Autoritatile-surprinse si de canicula

Daca, pe vremuri, se spunea ca autoritatile erau surprinse de venirea iernii, acum Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale a Municipiului Bucuresti (ASSMB) si Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov (SABIF) au reusit sa fie surprinse si de canicula.
cort anticaniculaDesi cei mai multi dintre noi stim ca, de obicei, la sfarsit de iunie si inceput de iulie, temperaturile diurne incep sa sara binisor peste 30 de grade Celsius, adica 35-36 de grade sau si mai mult, desi primarul general, Gabriela Firea, a cerut, inca de joia trecuta, amplasarea corturilor anticanicula si dotarea acestora cu apa rece si aer conditionat, din cele patru corturi pe care le-am vizitat astazi, doar doua aveau aer conditionat.
Cortul de la Piata Victoriei avea o instalatie portabila de aer conditionat, dar aceasta nu era alimentata cu curent electric. La ASE, lipsea cu desavarsire instalatia de aer conditionat, lipseau si scaunele, existau doar un pat si instalatia cu apa. In cele doua corturi, temperatura o depasea, deja, pe cea exterioara.
cortPe de alta parte, desi la comandamentul anticanicula de joia trecuta, managerul SABIF, Alice Grasu, si-a luat angajamentul ca institutia va asigura personal medical pentru corturile anticanicula, niciunul dintre cele patru corturi pe care le-am vizitat astazi nu oferea asistenta medicala.
Am vazut mai multe persoane, majoritatea varstnice, care au venit la corturi pentru a solicita sa li se ia tensiunea, pentru ca nu se simteau bine. Dar, la corturile anticanicula nu erau decat politisti locali, de la Primaria Capitalei sau de la Sectorul 1. Politistii, in loc sa se ocupe de siguranta publica, pazesc corturile si le explica oamenilor care solicita asistenta medicala ca nu pot face altceva decat sa apeleze numarul 112, pentru a chema o salvare.
In corturile unde nu este aer conditionat, nu pot nici macar sa-i pofteasca pe cei afectati de canicula sa se odihneasca putin la racoare, fiindca este mai cald ca afara.
Gurile rele spun ca, la SABIF, abia se fac listele cu cadrele medicale si planificarea pentru corturile anticanicula, pentru ca nu ar fi, inca, suficient de cald astfel incat sa se justifice acordarea de asistenta medicala bucurestenilor afectati de canicula.
Oare sefii de la ASSMB si SABIF nu circula decat cu masini cu aer conditionat si de aceea nu au de unde sa stie cum sunt afectati de caldura oamenii obisnuiti, care merg pe jos si cu autobuzul?

2 COMENTARII

  1. Poate ar trebui sa nu mai iasa din casa, in canicula, „oamenii de rand”. Eu nu ies din casa la 33 de grade, in speranta ca voi gasi un adapost amenajat de Primarie. Daca tot sunt obligata de circumstante sa ies in soare, imi iau singura masurile de precautie, nu ii blamez pe altii ca nu au grija pentru mine. Si sunt curioasa ce ar fi daca ar fi acoperite toate corturile cu cadre medicale, cine ar mai raspunde la solicitarile prin 112. Cat despre saracii oameni care vin sa isi ia tensiunea la corturile acestea, poate ar trebui sa fie indrumati catre medicul lor de familie; cu siguranță nu au nevoie a le fi luata tensiunea, cel putin nu hotarasc ei asta, ci este nevoie sa considere un specialist daca este sau nu cazul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.