Radio România la Festivalul Internaţional George Enescu 2017

Sursă foto: www.concurs.festivalenescu.ro

De 59 ani, încă de la prima ediție, cea din 1958, Radio România este alături de Festivalul Enescu. Ediția a 23-a a Festivalului Enescu, care se va desfășura între 2 și 24 septembrie, este reflectată pe larg în programele Radio România Muzical și Radio România Cultural. Vor fi difuzate de Radio România Actualități și în rețeaua studiourilor regionale Radio România știri și reportaje.

Cele mai multe dintre concertele Festivalului Enescu pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical: 70 concerte care se vor desfășura la Sala Mare a Palatului (seria Mari orchestre ale lumii), la Ateneul Român ( seria Recitaluri, concerte camerale și concertele de la miezul nopții), Sala mică a Palatului (seria Recitaluri și concerte camerale) și Sala Radio (seria Muzica secolului XXI).

Concertele de la Ateneul Român și Sala Mare a Palatului pot fi ascultate în direct și la Radio România Cultural. Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai așpteptate din ediția 2017 a Festivalului Enescu: recitalurile susținute de Jonas Kaufmann și Dmitri Hvorostovski, concertele Orchestrei Filarmonicii din München, dirijor Valery Gergiev, ale Filarmonicii Regale din Londra, cu pianista Martha Argerich solistă sau ale Filarmonicii din Israel, cu Zubin Mehta dirijor.

În total, peste 12.000 de minute de concerte în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.
Programul complet al transmisiunilor directe din Festivalul Enescu poate fi consultat online: http://www.romania-muzical.ro/enescu/2017/.

Transmisiunile în direct pot fi ascultate și live online, pe www.romania-muzical.ro, www.radioromaniacultural.ro, precum și pe aplicațiile Radio România Muzical și Radio România Cultural pentru telefoane inteligente.

Concertele pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiștilor vor fi difuzate în intervalul 25-28 septembrie, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Peste 100 de interviuri în exclusivitate, realizate de redactorii Radio România Muzical și Radio România Cultural cu artiștii din cadrul Festivalului Enescu, vor fi difuzate în pauzele concertelor transmise în direct și vor putea fi citite pe site-ul Radio România Muzical și în paginile ziarului festivalului.

Toate evenimentele din Festivalul Enescu – concerte, Piața festivalului, Forumul internațional al Compozitorilor și alte manifestări conexe, vor fi reflectate în știrile și reportajele difuzate la nivelul întregii corporații Radio România. Între 2 și 25 septembrie, în fiecare zi, la ora 9:45, Radio România Muzical realizează o Agendă a Festivalului Enescu.

Radio România este și principalul vector de promovare a Festivalului în media internațională prin crearea unei generoase oferte de schimburi muzicale prin Uniunea Europeană de Radio – EBU. Mai mult de 60 de concerte vor putea fi ascultate în întreaga lume prin intermediul posturilor publice de radio membre ale EBU – BBC, Radio France, radiodifuziunile publice germane.

Artiștii Radio România vor fi prezenți, ca-n fiecare ediție, în concertele Festivalului George Enescu. Cei mai mici dintre muzicieni, membrii Corului de Copii Radio, sub conducerea lui Voicu Popescu, vor evolua chiar în concertul de deschidere a festivalului din 2 septembrie, în opera Oedipe de George Enescu, alături de Orchestra Filarmonică din Londra, Corul Filarmonicii George Enescu și o pleiadă de prestigioși soliști, conduși de Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu.

În 13 septembrie, Corul Academic și Orchestra Națională Radio apar la Sala Mare a Palatului în seria Mari orchestre ale lumii. Sub bagheta dirijorului american cu origini românești, Lawrence Foster, va fi interpretată, în premieră românească, opera Mathis der Mahler de Paul Hindemith, o impresionantă desfășurare de forțe artistice într-una dintre cele mai dificile pagini ale literaturii muzicale.

Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Ţuțu, va urca pe scena Sălii Mari a Palatului și în 5 septembrie, în cadrul concertului susținut de Orchestra Națională Rusă.

Pe data de 3 septembrie, Orchestra Națională Radio poate fi ascultată pe scena în aer liber din Piața Festivalului George Enescu. De la ora 20:00, un program spumos condus de dirijorul Cristian Oroșanu, ce-l are solist pe violonistul Roman Patočka. În 5 septembrie este rândul Orchestrei de Cameră să urce pe scena din Piața Festivalului George Enescu: de la ora 20:30, va evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, cu pianista Mădălina Pașol, solistă.

Sala Radio găzduiește seria Muzica secolului XXI: ansambluri celebre vor interpreta lucrări, cele mai multe, la prima audiție românească, cu participarea extraordinară a compozitorilor acestor opusuri, mulți dintre ei, de asemenea, pentru prima dată la București. În foaierul Sălii Radio, poate fi vizitată expoziția ”Matematică și muzică”, parte a proiectului Bucureștiul creativ.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.