Continuă disputele pe marginea legilor Justiției

Propunerile de modificare a legilor Justiţiei, ar afecta, dacă ar intra în vigoare, independenţa şi buna funcţionare a instituţiilor din domeniu, a atras atenţia procurorul General al României, Augustin Lazăr.

El spune că aceste concluzii vin după consultarea a 2500 de procurori din întreaga țară.

În același timp, DNA consideră propunerile drept o formă de presiune asupra activității procurorilor, în timp ce DIICOT susține că o parte dintre principiile enunțate nu sunt bine-venite.

Propunerile de modificare a Legilor Justiției vizează, printre altele, excluderea președintelui României din procedura de numire a procurorului general și a șefilor DNA și DIICOT, dar și înființarea unei Direcții specializate în cadrul Ministerului Public, pentru cercetarea exclusivă a faptelor penale comise de magistrați.

După ce a lansat propunerile privind aceste legi, ministrul Justiției Tudorel Toader a explicat că va studia punctele de vedere ale tuturor instituțiilor vizate de aceste modificări.

El a precizat că proiectul nu va fi finalizat fără o dezbatere amplă în spațiul public.

Propunerile de modificare a Legilor Justiției au generat și proteste în rândul populației.

La București și în alte câteva orașe din țară, câteva mii de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia ministrului Tudorel Toader, arătând că România are nevoie de o Justiție puternică și independentă.

Ambasada SUA își manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justiției.

Instituția îndeamnă la colaborare între Executiv, Legislativ și Judiciar, pentru a continua lupta împotriva corupției.

Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România se bazează pe angajamentul față de valorile democratice, buna guvernare și consolidarea statului de drept, spune ambasada americană la București.

Statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent, precum și de procurori care pot urmări activitățile infracționale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiție, se precizează într-un comunicat al instituției.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.