Cele mai interesante evenimente de astăzi, 30 iunie, din Bucureşti

CINEMA

Programul anunţat de astăzi la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).

# La Cinema Elvira Popescu sunt programate trei filme din competiţia internaţională de lungmetraje:

– de la ora 18:00, coproducţia Franţa-Senegal „Wùlu”, dramă realizată de Daouda Coulibaly despre un tânăr care se apucă de trafic de cocaină şi este rapid implicat în cercul drogurilor din Mali;

– de la ora 20:00, drama SF japoneză „Before We Vanish” de Kiyoshi Kurosawa;

– de la ora 22:45, drama „Los Globos” de şi cu argentinianul Mariano González care interpretează pe Cesar un lucrător într-o mică fabrică de baloane de la periferia oraşului Buenos Aires, după doi ani de reabilitare, forţat de socrul său să aibă grijă de băiatul lui, a cărui mamă a murit într-un accident de maşină.

# La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:

– de la ora 18:30, drama din cadrul competiţiei de lungmetraje „Drôles d’oiseaux”, realizată de Élise Girard, ce spune povestea neconvenţională de dragoste dintre Mavie, o frumoasă şi neîndemânatică tânără de 27 de ani plină de incertitudini, şi Georges, un bibliotecar singuratic şi cinic, interpretaţi de Lolita Chammah şi Jean Sorel;

– de la ora 20:00, drama psihanalitică „Ana, mon amour” realizată de Călin Peter Netzer cu Mircea Postelnicu şi Diana Cavallioti în rolurile principale, distinsă cu premiul Ursul de Argint la Berlinale pentru contribuţia artistică deosebită adusă de Dana Bunescu, care semnează montajul filmului.

Programul întregului Festival poate fi accesat de aici. Şi de aici.

TEATRU

* Teatrul Evreiesc prezintă, de la ora 19:00, a doua reprezentaţie cu premiera „Visătorul” de Jean Henri Blumen, o comedie muzicală în limba idiş, cu translaţie în limba română, inspirată de o aventură a lui Menahem Mendl, personaj pitoresc apărut la sfârşitul secolului XIX sub pana marelui scriitor Şalom Alehem. Din distribuţie fac parte: Rafael Goldwaser – care semnează şi regia, Mihai Ciucă, Luana Stoica, Geni Brenda, Andrei Bibire şi Ştefan Eparu.

* Tot de la ora 19:00 încep şi următoarele spectacole:

– la Teatrul Odeon, „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, un musical după „Insula” de Gellu Naum în regia lui Mihai Măniuţiu;

– la sala Atelier a Teatrului Mic, „Ținutul din miezul verii (August: Osage County)” de Tracy Letts în regia lui Vlad Massaci;

– la sala Liviu Ciulei – Izvor a Teatrului Bulandra, „Artă” de Yasmina Reza în adaptarea lui Cristi Juncu, cu Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu şi Gheorghe Ifrim;

* De la ora 20:00 încep alte două spectacole:

– la Sala Atelier a Teatrului Naţional, „Anonimul veneţian” de Ion Caramitru după Giuseppe Berto, cu Ilinca Goia şi Ioan Andrei Ionescu;

– la UNteatru, „La ţigănci”, adaptare după Mircea Eliade de Andrei şi Andreea Grosu.

* Tot două spectacole, mai exact comedii, au loc deseară şi la Godot Cafe Teatru:

– de la ora 19:00, „În parc” de şi cu Radu Iacoban, alături de care joacă Ana Ularu;

– de la ora 22:00, „Noi 4” de Lia Bugnar care şi joacă pe scenă alături de Maria Obretin, Oana Tudor şi Marius Manole.

MUZICĂ

* Filarmonica „George Enescu” îşi încheie stagiunea cu concertul susţinut de Orchestra simfonică sub bagheta dirijorului Horia Andreescu de la ora 19:00, la Ateneul Român. În program: „Bătălia cu facle” de Irina Odăgescu Ţuţuianu; Concertul nr. 1, în Do major, pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solist Michael Roll şi Simfonia nr. 7 de Antonin Dvořák.

