Festivalul Internațional de Film București – cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală

De astăzi până Duminică 2 iulie se desfăşoară Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) organizat de Fundaţia culturală CHARTA, în parteneriat cu biff-poster-oficialCentrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta, cea de-a 13-a, include: competiţia internaţională de filme de lung-metraj, competiţia de scurt-metraje româneşti, un program „Focus Coreea” precum şi proiecţii speciale de filme din cinematografia recentă europeană şi autohtonă. Toate filmele înscrise în competiţie sunt difuzate în premieră în România şi nu au distribuire în ţară.

Organizatorii BIFF au declarat că „Dincolo de premii, distincţii şi actori remarcabili, filmele selecţionate pentru această ediţie tind să surprindă, să uimească şi să genereze dileme interioare, pentru că arta, mai ales cea cinematografică, înseamnă în primul rând schimbare de mentalităţi şi de paradigmă.”

Majoritatea proiecţiilor au loc la Cinema Muzeul ŢăranVanessa_Redgrave_April_2016ului şi la Cinema Elvira Popescu, sală a Institutului Francez unde astă-seară, de la ora 19:30 începe Gala de deschidere, ce cuprinde şi prezentarea dramei „The Secret Scripture” realizată de cineastul irlandez Jim Sheridan, cu Vanessa Redgrave în rolul principal, pe care-l împarte cu Rooney Mara. Proiecţia filmului are loc în prezenţa actriţei Vanessa Redgrave, care va prezenta, în calitate de regizor, şi filmul „The Sea Sorrow”, un documentar britanic produs în 2017 chiar de fiul său, Carlo Nero.

Un moment deosebit în programul Festivalului este proiecţia comediei dramatice „Perfetti sconosciuti / Complet străini”, ce are loc la Institutul Italian de Cultură joi 29 iunie, de la ora 19:30, şi este urmată de o discuţie cu regizorul Paolo Genovese, la care vor fi prezenţi scenaristul Rolando Ravello şi actriţa Federica Rizzo.

BIFF 13 mai are în program: o proiecţie specială cu coproducţia Franţa-Senegal „Wulu” ce are loc tot joi 29 iunie, de la ora 19:00 în Journey Pub, un masterclass „About Shorts” susţinut de Enrico Vanucci în aceeaşi zi, de la ora 16:00, la Universitatea Hyperion şi o masă rotundă ce are loc de la aceeaşi oră, vineri 30 iunie, la Institutul Francez.

Gala de închidere are loc Duminică 2 iulie, de la ora 19:30 la Cinema Elvira Popescu şi cuprinde, pe lângă ceremonia de decernare a premiilor, proiecţia dramei thailndeze „The Road to Mandalay” realizată de Midi Z.

Programul Festivalului poate fi accesat de aici. Şi de aici.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.