Contributii majorate pentru firme, nu si pentru salariati

Incepand de astazi firmele nu vor mai putea ocoli fiscul angajand salariatii doar prin contracte part-time.

Conform Ordonanței Guvernului nr. 4/2017, incepând cu veniturile aferente lunii august 2017, firmele sunt obligate sa plateasca pentru angajatii cu jumatate de norma, si care, in consecinta, sunt platiti mai putin decat salariul minim pe economie, contribuții la pensii (CAS) și la sănătate (CASS) ca si cand acestia ar castiga salariul minin, adica 1450 de lei/luna in prezent.

Site-ul Avocatnet.ro a publicat un studiu de caz, pentru un salariat cu normă de lucru parțială care este platit cu 1.000 de lei  brut/luna.

Pana in prezent angajatul respectiv platea taxe si impozite de 250 de lei/luna, deci ramanea cu un venit net de 750 lei/luna, iar angajatorul, la randul sau, platea pentru acelasi salariat CAS si CASS in valoare totala de 227 de lei.

Incepand cu veniturile lunii august angajatul part-time va plati tot 250 de lei, deci salariul sau net va ramane la 750 lei/luna.

In schimb, angajatorul va plati cotele de CAS si CASS in suma totala de 322 de lei, in loc de 227 de lei, pentru ca cele doua cote vor fi  calculate raportat la salariul de 1450 lei/luna.

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.