Cele mai interesante evenimente de astăzi, 21 iunie, din Bucureşti

CINEMA

* Proiecţiile a două medalioane au loc astăzi la Cinemateca Eforie:

– de la ora 18:00, drama „Bătrânul şi marea”, adaptare după romanul omonim al lui Ernest Hemingway regizată în 1958 de Stanley Kramer, cu Spencer Tracy, de la a cărui moarte s-au împlinit 55 de ani (19 iunie);

– de la ora 20:00, comedie neagră SF „Ziua în care vin peştii”, regizată în 1967 de Michael Cacoyannis, născut acum 95 de ani (11 iunie).

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:30 rulează încă un film din selecţia ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania: drama „Léon Morin, prêtre / Leon Morin, preotul”, prezentată în cadrul unei retrospective dedicate regizorului Jean-Pierre Melville. În acest film, distins în 1961 cu Marele premiu al oraşului Veneţia, rolul titular este interpretat de Jean-Paul Belmondo, iar Emmanuelle Riva joacă pe o tânără marxistă intrigată de misterele religiei care încearcă să-l ispitească pe preot, dar se îndrăgosteşte de el şi e gata să se convertească la creştinism.

TEATRU

* De azi până pe 25 iunie, Teatrul Nottara organizează prima ediţie a Festivalului de Teatru Independent – „NottDependent”, care îşi propune să încurajeze dialogul dintre teatrul de stat şi mediul independent, oferind atât artiştilor, cât şi publicului, ocazia de a cunoaşte mai bine producţiile independente. În prima seară sunt programate spectacolele:

– de la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu, „Secretul fericirii” piesă de Alexandru Popa regizată de Vlad Zamfirescu care şi joacă pe scenă alături de Irina Velcescu şi Dan Bordeianu în această co-producţie Teatrul Godot şi Asociaţia Culturală „Teatrul Catharsis”;

– de la ora 19:30, la Sala George Constantin, „Omul care mânca lumea” de Nis-Momme Stockmann, producţie a Teatrului de Artă Bucureşti ce reinterpretează cotidianul absurd în cheia regizorală modernă a lui Alexandru Mâzgăreanu, care a ales în distribuţie pe Şerban Gomoi, Romeo Pop, Sorina Ştefănescu, Alexandru Călin, Liviu Chiţu.

* La Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, de la ora 19:00 începe o reprezentaţie cu piesa lui Cehov „Pesăruşul” regizată de Antoaneta Cojocaru şi interpretată de Mihaela Teleoacă, Adrian Ciobanu, Ştefan Lupu, Richard Bovnoczki, Gabriel Răuţă, Ela Ionescu, Isabela Neamţu, Lari Giorgescu, Vlad Oancea.

* Teatrul Naţional vă propune trei spectacole astă-seară:

– de la ora 19:30, la Sala Studio, „Idolul şi Ion Anapoda”, comedie amară despre căutarea fericirii, scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici, G.M. Zamfirescu, regizată de Ion Cojar şi având în rolul titular pe Dan Puric;

– tot de la ora 19:30, la Sala Atelier, „Umbre” de Marilia Samper în montarea lui Vlad Cristache cu Ana Ciontea, Mariana Mihuţ, Mircea Rusu, Alexandra Sălceanu, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Gavril Pătru, Emilian Mârnea;

– de la ora 20:00, la Sala Mare, „Dineu cu proşti”, comedie savuroasă scrisă de Francis Veber, regizată de Ion Caramitru, care şi joacă pe scenă alături de Horaţiu Mălăele şi alţi actori.

* Tot de la ora 20:00, la Godot Cafe Teatru are loc o reprezentaţie cu piesa „Iluzii” de Ivan Vîrîpaev regizată de Andreea Vulpe şi având în distribuţie pe Cristina Juncu, Alexandru Voicu, Vlad Bălan, Silvana Mihai.

MUZICĂ

* Orchestra de Cameră Radio susţine concertul de încheiere a stagiunii, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Jankó Ferenc-Zsolt. În program: Uvertura la „Visul unei nopţi de vară” de F. Mendelssohn; Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară şi orchestră de W. A. Mozart – solist Sabin Penea şi Simfonia nr. 104 în Re major de J. Haydn.

* În deschiderea Festivalului de Muzică Clasică „Visul Unei Nopţi de Vară”, organizat de Asociaţia Museart în perioada 21-25 iunie la Sala „Auditorium” a Muzeului Naţional de Artă, astă-seară, de la ora 19:00, susţine un recital pianistul francez Pascal Roge care interpretează lucrări de Erik Satie, Maurice Ravel, Francis Poulenc şi Claude Debussy.

* În cadrul evenimentului cultural „Simfonii pe asfalt”, pe scena de la intersecţia străzilor Lipscani şi Smârdan, astă-seară evoluează:

– de la ora 20:00, Flavian Chitic;

– de la ora 21:00, Duo „Pan Art”.

* Trupa Carla’s Dreams susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.

CARTE

Liga Albanezilor din România organizează, de la ora 16:30, la Muzeul Naţional de Istorie a României, lansarea volumului de versuri „Originea lumii”, al poetei albaneze Rita Petro. Traducerea versurilor este semnată de Marius Dobrescu şi Luan Topciu.

DIALOGURI

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc o nouă întâlnire cu Dan C. Mihăilescu din seria „Cărţile care ne-au făcut oameni“, invitatul serii fiind Andrei Pleşu, iar tema dialogului: „Ce rost(uri) mai are înţelepciunea“.

* Casa Filipescu-Cesianu găzduieşte, de la ora 19:30, dialogul public „Ideas in the Agora / Idei în Agora – Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History”, purtat de Gregory Claeys de la Universitatea Royal Holloway din Londra, Preşedinte al Societăţii de Studii Utopice, şi Sorin Antohi – Asociaţia „Orbis Tertius / A treia lume”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.