Cele mai interesante evenimente de astăzi, 29 iunie, din Bucureşti

CINEMA

* Programul de astăzi la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).

# La Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 17:30, proiecţia filmului „Tertium non datur” de Lucian Pintilie, urmată de lansarea ediţiei revizuite şi adăugite a cărţii acestui cineast intitulată „Bricabrac” şi de o discuţie în prezenţa autorului şi a invitaţilor speciali: Mihai Chirilov, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Victor Rebengiuc, Andrei Şerban, Corina Şuteu. Moderator: Monica Andronescu;

– de la ora 19:30, în cadrul competiţiei de lungmetraje rulează drama „Drôles d’oiseaux”, realizată de Élise Girard, ce spune povestea neconvenţională de dragoste dintre Mavie,  o frumoasă şi neîndemânatică tânără de 27 de ani plină de incertitudini, şi Georges, un bibliotecar singuratic şi cinic, interpretaţi de Lolita Chammah şi Jean Sorel;

– de la ora 21:00, este proiectată drama „Dublu” de Catrinel Dănăiaţă, cu Bogdan Dumitrache în rolul unui arhitect aproape de succes cu o relaţie aproape eşuată şi o viaţă aproape sufocantă, care devine prizonierul propriei existenţe.

# La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:

– de la ora 19:00, scurt-metrajele din competiţia românească;

– de la ora 20:15, „The Sea Sorrow”, documentar britanic proiectat în prezenţa regizoarei debutante care este celebra actriţă Vanessa Redgrave, şi a producătorului  său, Carlo Nero, care e chiar fiul ei.

# o proiecţie specială cu coproducţia Franţa-Senegal „Wulu” are loc de la ora 19:00 în Journey Pub;

# La Institutul Italian de Cultură de la ora 19:30 începe proiecţia comediei dramatice „Perfetti sconosciuti / Complet străini”, urmată de o discuţie cu regizorul Paolo Genovese, la care vor fi prezenţi scenaristul Rolando Ravello şi actriţa Federica Rizzo.

* De la ora 19:00, în cadrul ciclului „Joia de film”, la Spaţiul Public European are loc  proiecţia gratuită a comediei „Ni à vendre, ni à louer / Vacanţă la mare” regizată de Pascal Rabaté.

TEATRU

* Teatrul Evreiesc prezintă, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Visătorul” de Jean Henri Blumen, o comedie muzicală în limba idiş, cu translaţie în limba română, inspirată de o aventură a lui Menahem Mendl, personaj pitoresc apărut la sfârşitul secolului XIX sub pana marelui scriitor Şalom Alehem. Din distribuţie fac parte: Rafael Goldwaser – care semnează şi regia, Mihai Ciucă, Luana Stoica, Geni Brenda, Andrei Bibire şi Ştefan Eparu.

* Tot de la ora 19:00 încep şi următoarele spectacole:

– la Teatrul Odeon, „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, un musical după „Insula” de Gellu Naum în regia lui Mihai Măniuțiu;

– la sala Atelier a Teatrului Mic, „Ţinutul din miezul verii (August: Osage County)” de Tracy Letts în regia lui Vlad Massaci.

* De la ora 19:15, Teatrul de Artă prezintă „O femeie singură”, one woman show de Dario Fo şi Franca Rame pus în scenă de Daniel Grigore-Simion şi interpretat de Andreea Bibiri.

* De la ora 20:00 au loc spectacolele:

– „Coada”, piesă de Israel Horovitz regizată de Iarina Demian, în Studio Space de la Sala Toma Caragiu – Icoanei a Teatrului Bulandra;

– „Vassa Jeleznova”, tragi-comedie de Maxim Gorki în regia lui Şerban Puiu, la Teatrul Elisabeta;

– „Dragostea durează trei ani”, dramatizare de Chris Simion a romanului omonim scris de Frédéric Beigbeder, la Godot Cafe Teatru;

– „La ţigănci”, adaptare după Mircea Eliade de Andrei şi Andreea Grosu, la UNteatru;

– în Club The Hub, Teatrul Roşu prezintă „Soţ de vânzare” în regia lui Marius Gîlea care şi joacă alături de Ana Odagiu şi Maria Radu.

MUZICĂ

* Concertul serii este cel susţinut de trupa americană de rock Evanescence la Arenele Romane. Accesul se face de la ora 19:00, iar americanii sunt precedaţi de trupele italiene Fall Has Come şi Killa, precum şi de cea grecească Sede Vacante.

* Filarmonica „George Enescu” îşi încheie stagiunea cu două concerte susţinute de Orchestra sa simfonică sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, astăzi şi mâine, de la ora 19:00, la Ateneul Român. În program: „Bătălia cu facle” de Irina Odăgescu Ţuţuianu; Concertul nr. 1, în Do major, pentru pian şi orchestră – solist Michael Roll şi Simfonia nr. 7 de Antonin Dvořák.

* Implant Pentru Refuz dă un concert acustic la Verde Stop, începând cu ora 19:00.

* Ambra cântă Fado, de la ora 20:00 în ARTea.

 EXPOZIŢII

* La sediul Uniunii Arhitecţilor din România, din str. Jean Louis Calderon nr. 48, de astăzi este deschisă expoziţia „Arhitectura în acuarelă” semnată arh. Vasile Alboi Şandru.

* În Sala de Sticlă a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, până pe 30 iulie este deschisă o expoziţie de pictură, sculptură şi grafică românească din colecţii particulare, care reuneşte lucrări ale unor artişti plastici comentaţi de Petre Oprea, ea fiind inaugurată astăzi în cadrul celui de al VI-lea Simpozion „Petre Oprea” de istoria artei româneşti, iniţiat în anul 2012 de Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO în memoria istoricului şi criticului de artă Petre Oprea (1928-2011).

* Tot la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, dar în sala H.H. Stahl, de la ora 17:00 are loc vernisajul expoziţiei retrospective a artistei Ana Rus „Timpul – între Sacru şi Profan”, ce poate fi vizionată până pe 16 august.

* Tot de la ora 17:00 este vernisată expoziţia „Golden Frame#7” la Atelier 030202, de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie. Curator: Mihai Zgondoiu.

* Alte expoziţii sunt vernisate de la ora 19:00:

– „Capete, mâini şi variaţii de tensiune” de Vali Chincişan, la etajul 4 al sediului Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Palatul Parlamentului;

– „Negotiating Answers” de Vlad Albu, la Make a Point, din incinta fostei Postăvării Române din Şoseaua Morarilor nr. 1;

– expoziţiile „ad-hoc” şi „La început a fost povestea”, la A5 Studio Space din strada Piaţa Amzei nr. 5, ce reprezintă proiectele de diplomă ale absolventelor Romina Banu şi Melissa Antonescu coordonate de Prof. Univ. Dr. Iosif Kiraly, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, secţia Foto-Video.

CONFERINŢE

* În cadrul Conferinţelor de la Şosea, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului începe atelierul „Exile into archive / Despre o muzeografie a memoriei” susţinut de Lila Passima, curator al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

* Conferința cu tema „Viaţă şi moarte în Bucureştiul medieval. Academia şi Biserica de sub Piaţa Universităţii” este susţinută de Theodor Ignat, de la Secția de Arheologie a Muzeului Municipiului Bucureşti de la ora 18:30, la Palatul Suțu.

FILATELIE

Romfilatelia lansează emisiunea „Patrimoniul artistic al Muzeului Municipiului Bucureşti”, disponibilă de astăzi în magazinele sale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.