* Astăzi şi mâine, la Arenele Romane se desfăşoară Shine Festival 2017.

– Azi, evoluează trupele: Mouse N Monkeyz (ora 16:20), Arthur (ora 17:00), Am Fost la Munte şi Mi-a Plăcut (ora 17:50), Luna Amară (ora 18:50), Alternosfera (ora 20:10), Three Days Grace (ora 22:00) şi Subcarpaţi (ora 24:00);

– Mâine dau concerte: Umbra (ora 16:20), Jinxy Von D’ers (ora 17:00), Next Ex (ora 17:50), E.M.I.L. (ora 18:50), Coma (ora 20:10), Viţa de Vie (ora 22:00) şi Şuie Paparude (ora 24:00).

* În parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Colţea evenimentele organizate de Primăria Sectorului 3 în cadrul „Stagiunii muzicale estivale” şi „Simfoniilor de vară” se succed şi în acest weekend. Astfel, deseară, de la ora 20:30, în prima locaţie Lucia & Band cântă indie pop; iar la Colţea, Orchestra Sinfonia Bucureşti susţine un concert, de la ora 20:00, sub bagheta dirijorului Florin Totan.

Programul tuturor concertelor care au loc în cele două parcuri în acest sfârşit de săptămână îl găsiţi aici.

* Astăzi Ambra cântă Fado, de la ora 19:30, în GreenTea.

* În ARTea dă concert de Handpan (Hang Drum), de la ora 20:00, Carlos Daniel aka Mescalito.

* Nicu Alifantis cântă în grădina din strada Nicolae Creţulescu nr. 8 a Muzeului Naţional al Literaturii Române, de la ora 20:00.

* Eyedrops susţine un concert la Grădina cu filme a creart, începând cu ora 20:30.

FESTIVALURI

* De astăzi până Duminică 2 iulie se desfăşoară a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu”, organizat de Primăria Capitalei prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, care celebrează tradiţia şi diversitatea culturală. Evenimentul, la care participă peste 2.000 de invitaţi din toate zonele ţării şi ale lumii, cuprinde: spectacole tradiţionale de muzică şi dans, târg de meşteşuguri şi produse autohtone, zonă gastronomică, cântece şi jocuri interpretate de copii, ateliere de creaţie, spectacole de teatru şi o zonă dedicată concertelor de folclor reinterpretat – Fân Zone. Deschiderea oficială are loc astă-seară de la ora 18:30. Programul primei zile mai cuprinde:

– de la ora 15:00, parada costumelor populare româneşti şi internaţionale, pe traseul Piaţa George Enescu – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Parcul Cişmigiu;

– de la ora 16:00, mini-spectacole ale minorităţilor şi românilor: croată „Karasevska zora” din Caraş-Severin, maghiară „Ordogborda” din Harghita, ucraineană „Kozacioc” din Suceava, ansamblul de dansuri ţigăneşti din Coltău – Maramureş, ansamblul „Mureşul” din Tg. Mureş, ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi ansamblul „Transilvania” din Baia Mare;

– de la ora 19:30 evoluează ansambluri din Coasta de Fildeş, Serbia, Columbia, Polonia, Grecia, Belgia, Germania, Republica Moldova;

– de la ora 20:00 puteţi urmări ansamblul „Dor românesc” din Bistriţa-Năsăud, cu Matilda Pascal Cojocăriţa şi Alexandru Pugna ca solişti;

– de la ora 20:30 cântă Orchestra Naţională „Valahia”;

– de la ora 22:00 puteţi asculta pe Damian Drăghici şi taraful Fănică Luca.

Programul complet al Festivalului Internațional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu” îl găsiţi aici.

