Să mori lovit de mașină pe trecerea de pietoni…

Ei bine, da, ieri, era să fiu lovit de mașină pe trecerea de pietoni! Culmea, vina nu era nici a mea, nici a șoferului mașinii care era cât pe aci să mă lovească. Nu, vina era a șoferului unei autospeciale de transport, care își parcase duba, la marginea trotuarului, pe trecerea de pietoni, chiar sub semnul care indică trecerea. Parcarea pe trecerile de pietoni este o practică frecvență, cotidiană, în București. Șoferii pretextează că nu găsesc locuri de parcare, ca și cum asta ar acoperi încălcarea legii.

Neavând pe unde să traversez strada, m-am strecurat printre duba de transport marfă parcată pe trecerea de pietoni și o altă mașină parcată. Deși am intuit potențialul pericol, m-am hotărât să mă aventurez pe „zebră”, chiar dacă nu mă puteam asigura, fiindcă nu vedeam nimic din cauza gabaritului mașinii de transport.

IMAG8407

Am ieșit dintre mașini, repet, pe trecerea de pietoni, și, în acel moment, prin fața mea, la câțiva milimetri, a trecut un microbuz al unei grădinițe, care ducea copii cine știe unde. Desigur, nici șoferul microbuzului nu a putut să mă vadă, pentru că eram ascuns între mașinile parcate.
Puțin enervat de faptul că fusesem la o fracțiune de secundă distanță de un accident rutier grav, în care aș fi avut calitatea de victimă, m-am dus, întins, la un agent de circulație pe motocicletă, care tocmai amenda un alt șofer pentru că parcase în mijlocul drumului. I-am relatat întâmplarea, i-am arătat și fotografia cu duba parcată pe trecerea de pietoni și omul mi-a promis că va verifica, după ce termină cu celălalt șofer care încălcase legea.

IMAG8409

Nu știu dacă motociclistul de la rutieră a mai ajuns la timp pentru a-l sancționa pe șoferul dubei, dar nu pot să nu mă întreb: domnilor șoferi, când parcați pe trecerea de pietoni, ceea ce a devenit o practică curentă în București, nu vă gândiți că, în felul acesta, puteți determina producerea unui accident de circulație, în urma căruia un pieton, care a vrut să traverseze regulamentar, își poate pierde chiar viața?

Lasă un răspuns