Situatie grava in Bucuresti – lupta politica blocheaza activitatea Scolii nr 12!

Scoala 12, de pe strada Borsa, cunoscuta si ca Scoala „Herastrau”, este un exemplu clasic de lupta politicianista care blocheaza administratia si aduce prejudicii grave comunitatii locale.
In septembrie, adica peste doar doua luni de acum inainte, 150 de noi elevi nu vor avea sali de clasa iar cei mici vor trebui sa invete in trei schimburi!

In esenta, scoala cu clasele I – VIII are nevoie de o extindere a localului, din cauza cresterii explozive a populatiei scolare din zona.
Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, propune Consiliului Local un proiect de hotarare Scoala 12 Herastrau 1ce vizeaza extinderea localului scolii, prin constructia unui corp nou de cladire.
Dar, majoritatea din consiliu, adica cei 14 consilieri locali PNL si USR se opun si proiectul nu trece.

Primarul PSD promite ca va reveni cu proiectul, in sedinta din aceasta luna a Consiliului Local si ca va incerca sa convinga fiecare consilier in parte sa aprobe extinderea Scolii „Herastrau”.

Asadar, avand in vedere ca, dupa trecerea acestui proiect, vor trebui organizate procedurile de achizitie publica si obtinute autorizatiile pentru noul corp de scoala, rezolvarea problemei se amana pentru peste doi-trei ani. Intre timp, numarul de elevi care vin la scoala Herastrau creste cu circa 150 in fiecare an.
Pana in 2021, scoala va avea nevoie de 15 noi sali de clasa.

Vremuri de trista amintire, vremuri de vesela amintire…

Cum s-a ajuns, insa, la aceasta situatie?
Scoala 12 „Herastrau” a fost infiintata acum 128 de ani de catre biserica, fiind numita Scoala din Catunul Herastrau.
Ea a fost inzestrata, la infiintare, cu suprafete de teren generoase, vreo 16 hectare.
Pe vremea aceea, Herastraul era un mic sat, langa Bucuresti.
Ceausescu vizita fosta platforma industriala Pipera www.libertatea.roIn vremurile de trista amintire ale comunismului, a fost construit localul actual al scolii.
Ca urmare a dezvoltarii Platformei Industriale Pipera, in anii ’80, comunistii preconizau o extindere a scolii si constructia unei gradinite, pentru copiii muncitorilor, pe o suprafata de 2,6 hectare de teren, aflata gard in gard cu curtea institutiei de invatamant.

Apoi, in vremurile de vesela amintire ale anilor ’90, cand am pasit cu totii pe drumul edificarii capitalismului glorios si al implementarii economiei de piata, platforma Pipera s-a inchis si multi dintre munictorii care lucrau acolo au plecat.
Numarul de copii care veneau la Scoala „Herastrau” a scazut, asa ca Autoritatea Locala a luat o parte din terenul pe care ar fi trebuit sa se construiasca gradinita si sa se extinda Scoala 12 Herastrau piata 1scoala si a facut o piata.
Ma rog, cateva tarabe, unde gasesti mai mult banane si citrice, la suprapret.

Cum, dupa ’90 a fost desfiintat si conceptul comunist de „planificare”, nimeni nu s-a gandit ca zona va cunoaste un nou boom, cu functiuni rezidentiale si de birouri, si ca oamenii tineri care vor fi atrasi de dezvoltarea zonei vor avea nevoie de cresa, gradinita si scoala pentru copiii lor.

Din 2014 incoace, datorita dezvoltarii imobiliare explozive a zonei, numarul de copii care vin la Scoala „Herastrau” a inceput sa creasca cu cate 150 pe an.
Asa se face ca laboratoarele de informatica, de chimie si de biologie au fost transformate in sali de clasa, iar clasele au fost marite la 35 de elevi fiecare, in loc de 25, cat prevad normele pedagogice, spune directoarea scolii, doamna profesoara Mariana Siderias.

Conducerea si Consiliul de Administratie al Scolii 12 „Herastrau” s-au adresat, inca de acum trei ani, atat primariei de sector, cat si Primariei Capitalei, tragand un semnal de alarma cu privire la situatia grava din zona, spune directoarea scolii.
Promisiuni au fost de peste tot, dar nu s-a intamplat nimic.
Si eu ce fac cu cei 150 de copii, 5 clase noi, care vor veni la scoala, in septembrie”, se intreaba, pe buna dreptate, dascalul? Singura solutie va fi sa organizam trei schimburi, dar acesta solutie scade mult performantele copiilor si copii - scoalacalitatea actului de invatamant„, a declarat pentru Bucuresti Fm directoarea scolii, doamna profesoara Mariana Siderias.
Problema si mai grava este aceea ca, daca ritmul de crestere al populatiei scolare continua sa ramana acelasi, pana in 2021, scoala va avea nevoie de 15 noi sali de clasa„, spune doamna profesoara.

