Sanctiuni de pana la 10.000 de lei in noua lege a vaccinarii

Noua lege a vaccinarii prevede sanctiuni pentru parinti.
Este vorba despre amenzi pentru cei care nu se informeaza cu privire la imunizarea copiilor.

”Parintii vor fi amendati in situatia in care refuza sa participe la intalnirea cu grupul de lucru, in care refuza sa participe la intalnirea cu medicul de familie pentru a fi informati despre vaccin. Deci, practic, parintele are dreptul sa refuze, dar isi asuma toata responsabilitatea”, a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Sanctiunile sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Cu aceeasi amenda vor fi sanctionati si medicii de familie care nu vor indeplini obligatiile ce le revin din lege.

Proiectul nu prevede si decaderea parintilor din drepturi daca refuza sa isi vaccineze copiii, a mai precizat Bodog, care a spus ca este o decizie pe care statul roman o poate lua de la caz la caz.

Consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, daca parintii nu si-au exprimat refuzul in scris.

Potrivit legii, parintele este scutit de obligatia prezentarii copilului la vaccinare, daca acesta are o contraindicatie in acest sens.

Legea mai prevede ca Ministerul Sanatatii asigura conditiile pentru diagnosticul si tratamentul optim al reactiilor adverse in urma vaccinarii, precum si compensarea oricaror efecte de durata.

Proiectul de lege privind vaccinarea a intrat de saptamana trecuta in format electronic pentru avizare interministeriala, iar luni a plecat in format scris la toate ministerele, a mai spus ministrul Sanatatii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.