Oferim servicii complete!

Prin 2005, cred, ne delectam cu toții atât ochii cât și mintea cu un extraordinar serial românesc. “La servici” se numea acest serial. O adevărată dublă realizare românească, atât pe plan cinematografic cât și pe plan lingvistic. Nu înțeleg nici acum de ce serialul “La servici” nu a câștigat Oscarul. Nu mă refer la premiul acordat pentru cel mai bun film, nu cred că era cazul, dar dacă există un Oscar pentru excelență lingvistică în cinematografie, apăi “La servici” ar fi fost principalul candidat.

De foarte mulți ani, acest “servici” e prezent peste tot, e ca râia, nu scapi de el decât dacă te ascunzi într-un dicționar, de altfel singurul loc în care cuvântul “servici” nu există. În rest, “servici” poate fi întâlnit peste tot. Simona Halep e la servici, nea Costel ne-a făcut un servici, avem un servici de cafea, bine că avem un servici și nu suntem șomeri…

N-ar fi rău să le spunem tuturor celor care utilizează acest cuvânt că, indiferent de context, ori de câte ori îl folosesc comit o greșeală. Forma corectă este “serviciu”. De fiecare dată. Serviciu la tenis, serviciu de ceai, serviciu contra serviciu, mergem la serviciu, doar aceste variante sunt cele corecte. Tot ce-mi doresc de acum înainte este să-i văd pe acești oameni rămânând definitiv fără “servici”, dar având un “serviciu” plătit mereu foarte bine.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.