Ciocolata, aliatul-surpriză împotriva diabetului!

Ciocolata se poate dovedi un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului de tip 2, susţin experţii americani. Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că anumiți compuși din cacao ajută organismul să secrete mai multă insulină și să răspundă mai adecvat la creșterea nivelului de glucoză. Insulina este un hormon care reglează glucoza, ale cărei niveluri sunt crescute la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

La persoanele care suferă de această boală, organismul nu produce suficientă insulină sau nu prelucrează în mod corespunzător zahărul din sânge. În partea pancreasului numită Insulele Langerhans, se găsesc celulele beta. Acestea sunt specializate în producerea de insulină. De asemenea, ele secretă hormonul amilinic, care „frânează” cantitatea de glucoză intrată în sânge. Cu toate acestea, în cazul diabetului de tip 2, celulele beta nu funcționează corect și nu pot să-și facă treaba în mod eficient.

Autorii studiului prezent au descoperit că anumiţi compuși din cacao, cunoscuți ca monomeri de epicatechină, îmbunătățesc capacitatea celulelor beta de a secreta insulină.

Pentru a realiza studiul, experții au efectuat un experiment pe șoareci care au avut o dietă bogată în grăsimi și compuși de cacao. Oamenii de ştiintă au descoperit că monomerii epicatechinei nu numai că au ajutat rozătoarele în privinţa nivelului crescut de glucoză din sânge, dar au favorizat şi scăderea în greutate.

Specialiştii au susţinut că descoperirea lor nu înseamnă că oamenii trebuie să se hrănească cu ciocolată bogată în zahăr, ci au nevoie de compuşii benefici din cacao.

Lasă un răspuns