Audioteca Şeherezadei, în penitenciarele din România

Radio România Cultural susţine proiectul Audioteca Şeherezadei, iniţiat de Asociaţia Culturală Vis-a-vis în câteva penitenciare din România, cu scopul de a duce cultura în locuri în care nimeni nu se gândeşte la ea.

Începând cu 17 iulie, în 10 penitenciare din România, deţinuţii vor asculta în fiecare zi la staţia radio cu circuit închis fragmente din opere literare româneşti şi universale, în lectura şi interpretarea actriţei şi iniţiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Audioteca SeherezadeiAstfel, peste 5.000 de persoane private de libertate din penitenciarele Aiud, Botoşani, Bucureşti Jilava, Bucureşti Rahova, Iaşi, Codlea, Slobozia, Timişoara, Tulcea şi Vaslui vor asculta fragmente din opere literare precum Jurnalul fericirii, Cuvânt împreună despre rostirea românească, De profundis, Stima de sine, Nautilus, Arta de a iubi, La ţigănci, Romeo şi Julieta, acestea fiind doar câteva dintre cele 30 de titluri din care se vor difuza fragmente, în spatele gratiilor, în perioada iulie-decembrie 2017.

„Proiectul cultural Audioteca Şeherezadei a pornit ca o campanie de promovare a culturii scrise, cu scopul de a oferi acces la cultură şi persoanelor care provin din medii defavorizate”, a spus iniţiatoarea acestui proiect, actriţa Adriana Moca: „Încercăm să aducem în spaţii închise valori morale şi culturale înalte care ar putea să contribuie la diminuarea tendinţelor de infracţionalitate ale persoanelor private de libertate. În acest sens, Şeherezada este un simbol al îmblânzirii prin ficţiune. Legenda spune că poveştile ei l-au vindecat de mânie pe regele Şahriar, oprind execuţiile fecioarelor condamnate la pieire. Am iniţiat acest proiect cu scopul de a încuraja lectura în general şi sper că va contribui la dobândirea unui capital minim de cultură şi competenţe de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-şi depăşi condiţia de cunoaştere, cu beneficii ulterior, în libertate”.

„Radio România Cultural nu este la prima implicare în proiecte social-culturale, care au ca scop educarea prin cultură. Radio România Cultural este încântat să susţină acest proiect prin intermediul căruia oamenii privaţi de libertate pot evada imaginar în fascinanta lume a cărţilor, aşa cum o facem adesea cu toţii, inclusiv cei care nu ne aflăm în situaţia lor. Implicarea postului nostru în acest proiect continuă, de fapt, seria programelor şi demersurilor noastre de a promova cultura în mediile defavorizate, acolo unde cărţile sau muzica pot pansa rănile societăţii româneşti, spune managerul postului” – Radu Croitoru.

„Acest tip de lectură, propus de Audioteca Şeherezadei, facilitează accesul persoanelor private de libertate la un conţinut informaţional de calitate şi oferă posibilitatea acestora, dar mai ales a persoanelor analfabete, de a avea un contact facil cu texte sau conţinut instructiv”, a spus comisar şef de penitenciare Ioana Morar, Director Reintegrare Socială. „Pe lângă noutatea şi ineditul activităţii, lectura pasivă are beneficii asupra psihicului oamenilor, constituie prilej de introspecţie, este sursă de discuţii şi prilej de socializare şi, nu în ultimul rând, o invitaţie la lectură. Este de datoria instituţiei penitenciare să colaboreze cu comunitatea şi să încurajeze iniţiativele care contribuie la educarea persoanelor aflate în detenţie. Îmbunătăţirea calităţii acestor demersuri poate fi doar rezultatul unui efort cumulativ, în care latura instituţională să îşi găsească oglindirea în empatia societăţii”, a mai subliniat Ioana Morar.

Proiectul cultural Audioteca Şeherezadei va continua în această toamnă în mai multe şcoli şi licee din ţară cu scopul de a promova cultura scrisă şi de a converti la lectură noi categorii de public. Proiectul îşi propune să provoace publicul tânăr, reticent faţă de lectură, să deprindă gustul cititului. Proiectul este iniţiat de Asociaţia Culturală Vis-a-Vis şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Detalii, pe www.audiotecaseherezadei.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.