Cele mai interesante evenimente de astăzi, 23 iunie, din Bucureşti

CINEMA

* Programul de azi al Festivalului Internaţional de Film NexT.

# La Cinema Muzeul Ţăranului rulează scutmetraje ale competiţiei naţionale urmate de sesiuni de Q&A, grupate în două calupuri astfel:

– de la ora 17:00, „Ana vine acasă”, „Aprilie, vis”, „Cutia albă”, „Noiembrie”, „Pipa, sexul şi omleta”;

– de la ora 20:00, „Prima noapte”, „Omul de pe lună”, „Toate fluviile curg în mare”, „Sechestraţi fără voie”, „Forevers”.

# La Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 18:00, sunt proiectate 6 scurtmetraje ale noii secţiuni „NexT on the Meniu” cu şi despre mâncare;

– de la ora 20:00, puteţi viziona cele 8 filme scurte din secţiunea „NexT Is Feminist”.

# La Institutul Cultural Român de la ora 18:00 şi, respectiv, 20:00, rulează gratuit scutmetraje ale secţiunii „Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour” grupate în două calupuri.

# Proiecţia gratuită în aer liber a programului „NexT În Cartier” se desfăşoară astă-seară la fostul Cinema Giuleşti, începând de la ora 21:30.

* „Cinemateca pentru toţi” cu Cristian Tudor Popescu revine la Cinemateca Eforie, unde, astă-seară, de la ora 19:00, acest jurnalist şi scriitor analizează reprezentarea religiei în istoria cinematografului românesc, utilizând secvenţe ilustrative din filme precum „Manasse” (Jean Mihail, 1925, foto), „Leiba Zibal” (Al. Ştefănescu şi Ion Niculescu-Brună, 1934), „Setea” (Mircea Drăgan, 1961), „Străinul” (Mihai Iacob, 1964),

„Această lehamitate” (Mircea Daneliuc, 1994), „Senatorul melcilor” (Mircea Daneliuc, 1995) sau „O umbră de nor” (Radu Jude, 2013).

* La Cinemateca Union, de la ora 20:00 începe proiecţia specială cu invitaţi a premierei „Planeta Petrila”, documentar de Andrei Dăscălescu.

* În cadrul Festivalului Iei-IEsc, ce se desfăşoară până Duminică 25 iunie în Parcul Circului, astă-seară, de la ora 21:00 are loc proiecţia comediei „Două Lozuri”, în regia lui Paul Negoescu, precedată, de la ora 20:00, de o dezbatere alături de criticul de film Ileana Bîrsan şi invitaţii săi din industria filmului românesc.

* În parcul Bazilescu, în cadrul programului „Vacanţa de Vară cu EXCELSIOR”, astă-seară, de la ora 21:30, este programată proiecţia comediei „Cucoana Chiriţa” regizată în 1986 de Mircea Drăgan, cu Draga Olteanu Matei în rolul titular.

MUZICĂ

* Festivalul Iei-IEsc, din Parcul Circului, vă propune deseară şi două concerte:

– de la ora 18:00 – Danaga, adică Daniel Aga din Cluj-Napoca;

– de la ora 19:00 – Interludic, grup bucureştean recent ce abordează genul neofolklore, modelat cu influenţe jazz, funk şi rock.

* În foişorul de lemn din Parcul Alexandru Ioan Cuza Stagiunea muzicală estivală continuă. Astă-seară acolo cântă: orchestra de suflători „Karpaten Show Band”, de la ora 18:00, iar de la ora 20:30, „harmonica blues” cu Marcian Petrescu & „Trenul de Noapte”.

* Orchestra Naţională Radio susţine, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, cu participarea  sopranei Sorina Munteanu, şi a mezzosopranei Antonela Barnat, de la ora 19:00, la Sala Radio. În program: doar ampla Simfonie nr. 2 de Gustav Mahler, supranumită „Simfonia învierii”, compusă între 1888 şi 1894 şi interpretată, pentru prima dată, sub bagheta compozitorului, la Berlin, în 1895.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Camil Marinescu şi având în program: Concertul nr. 4, în Sol major, pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solist Andrei Licareţ şi „Carmina Burana” de Carl Orff – solişti Irina Ionescu, Valentin Racoveanu şi Valentin Vasiliu. Participă Corul Filarmonicii „George Enescu”.

* Tot de la ora 19:00, în Gradina ADP sector 1 din B-dul Poligrafiei nr. 4 începe programul Noaptea de Sânziene organizat de Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru Viitor, ce include: muzica trupei „Trei parale”, a lui Mircea Vintilă şi a Luizei Zan & Iulian Pavelescu, poveştile rostite de Doina Işfănoni şi Irina Rădulescu, expoziţii despre patrimoniul românesc şi ateliere pentru copii.

* La Institutul Cervantes, de la aceeaşi oră 19:00 are loc concertul de muzică spaniolă „Yo soy locura” dat de Angela Şindeli (soprană), Andra Deminov (pian), Tudor Niculescu-Mizil (chitară) şi ilustrat coregrafic de Ruxandra Nicolescu.

* În amurg de Sânziene, de la ora 19:00, în Grădina Sticlarilor cântă unii dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi lăutari ai noştri: Taraf de Caliu.

