Sage femme / Ce ştii tu despre mine – două Catherine în recital

Titlul „Sage femme” înseamnă atât moaşă, cât şi „femeie înţeleaptă”, aşa cum pare a fi personajul interpretat de Catherine Frot, Claire, o femeie solitară, dar altruistă, devotată fiului ei, meseriei sale prin care aduce viaţă pe Pământ şi, oarecum, grădinii de la marginea Parisului. Însă, din motive economice, maternitatea în care lucrează va fi închisă, cadrele medicale de acolo urmând să se mute într-un spital unde afacerile cu sănătatea sunt prospere. E semnificativ refuzul lui Claire de a se muta în acea unitate medicală.

Beatrice, personajul interpretat de Catherine Deneuve, este opusul, femeia „ne-înţeleaptă” ce a fost amanta libertină a tatălui lui Claire, pe care l-a părăsit în urmă cu treizeci de ani, plecare ce a dus la o nenorocire. Nu numai că e egoistă şi capricioasă, ci şi o jucătoare înrăită, ceea ce o ruinează, care înjură şi fumează, chiar şi după ce află că are o tumoare canceroasă pe creier. Tocmai această boală o determină să reapară în viaţa lui Claire.

Cele două femei cum nu se poate mai diferite ajung să se redescopere, să se îmblânzească reciproc şi să se bazeze una pe cealaltă. Devenind oarecum dependentă de ceilalţi datorită maladiei incurabile de care suferă, Beatrice aduce un binevenit vânt de nebunie în viaţa prea monotonă a lui Claire, care cade sub vraja unui şofer de TIR bine interpretat de Olivier Gourmet.

Chiar dacă dramedia „Sage femme” nu excelează în subtilitate vizuală şi narativă, este un must-see datorită performanţelor interpretative ale celor două actriţe, care au trebuit să-şi pregătească bine rolurile jucate. Aşa că: nu rataţi acest film care, din păcate, nu mai rulează decât rareori. De exemplu: şi luni 14 august la Happy Cinema şi Duminică 20 august la Cinema Elvira Popescu. Şi asta pentru că nu a fost bine promovat de distribuitorul său din România care i-a pus şi titlul local cam prea lung şi neinspirat: „Ce ştii tu despre mine”.

Lasă un răspuns