Horaţiu Mălăele împlineşte astăzi 65 de ani

O prezentare exactă ar începe așa: Horaţiu Mălăele s-a născut pe 1 august 1952, la Târgu-Jiu, este actor, regizor, caricaturist, scenarist, scriitor.

Dar nu i se potrivește și nu e suficient de încăpătoare, pentru că Mălăele este un artist complex și greu de cuprins în niște șabloane.

E unic și irepetabil, are stilul său care pe unii îi enervează, pe cei mai mulți îi cucerește.

E foarte iubit de colegii cu care lucrează și e foarte așteptat de publicul său.

Motiv pentru care în aceste zile de vară și chiar în această seară aniversară este pe scenă.

La TNB e Săptămâna Mălăele.

Și dacă ar fi să găsim o formulă în care să îl încadrăm, Horațiu Mălăele este actorul și regizorul cu cele mai multe spectacole care s-au jucat mai mult de un deceniu.

La începutul anilor 90, Mălăele a făcut parte din trupa Teatrului Nottara, iar spectacolul său cu ”Puricele” de Georges Faydeau, pe care l-a pus în scenă și în care a jucat dublu rol, rămâne un reper pentru ceea ce înseamnă longevitate și succes.

Iar lista unor astfel de spectacole regizate de Mălăele sau în care doar a jucat ani buni, iubite de public, unele apreciate și de specialiști, nu e deloc scurtă.

”Cafeneaua”, comedia montată de Mălăele în 1997, s-a jucat 12 ani la rând la Teatrul Bulandra, iar acum, el și cele două partenere, Emilia Popescu și Dana Dogaru, au revenit pe scenă cu acest spectacol în regim independent.

Și ”Măscăriciul”, realizat în 2005, se joacă încă la Teatrul Bulandra, nu cu același număr mare de reprezentații, însă.

”Unchiul Vanea”, spectacolul regizat de Yuri Kordonsky, premiat și de UNITER și de Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, în care Mălăele juca rolul titular, a avut premiera în 2001 și s-a jucat stagiuni întregi cu casa închisă.

În ”Dineu cu proști”, îi dă replica lui Ion Caramitru de 7 ani, și, deși este unul dintre spectacolele cu cele mai scumpe bilete din București, încă mai umple Sala Mare de la TNB.

Cei doi actori se întâlnesc pe scena Naționalului și în fascinantul dialog teatral ”Caramitru – Mălăele, câte-n lună și-n stele”.

”Revizorul” lui Mălăele a cucerit mai întâi publicul de la Edinburgh, apoi pe cel din Romania, dar a rămas pe scena Teatrului de Comedie din 2006.

Iar ”Bani din cer”, o altă comedie montată aici de Horațiu Mălăele, în 2001, este deja la a doua distribuție, pentru că o parte dintre actori au predat ștafeta unor colegi mai tineri.

De Teatrul de Comedie îl leagă și frumoasa sa prietenie cu George Mihăiță.

Și este legat și simbolic, pentru că a creat trofeul festCo și se împlică an de an în tot ceea ce înseamnă vizualul acestui eveniment.

Din lista spectacolelor de succes mai fac parte și „Podul sinucigașilor” de Paul Ioachim (montat într-o primă variantă în 1999 și care este pe afiș și în aceste zile, și ”Lecția” lui Ionesco, piesă pe care a pus-o în scenă în 2009 și a reluat-o de curând la TNB.

În ceea ce privește recitalul său de poezie ”Sunt un orb”, probabil chiar actorul a pierdut șirul anilor și a locurilor în care a dus versurile lui Brumaru.

În ultima perioadă, Horațiu Mălăele are un nou partener de scenă, pe fiul său Bogdan, alături de care îl puteți vedea în spectacolul ” În valea cu parfum de flori și zumzet de albine…” și în recenta producție intitulată ”Ediție Specială”.

Și rolurile în filme sunt numeroase, și aparițiile în emisiunile de televiziune, în spectacolele de teatru radiofonic și în cele tv.

Are două filme de autor, ”Nunta mută” și Funeralii fericite”.

Graficianul și caricaturistul Horațiu Mălăele a fost la fel de activ.

A avut zeci de expoziții naționale și internaționale.

În anul 2002 lucrări ale sale au fost expuse în cadrul Primului Salon de Grafică Satirică Românească, la Galeria Apollo.

În 2015, 40 de lucrări de grafică și caricatură de Horațiu Mălăele au fost expuse, sub genericul „Graficaturi”, la Sala Studio a TNB, cu ocazia celei de-a XXV-a ediții a
Festivalului Național de Teatru.

De asemenea, în 2016 a fost vernisată, la Casa de Licitații Goldart din București, expoziția „Retrospectivă Horațiu Mălăele”, care a cuprins peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică.

În 2010 a avut loc inaugurarea Galeriei-atelier „Horațiu”, în Centrul Vechi din București – conform unui documentar AGERPRES.

Horațiu Mălăele a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1975, clasa profesor Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din ”Pălăria florentină” de Eugene Labiche.

Și-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unul dintre primele roluri a fost în spectacolul Cătălinei Buzoianu, ”Tinerețe fără bătrînețe”, pentru care a primit Premiul pentru interpretare – Iași, 1975.

Colaborarea cu această regizoare i-a adus și un trofeu UNITER, în 1994, pentru Cel mai bun actor în rol principal, în spectacolul ”Teatrul descompus” de Matei Vișniec, de la Theatrum Mundi.

A jucat și pe scena Teatrului Odeon, Lelio, în celebrul ”Mincinosul”, realizat
de Vlad Mugur.

Apoi s-a alăturat trupelor de la Nottara, Bulandra, Comedie, Metropolis, TNB, scene pe care este în continuare prezent.

Autor: Andreia Bârsan

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.