* Trupele Ţapinarii & Fără zahăr susţin concert în Green Hours tot de la ora 19:00.

* Un Concert El Madre începe de la ora 19:30 în BEAT bar umanist.

* Congregatio Jesu din România aniversează în acest an 20 de ani de activitate în slujba persoanelor în vârstă, în cadrul proiectului „Căminul de bătrâni Sf. Maria”. Cu această ocazie, de la ora 20.00 are loc un recital Chopin, susţinut de celebra pianistă Elizabeth Sombart, în capela acestei Congregaţii din şoseaua Olteniţei nr. 6-8, Popeşti-Leordeni. Intrarea la concert este liberă.

* În cadrul evenimentului Noaptea de Sânziene organizat de Institutul Cultural Român în locul suspendatei Nopţi Albe a Institutelor Culturale, astă-seară au loc:

– de la ora 20.00, în grădina instituţiei, concertul de jazz în ie românească susţinut de Luiza Zan (voce), Iulian Pavelescu (chitară) şi Mandela Gajol (caval, flaut);

– de la ora 22.00, Viktor Savca îşi cântă piesele, vocea fiindu-i acompaniată de armonicele grave ale contrabasului său;

– de la ora 23.00, Kármán Quartet interpretează lucrări de W.A. Mozart şi „Americanul“ de A. Dvořák.

* O noapte albă culturală organizează şi Institutul Italian de Cultură unde, de la ora 20:00 începe un concert în care Walkin’ Quartet interpretează piese de pe albumul „Made in Italy. Concertul este urmat de proiecţia unei comedii în stil italian în grădina Institutului şi de „Spaghettata” de la miezul nopţii.

* Încă două concerte au loc de la ora 20:00:

–  trupa Accuarella, ce însoţeşte Festivalul Peştelui Durabil pe terasa Berăriei H;

– Gramofone în Copper’s Pub.

* The Mono Jacks susţine un concert acustic la Grădina cu filme a creart, începând cu ora 20:30.

* În cadrul evenimentului cultural „Simfonii pe asfalt”, pe scena de la intersecţia străzilor Lipscani şi Smârdan, de la ora 21:00 dă un recital pianista Linda Nica.

EVENIMENTE

* Nici Institutul Balassi nu a renunţat la ideea de noapte albă culturală şi vă propune deseară următoarele manifestări:

– de la ora 18:00, un spectacol literar-muzical inspirat din cartea „Bartók şi prinţul cioplit din lemn”, a scriitoarei Garajszki Margit, în interpretarea autoarei şi a flautistului Borzási Dávid. Cu această ocazie este lansată şi cartea recent apărută în traducere în limba română de Bara Hajnal;

– de la ora 19:00, vernisajul expoziţiei de sculptură „organic / inorganic” semnată de Forray László;

– de la ora 19:30, concert GAME care interpretează piese solo pentru marimbă şi vibrafon, dar şi opusuri camerale, sub îndrumarea prof. univ. dr. Alexandru Matei;

– de la ora 20:30, concert Soul Serenade;

– de la ora 22:00, proiecţia în avanpremieră a dramei „Despre trup şi suflet” realizată de Enyedi Ildikó şi distinsă cu premiile Ursul de Aur, FIPRESCI şi cel al juriului ecumenic la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Filmul prezintă o poveste de dragoste atipică între doi introvertiţi care descoperă, printr-o întâmplare, că au acelaşi vis în fiecare noapte.

* ARCEN – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate deschide, de la ora 19:30, Grădina Interioară a Şcolii Centrale din Bucureşti, în Ajun de Sânziene, pentru un eveniment dedicat sărbătorii din „miezul verii”, care marchează ziua „când se înjumătăţeşte anul şi când Soarele joacă pe cer”.

TEATRU

* La Teatrul Nottara, în cadrul primei ediţii a Festivalului de Teatru Independent –

„NottDependent”, astă-seară sunt programate spectacolele:

– de la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu, „Prenumele” comedie de Matthieu Delaporte

şi Alexandre de la Patelliere regizată de Răzvan Săvescu jucată de Mihai Călin, Claudiu Bleonţ, Leonid Doni, Ecaterina Ladin, Alina Chivulescu;

– de la ora 19:30, la Sala George Constantin, „Cockoşi” de Mike Bartlett în regia lui Horia Suru, cu Fulvia Folosea, Rareş Florin Stoica, Vlad Nemeş şi Ionel Mihăilescu.

CARTE

La Librăria Luceafărul din Bd. Unirii nr. 10, de la ora 18:00 are loc lansarea cărţii „Unde nu-i cap, vai de popoare!”de Dragoş Pătraru, urmată de o sesiune de autografe şi fotografii cu autorul.

TÂRGURI

* La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, cu ocazia sărbătorii de Sânziene şi a „Zilei Universale a Iei”, în acest week-end se desfăşoară târgul „Haina Ţărănească”, la care participă peste 30 de meşteri, artişti şi colecţionari din toată ţara.

* La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, tot în acest sfârşit de săptămână are loc Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, eveniment ce face parte din programul cultural „Târguri din satul de altădată”. Programul cuprinde: târgul meşterilor populari, spectacole de datini şi obiceiuri, recitaluri de muzică populară, şezătoare, ateliere interactive de creaţie, teatru de umbre’.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.