Colectarea selectiva, obligatorie prin lege!

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, un decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 211/2011 referitoare la regimul deseurilor, prin care se introduce colectarea separata a unor categorii de deseuri.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 211/2011, in vederea transpunerii corecte si complete a Directivei 2008/98/CE.

Astfel, legea prevede aplicarea de catre autoritatile locale a principiului „poluatorul plateste” sub forma „plateste pentru cat arunca”. Asta inseamna ca primariile vor putea sa le impuna taxe pe gunoi mai mari celor care nu colecteaza selectiv.

Aceeasi lege introduce pentru persoanele juridice pe numele carora sunt emise autorizatiile pentru constructii si demolari, obligatii etapizate privind pregatirea pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala, inclusiv operatiuni de umplere, rambleiere, care utilizeaza deseuri pentru a inlocui alte materiale.

Legea prevede obligativitatea colectarii selective a hartiei, metalului, plasticului si sticlei. Astfel, conform actului normativ: „pentru asigurarea unui grad inalt de valorificare, producatorii de deseuri şi detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla”.

In vederea stimularii colectarii separate a deseurilor de la populatie, autoritatile publice locale sunt obligate sa aplice principiul „plateste pentru cat arunci”.

Operatorii economici care efectueaza operatii de colectare si transport de deseuri au obligatia sa le livreze si transporte numai la instalatii autorizate pentru efectuarea operatiunilor de sortare, tratare, reciclare si depozitare, mai stipuleaza actul normativ promulgat ieri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.