* În acest week-end, la Roaba de Cultură din Herăstrău are loc a doua ediţie a Bucharest Food Festival – un eveniment dedicat gurmanzilor, bucătarilor, specialiştilor în gastronomie şi tuturor celor pasionaţi de tehnicile şi secretele bucătăriei gourmet. Participanţii se vor delecta şi cu acorduri de blues, jazz, electro, swing, dance etc. Artiştii (vineri – Mara & Band, sâmbătă – Breeze şi duminică – Irina Sârbu & Band) dau concerte începând cu ora 21.00, iar în timpul zilelor de sâmbătă şi duminică atmosfera va fi întreţinută de Gabriel Bălaşa şi Emil Poke.

* Peste 40 de colecţionari din toată ţara participă la Târgul de Antichităţi Ţărăneşti ce se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

EVENIMENTE DE „ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ASTEROIDULUI” (30 IUNIE)

* La Institutul Astronomic al Academiei Române din strada Cuţitul de Argint nr. 5:

– începând cu ora 20:30 au loc prezentările: „Asteroizii geointersectori” de Dan Alin Nedelcu, „Cratere în Sistemul Solar: de la Mercur la Pluto” de Adrian Sonka, „Dezastre recente: Tunguska şi Chelyabinsk” de Simon Anghel, „Sesiune de întrebări şi răspunsuri despre asteroizi” via Skype cu Mirel Birlan de la Observatorul din Paris;

– de la ora 21:30, vizitatorii pot participa la o sesiune de observaţii astrometrice ale unor asteroizi geointersectori, urmată de expunerea procedurii de reducere a imaginilor şi de trimitere a rezultatelor către MPC (Minor Planet Center).

* În afară de evenimentele din România, cei interesaţi pot participa şi la activităţile online, „Asteroid Day Live”, o transmisiune în direct, de 24 de ore, ce prezintă activităţile de pe data de 30 iunie. Gazdei programului, prof. Brian Cox, i se vor alătura invitaţi de onoare, printre care şi cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu.

EXPOZIŢII

* De azi până pe 16 iulie, la Muzeul Naţional de Istorie a României este deschisă expoziţia foto-documentară „Amintiri din China. David Iancu, Bucur şi Gisela Clejan”, realizată în parteneriat cu Casa Româno-Chineză, Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Asociaţia de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea şi Cimitirul Song Qingling din Shanghai.

* Expoziţia „Mater” a artistului Robert Koteles este vernisată, de la ora 19:00, la H’art Gallery,din strada Rosetti nr. 25.

* Tot de la ora 19:00, în galeria Sandwich II din Combinatul Fondului Plastic are loc vernisajul expoziţiei „Fata cu tentacule”, prin care Delia Popa continuă seria de gravuri, desene şi picturi intitulată „Şoareci existenţiali” (2011 – prezent) în care personaje antropomorfice îşi asumă diverse roluri umane şi comunică între ele, atingând, cu naturaleţe şi uneori cu umor, subiecte precum feminismul sau marginalitatea.

* Ambasada Cehiei şi Centrul Ceh sunt deschise, în această noapte, începând cu ora 20:00, pentru finisajul expoziţiei de artă contemporană „Home is where my problems are” a artistului Ovidiu Anton, urmată de o petrecere în grădina de beton cu un Dj set OK Corral.

CARTE

* Lansarea volumului „Istoria Fizionomiei Urbane – de la copilărie la senectute (1800-2000)” scris de Adrian Majuru şi Elena Olariu, are loc, de la ora 18:30, la Grand Hotel Continental.

* O seară de lectură şi discuţii dedicată prozei scurte începe, tot de la ora 18:30, la Grădina Cărtureşti Verona. Participă scriitorii Ana Maria Sandu, Alex Tocilescu şi Marius Chivu.

CONFERINŢĂ

Dan Puric susţine conferinţa cu tema „Despre credinţă şi demnitate naţională” de la ora 19:00 la biserica Sf. Vasile cel Mare din Calea Victoriei nr. 198.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.