VIDEO: Descoperă Palatul Suțu – giuvaierul care păstrează viu Bucureștiul de altădată

Sursa: www.lucedomotica.ro

BucureștiFM iti prezintă muzeele Bucureștiului. Află povestea Palatului Suțu, „Orașul din Palat”!

Bucureștiul, oraș pe care îl percepem adesea ca supra-aglomerat, agitat, sufocant, cu o arhitectură mereu în conflict și cu un spirit supus provizoratului și superficialului, are chiar în centrul său patru piloni culturali majori: Universitatea, Teatrul Național, spațiul pentru concerte din Parcul Colțea și Muzeul Municipiului București.
Frumusețea și valoarea orașului devin astfel probleme de perspectivă, depinzând de ce anume vrem să privim.

Cautând poveștile de altadată, adevăruri despre experiența orașului, sau mituri care rezolvă elegant nevoia de „mai bun” și „mai frumos”, vom descoperi Palatul Suțu, într-unul dintre unghiurile patrulaterului cultural ce încadrează intersecția din inima orașului.
Un palat de secol XIX care adapostește astăzi Muzeul Municipiului București – în mijlocul orașului, în mijlocul nostru!

O gură de metrou care duce către un gard de fier cu panouri colorate, dincolo de care se află obiecte care ne vorbesc despre cine am fost, cine suntem și cine putem deveni, ca locuitori ai orașului.
Despre ce am reușit împreună, ce încă visăm și ce am ales să trecem în uitare, uneori cu bucurie, alteori cu amar. Obiecte care ne reprezintă și ne definesc.

Palatul Suţu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile, care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani.
A fost construit de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit între anii 1833-1835.

Interiorul palatului a fost proiectat în anul 1862 de Karl Storck, recunoscut sculptor şi artist decorator.
Este amenajată scara de acces la etaj, desfăcută monumental în două braţe iar problema de perspectivă a fost deschisă prin montarea în peretele din faţă a unei oglinzi adusă de la Murano şi prinsă într-un frumos ancadrament.
Deasupra oglinzii se află medalionul sculptat în lemn al Irinei Suţu, soţia proprietarului.

A doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost perioada de glorie a Palatului Suţu, aici organizându-se primul bal al fiecarui an, în februarie.
Grigore Suţu (1819-1893) şi soţia sa Irina, fiica marelui bancher Ştefan Hagi Moscu, s-au preocupat să păstreze ambianţa unei reşedinte aristocratice.
Ei au adăugat marchiza susţinută de piloni de fier, creându-se astfel un elegant peron de intrare. A fost reşedinţă particulară până la începutul secolului XX.

Acum 150 de ani la palat ne-ar fi întâmpinat chiar Irina, care, alături de soțul ei, boierul Grigore Suțu, găzduia baluri fascinante. Muzică, dans, bal mascat și alte distracții de tot felul, pentru înalta societate, pentru întâlniri, zvonuri, schimburi de idei și – cu siguranță – povești de dragoste.
Uitându-ne în jur, ne intrebăm ce anume s-a schimbat.
Evident, nu mai mergem la bal cu trăsura, pavajele nu mai sunt din lemn, iar rochiile au schimbat croiala, lungimea, materialul. Dar încă ne distrăm – centrul vechi pulsează de viață, iar ballroom-urile moderne ale Bucureștiului sunt spații de etalat mașini de fițe, rochii de firmă, papioane negre și ultimele „cuceriri” în materie de parteneri.

Mari iubitori ai efervescenței bucureștene, ei înșiși o apariție remarcabilă pe străzile orașului, suțuleștii s-ar bucura cu siguranță să știe că palatul lor este și astăzi deschis bucureștenilor și că aceștia îi trec pragul pentru a afla poveștile orașului – unele întâmplate mult după trecerea lor prin lume, altele care îi preced cu multe secole.

Palatul Suţu devine noul sediu al Muzeului Municipiului Bucureşti începând cu anul 1956.
Restaurat între anii 1956 şi 1958, palatul se deschide pentru public la 23 ianuarie 1959.
De atunci găzduieşte expoziţii având ca tematică istoria oraşului Bucureşti, valorificând un patrimoniu de excepţie provenit din cercetări arheologice, donaţii şi achiziţii realizate cu fonduri asigurate an de an de Primăria Capitalei.

Timpul Orașului – expoziția permanentă a muzeului, oferă o călătorie în timp în sens invers, din prezent spre trecut, pornind de la evenimente pe care cu toții le-am trăit, către timpurile „de altadată” ale părinților și bunicilor, mergând departe către vremurile regilor, boierilor și voievozilor, pentru a se pierde în final în negura zorilor civilizației, în Epoca Pietrei.

Între amintirile orașului păstrate astăzi la Palat se numară sabia lui Constantin Brâncoveanu, Zeița de la Vidra, arme, hărți, monede, haine și accesorii, instrumente de măsură… Alături de

Sursa: blog.elailiesi.ro

acestea, expozițiile temporare aduc în atenție episoade importante din istoria orașului, dar și obiecte cu valoare artistică deosebită. Tablouri și sculpturi din colecția Pinacotecii Municipiului București, expuse la etajul Palatului, ies la lumină după zeci de ani de lungă așteptare.

Vă invităm să treceți alături de noi pe sub soarele cu gaz al suțuleștilor și prin fața ceasului cu rotație inversă, către expozițiile Muzeului Municipiului București, pentru a dobândi o nouă perspectivă asupra orașului pe care îl trăim în fiecare zi, pentru a-i înțelege mai bine valorile, lipsurile și pentru a afla motivele pentru care și noi îl putem îndrăgi.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns