marele compozitor și prezentată de data aceasta în versiune concertantă, a deschis Festivalul Internațional ”George Enescu” în interpretarea London Philarmonic Orchestra,  sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski -directorul artistic al Festivalului.

Muzica a fost însoțită de proiecții live  multimedia, iar din acest pact al artei cu tehnologia s-a născut un eveniment inedit.

Din distribuție au făcut parte nume sonore ale muzicii clasice internaționale : rolul lui Oedipe a fost  interpretat de către baritonul de origine franceză Paul Gay, distins cu premiul Grammy anul trecut.

Sir Willard White –bas- și Christopher Purves –bariton, Dame Felicity Palmer mezzosoprană au dat de asemenea viață rolurilor Tiresias , Creon, Merope.

Acestora li s-au alăturat trei nume românești de talie internațională precum mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Gabriela Iștoc și tenorul Marius Vlad Budoiu, care au interpretat rolurile Iocasta și Laios.

Alături de London Philarmonic Orchestra,  în această interpretare a fost și Corul Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului Ion Iosif Prunner, dar și Corul de Copii Radio, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu.

Direcția multimedia a fost asigurată de Carmen Vidu, iar pregătirea muzicală de Tiberiu Soare.

Și cum fiecare prezentare a unei lucrări muzicale într-un concert este însoțită întotdeauna și de un element de noutate, aseară, aceasta a fost prezentarea lucrării enesciene inovatoare, ceea ce se înscrie pe linia ediției din acest an a Festivalului George Enescu, ediție care își propune să aducă publicului interpretări ale unor lucrări enesciene esențiale la un nivel artistic ridicat și integrând ultimele tendințe la nivel mondial.

Pentru proiecțiile multimedia care au însoțit această versiune ”Oedipe”, prezentă la Sala Palatului, a fost montat un ecran gigant de 60 de metri pătrați-amplasat pe fundalul scenei.

De asemenea, au fost făcute modificări speciale în incinta acustică.

Ecranul a avut o greutate de 2 tone și o rezoluție de 6 pixeli, iar montarea lui a durat două zile.

În timpul concertului rezoluția a fost reglată în timp real pentru a fi în concordanță cu lumina de pe scenă și din sală, la nivel de intensitate.

În același timp au fost folosite mai multe efecte sonore.

Un instrument special, un armoniu fabricat în 1750 a fost adus de la Londra.

După deschiderea Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2017, Oedipe în bagheta lui Vladimir Jukovski va ajunge la Londra, unde va fi prezentat în renumita sală de concert  ”Royal Festival Hall”.

În ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu vor fi prezentate un număr de 37 de lucrări de George Enescu.

Autor: Cristina Toma

Lasă un răspuns