Orașul „condamnat” la fericire

Sursa foto: www.libertatea.ro

Este incredibil cum trăiesc localnicii din Sinop, un orășel din Turcia. Aici nimeni nu este niciodată trist.

Orăselul este celebru pentru gradul ridicat de fericire al locuitorilor, peste media națională.  Acest lucru l-a clasat în topul celor mai fericite locuri din lume.

”Vinovat” de acest lucru filosoful Diogene, care s-a născut în Sinop și i-a provocat pe oameni să se bucure de ceea ce au și să nu mai pună accent pe ce nu au.

Reporterii BBC au făcut o vizită acolo în speranța că vor putea să înțeleagă care este secretul fericirii locuitorilor de aici. Aceștia povestesc că, deși Sinop nu stă foarte bine la capitolele infrastrură și sănătăte, oamenii sunt fericiți și relaxați. Localnicii încă își ghidează stilul de viață după credințele filosofului.

Aici nu există semafoare, dar mașinile circulă în armonie, trotuarele sunt pline de oameni care preferă să meargă pe jos și nimeni nu se grăbește nicăieri. În Sinop, deși nu există o lege care să stabilească asta, săptămâna de muncă pentru bugetari ține de luni până miercuri.

„Ca femeie, poți să mergi în pantaloni scurți și nimeni nu te deranjează”, spune Aylin Tok, managerul unui restaurant local.

El este cel care dezvăluie și secretul fericirii localnicilor: „Nu există senzația că sunt oameni bogați și oameni săraci. Toți merg la aceeași cafenea să mănânce simit (un covrig turcesc acoperit cu susan) și să bea ceai sau cafea”.

O altă dovadă că orașul are propria viziune asupra vieții sociale este prezența unui pub în centrul orașului. Deși în Turcia consumul de alcool a fost interzis în 2013, aici nimeni nu este deranjat de prezența paharelor de bere la nici 100 de metri de o moschee.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.