Muzica: artă și industrie

Ne place sau nu, muzica nu mai este doar o artă. La fel ca oricare alt domeniu din viața noastră, ea a devenit o adevărată industrie, câtă vreme pe lângă creatori și interpreți avem o mulțime de alți oameni, fiecare speciaizați pe câte un domeniu care fac „uzinele” să duduie. Și să producă (și) bani, normal! Pentru că dincolo de faimă și de a înfrumuseța existența semenilor, orice tânăr aspirant la statutul de „star” visează și bani, sau lucruri pe care și le poate procura cu ajutorul banilor, pentru că termenul „succes” implică și această latură financiară.

Ca artist-interpret sau compozitor poate că nu vezi toate aceste piese din puzzle-ul industriei de dincolo de muzică, însă odată întrat în sistem începi să-ți dai seama despre ce este vorba. Și că regulile jocului artei nu mai sunt aceleași, pentru că succesul tău nu mai șine doar de tine. Întâlnești impresari, manageri, tour-manageri, producători, ingineri de sunet, oameni de marketing, PR, avocați, reprezentanți de case de discuri, oameni care-ți replică materialul, designeri, fotografi, stiliști, distribuitori, oameni de vânzări s.a.m.d… Deci, industrie în toată puterea cuvântului!

Iar ca să ai succes în această industrie ai nevoie nu doar de talent, trebuie să înveți regulile „jocului”, pentru că orice greșeală te poate ține pe loc, sau te poate scoate chiar din joc. Din fericire, există oameni de la care să poți învăța regulile jocului, oameni care-ți pot deschide orizonturile ca să nu te mai simți precum Alice în Țara Minunilor. Anca Lupeș este unul dintre ei, clar!

anca lupes 2Anca a studiat latura de business a muzicii. La Berklee College of Music, prestigioasa instituție de profil de unde poți învăța așa ceva, singurul loc pe care oricine veteran din industrie ți l-ar recomanda (probabil). Și nu doar că a studiat. În timp, Anca a acumulat multă experiență lucrând în industria muzicală, pe diverse posturi, astfel că a putut vedea lucrurile fix așa cum sunt din „bucătăria” fiecărui compartiment. A fost în presă, a lucrat la case de discuri, a organizat spectacole, a făcut management și impresariat, ori experiența contează cel mai mult în domeniu. În orice domeniu!

Și pentru că este una dintre puținele persoane de pe la noi care vorbește în cunoștință de cauză, și nu din cărți ori reviste, am invitat-o în această dimineață, la matinalul București FM, să discutăm despre industria muzicală, inclusiv despre evenimentul pe care-l organizează de anul trecut. Și… a venit! 🙂

mmb2017Din înregistrarea video de mai jos veți afla multe lucruri. Despre Anca Lupeș și despre industria muzicală, inclusiv cea de la noi. Am vorbit inclusiv despre Mastering The Music Business, evenimentul la care poți participa și tu pe 10 și 11 iulie, dacă te interesează industria în toate aspectele ei. Este un eveniment anual pe care Anca îl organizează de anul trecut și în care învață oamenii cum să răzbată în „jungla” industriei. Iar informațiile vitale le obții de la oameni care au succes în branșă, pentru că ce îmi place mai mult la Anca este faptul că mereu a știut să se înconjoare de oameni care chiar au ceva de spus în domeniu. Așa că la eveniment vor urca pe scenă oameni cu nume sonore precum Smiley, Nicu Alifantis, Damian Drăghici şi Dan Byron, dar vom auzi și „vocea” celor mai tineri, Alexandra Uşurelu, Hellen şi Jurjak vor împărtăși ideile lor dintr-o altă perspectivă, zic. Plus că pe lângă artiști vor mai urca pe scenă organizatori de spectacole (mari), compozitori, producători, bloggeri, vloggeri și alți oameni din departamente importante ale industriei. Asta ca să nu mai menționez că Brand Manager-ul pe UK al TuneCore va vorbi și el în cadrul evenimentului. Lista vorbitorilor este lungă, o găsiți pe internet. Vă mai spun doar că pe 12 iulie se va organiza un atelier practic în studiourile HaHaHa Production. Și tot în cadrul evenimentului vom mai avea și un Live Showcase în Fratelli. Interesant, nu? Dar mai bine vă las să vizionați înregistrarea video a matinalului de astăzi. Restul informațiilor mai bine le luați de la eveniment! 😉

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.