Lupta politica…

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a propus pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local de vinerea trecuta un proiect de hotarare privind construirea unui nou corp de cladire pentru Scoala Herastrau, pe terenul de 1600 de metri patrati ramas liber, dupa amenajarea pietei. Consilierii PNL si USR, care detin majoritatea in deliberativul de la Sectorul 1, 14 din cele 27 de locuri, s-au abtinut, iar proiectul nu a trecut.

Consilierul local USR Oliver Paiusi spune ca nu se opune, principial, construirii noului corp de scoala, ci ca, dimpotriva, acest proiect ar fi fost initiat de catre grupul consilierilor USR, in luna mai a acestui an.
Numai ca acest grup doreste ca intreaga suprafata de 2600 de metri patrati, adica inclusiv spatiul pe care se afla, acum, piata, sa fie folosit pentru extinderea Scoala 12 Herastrau piata 2unitatii de invatamant.
In plus, executivul primariei nu ar fi pus proiectul privind extinderea Scolii „Herastrau” la dispozitia consilierilor locali cu 5 zile inainte de sedinta de consiliu, asa cum prevede legea.
Asadar, acestia nu au avut timpul necesar pentru a studia proiectul si, de aceea, s-au abtinut de la vot, spune Oliver Paiusi.

Primarul PSD Daniel Tudorache promite ca va reveni cu proiectul in sedinta din luna iulie a Consiliului Local si ca, pana atunci, va discuta personal cu fiecare consilier, in incercarea de a-l convinge sa voteze pentru interesele oamenilor si nu dupa indicatiile politicianiste ale unui sef de partid.

Ce spun oamenii din zona…

In zona, parerile sunt impartite.
Cei mai tineri, cei care au copii de varsta scolara, in general, spun ca extinderea scolii Scoala 12 Herastrau piata 4este o necesitate stringenta a cartierului.
Cei mai varstnici, care nu mai au copii de scoala, spun ca piata este si ea necesara, pentru cumparaturile zilnice.
Asadar, solutia preconizata de catre primarul Tudorache, aceea de a pastra piata si de a construi un nou corp de scoala, pe terenul ramas liber, ar impaca ambele tabere!
Ramane ca aceasta solutie sa fie acceptata si de catre cei pe care cetatenii i-au trimis sa le apere interesele, de catre consilierii locali…

Scoala 12 Herastrau 2

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua domnule Mircea Apostolescu!
  Inca din toamna lui 2016 am adus in atentia Consiliului Local al S1 necesitatea revenirii in folosinta scolii 12 a terenului cu suprafata de 2600 ce i-a fost luat in 2003 si dat in folosinta Administratiei Pietelor.
  La constructia bugetara pentru 2017, USR a propus acest proiect ca amendament si a intrat, ca proiect de hotarare, prima dată pe ordinea de zi a ședinței de consiliu din 30 mai. Atunci, Direcția de Investiții din Primaria S1 ne-a rugat să-l retragem de pe Ordinea de Zi deoarece nu aveau, chipurile, măsurătorile cadastrale făcute. L-am retras și am primit asigurarea că va fi repus pe Ordinea de Zi a şedinţei următoare.
  Atât doar că în ședința urmatoare, cea din 30 iunie, proiectul USR a fost înlocuit cu un proiect al PSD care ”ciuntește” terenul școlii. Dacă USR cerea reîntoarcerea la Școala 12 a întregii suprafeţe de teren, 2611 mp, luate în 2003 şi dată la Administrația Pieţelor, proiectul PSD vrea să dea înapoi şcolii doar 1571 mp, motivând că restul suprafeței este ocupată de clădirea pieţei care nu a fost amortizată.
  Iar această clădire a fost construită pe un teren trecut în folosință temporară la Administrația Pieţelor teren primit de AUIPUSP cu titlu provizoriu, „doar pe perioada cat nu este necesar procesului de invatamant” asa cum se spune in avizul ministrului invatamantului de la acea data.

  Mai mult decât atât, proiectul a fost retras de pe Ordinea de Zi la iniţiativa PSD, nicidecum a USR! Este hilar să afirmi că noi, ca iniţiatori ai acestui proiect, am vrut să-l blocăm. Si nici vorbă să fi cerut demolarea halei (asa cum se afirma de catre primarie), ci din contra, am dorit studierea posibilității de a utiliza clădirea halei de catre școală.

  Pot dovedi tot ce spun, atat cu inscrisuri, cat si cu probe video. Nu cu povesti!

Lasă un răspuns