…și baba se piaptănă

Sursa foto: Wikipedia

Cuvintele pronunțate într-un mod greșit sunt precum merele stricate dintr-un coș. După o vreme, ne va fi foarte greu să facem distincție între merele bune și cele stricate, ba chiar s-ar putea să începem să le confundăm între ele.

Cineva spune ”pieptene”, altcineva spune ”piaptăne”, puțin mai încolo se află o persoană care afirmă că are un ”piaptăn”. Unii se piaptănă, alții se pieptănă… Mă bucur că toată lumea își îngrijește părul, dar ajungem până la urmă să uităm cum se spune de fapt corect, ajungem să uităm care sunt și care nu sunt merele stricate. Cel mai grav este momentul în care ajungem să nu ne mai pese și să plecăm acasă cu toate merele, bune sau nu.

În urmă cu câteva luni vă rugam să răspundeți FOARTE repede cum se spune corect, ”Va vă veni”, ”Vă va veni” sau ”Ve vă vani”. Testul este similar cu exemplul prezentat astăzi, cel cu obiectul care ne aranjează firele de păr pe cap, în forma dorită.

Se spune corect exact așa cum precizează dicționarele, singurele care garantează faptul că un măr este comestibil. Și ori de câte ori obosim la auzul atâtor cuvinte anapoda, ori de câte ori nu mai suntem siguri că un cuvânt este greșit sau nu, dicționarul este singurul care ne poate readuce pe unicul drum lingvistic pe care sper că ni-l dorim, cel al unei limbi române corecte.

Deci, corect este ”pieptăn”, de unde și verbul ”a pieptăna”.

Lasă un răspuns