Cele mai interesante evenimente de astăzi, 4 iulie, din Bucureşti

CINEMA

* Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române găzduieşte, de la ora 19:00, Gala „Arhiva Naţională de Filme, 60 de ani”. Prezentat de către actriţa Aida Economu, acest eveniment cu intrare liberă cuprinde şi proiecţia, într-o nouă copie digitală, a unei capodopere a cinematografului românesc: „La moara cu noroc” de Victor Iliu, ecranizare după Ioan Slavici lansată în anul în care a luat naştere Arhiva Naţională de Filme a României.

* La Grădina cu filme a Creart, de la ora 21 rulează impresionanta dramă „Sufragete”, realizată de Sarah Gavron, inspirată de fapte reale, care prezintă lupta femeilor pentru obţinerea dreptului la vot. În distribuţie: Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Carey Mulligan.

TEATRU

* Teatrul Excelsior prezintă, în premieră naţională, musicalul „Our Ladies of Perpetual Succour / Fecioarele noastre grabnic ajutătoare” de Lee Hall, un spectacol care poartă semnătura regizorală şi coregrafică a lui Răzvan Mazilu ce are prima reprezentaţie azi, de la ora 19:00. Musicalul, ce are la bază romanul „The Sopranos / Sopranele” de Alan Warner şi a fost distins în primăvara aceasta cu Premiul „Laurence Olivier” pentru Noua Comedie, prezintă povestea a şase prietene, eleve ale unei şcoli catolice de fete din oraşul scoţian Oban. Vizita lor la Edinburgh, cu ocazia unei competiţii corale la care participă, se transformă într-o experienţă iniţiatică tumultoasă ce dezlănţuie impulsurile latente ale adolescenţei în acte de teribilism. Poveştile complicate şi captivante ale celor şase adolescente sunt mixate într-un cocktail muzical de partituri clasice şi hituri pop-rock ale anilor 70. Interpretele celor 6 sunt: Alina Petrică, Meda Topîrceanu, Aylin Cadîr / Ioana Mărcoiu, Daniela Tocari, Oana Puşcatu, Ana Bianca Popescu.

* În Space Studio de la sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie cu „Crimă şi pedeapsă”, dramatizare de Yuri Kordonsky după F. M. Dostoievski având în distribuţie pe Marian Râlea, Marius Manole, Richard Bovnoczki, Vlad Logigan, Rodica Lazăr şi Anca Androne.

* În cadrul proiectului cultural „Marţi în ALBnegru”, de la ora 20:00, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române are loc spectacolul „Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză” de Matei Vişniec, o improvizaţie semnată de actriţa Ioana Crăciunescu.

FESTIVAL

* Programul de azi al celei de-a VI-a ediţie a Bucharest Jazz Festival se desfăşoară la ArCuB – Hanul Gabroveni astfel:

– de la ora 12:00 începe o prezentare a jazzului din perspectiva jurnalistului american Simon Rentner, la împlinirea a 100 de ani de la prima înregistrare de jazz din lume;

– de la ora 23:00, au loc minirecitaluri ale soliştilor vocali din finala concursului New Jazz Voices;

– după ora 24:00, clubul festivalului este rezervat improvizaţiilor live de jazz, atmosfera fiind menţinută de saxofonistul Cătălin Milea & The Jam Connection – grup format din pianistul Sorin Zlat, bateristul Iulian Nicolau şi contrabasistul Alex Man -, care invită artiştii festivalului şi muzicienii prezenţi să urce pe scenă şi să se alăture lor pentru o interacţiune liberă de swing, be-bop, mainstream jazz, funk, free improv, blues, boogaloo şi compoziţii originale.

MUZICĂ

* Ansamblul SonoMania New Music susţine concertul intitulat „Din Zbor de Pasăre” – Muzică românească modernă şi contemporană, de la ora 19:30, la Muzeul Naţional „George Enescu”.

* De la ora 19:00 se face accesul la Arenele Romane pentru primul concert bucureştean al trupei franceze Gojira, ce începe de la ora 21:45, precedat de elveţienii de la Xaon, care cântă de la ora 19:30, şi de The Blackmordia, una dintre cele mai tinere şi energice trupe metal franceze ce intră pe scenă de la ora 20:30.

* Ambra cântă Fado, de la ora 19:30 în grădina ceainăriei GreenTea.

* Începând cu ora 21:30, Emil Bîzgă dă tonul celei de-a 14-a ediţii de Jam Session la Godot Cafe-Teatru, celebrând prietenia prin improvizaţie şi spontaneitate sonoră totală, până după miezul nopţii.

CARTE

De la ora 18:30, la sala Dalles are loc lansarea volumului „Prin coline şi neguri!”, cea de-a treia parte din basmul „Drumul spre Vozia” scris de Pr. Mihai-Andrei Aldea, doctor în etnografie şi folclor. Volumul este prezentat, alături de autor, de scriitorul Oliviu Crâznic şi de psihologul şi scriitorul Ciprian Voicilă. Moderator: Stelian Crăciun alias Cedry2k.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.