Unde-i lege, nu-i tocmeala?

Cand discutam, „la nivel de principii”, la o bere, noi toti, bucurestenii si romanii, in general, suntem foarte fermi in ceea ce priveste legalitatea: „Domle’ unde-i lege, nu-i tocmeala iar cine a gresit trebuie sa plateasca, indiferent cum il cheama!”
IMAG8220Numai ca, daca privesti in jurul tau, pe strada, observi ca sunt foarte multi aceia care calca in picioare regulile instituite prin legi, zilnic, la fiecare pas.

Si poti observa asta, spre exemplu, atunci cand oamenii traverseaza prin loc nepermis, punandu-si viata in pericol, desi trecerea de pietoni este la 20 sau 50 de metri mai incolo.
Acelasi lucru il fac si soferii, care opresc sau chiar parcheaza in IMAG8200mijlocul drumului, blocand circulatia pe un intreg bulevard sau cand, neavand rabdare sa mai stea la rand cu toata lumea o iau pe linia de tramvai, fiindca ei au treaba si sunt mai grabiti si mai importanti decat fraierii care asteapta in coloana. Nu sunt putini nici aceia care parcheaza de-a curmezisul trotuarului blocand trecerea pietonilor, care sunt siliti sa ocoleasca masinile respective pe carosabil. Ca sa nu mai vorbim despre parcarea pe trecerile de pietoni si pe pistele pentru biciclisti, care a devenit o practica obisnuita, desigur sub pretextul lipsei locurilor de parcare.
O mentiune deosebita, la capitolul comportamente deviante, merita si acei biciclisti care cred ca lor nu li se aplica regulile de IMAG8202circulatie, care nu opresc la trecerile pentru pietoni odata cu masinile, care fac slalom printre masini sau care pedaleaza cu viteza maxima prin parcuri riscand sa accidenteze un copil aflat la joaca, o mamica cu un carucior sau un bunic care se plimba linistit.
Sigur, exista reguli care interzic toate aceste comportamente prin care aratam ca nu ne pasa de ceilalti din jurul nostru. Dar legile se aplica selectiv, ca ala are nu stiu ce pila, alalalt este nepotul nu stiu cui sau are nu stiu ce functie importanta. Si asa ajungem la momente aberante cand un fost deputat, aflat sub influenta alcoolului, ameninta, injura, scuipa si loveste un politist, filmeaza tot incidentul si, in final, tot politistii implicati sunt de vina..
IMAG8031Pe toti „jmecherii” astia i-as trimite in tarile pe care le admiram si despre care spunem ca ar fi modelul la care aspiram,, sa incerce acolo, la Viena, la Paris, la Londra sa parcheze neregulamentar, sa ignore regulile de circulatie, sa loveasca un politist.. Sa vedem ce patesc si cum reactioneaza democratiile clasice.
Cred ca, dupa 30 de ani de „democratie originala” ar fi momentul sa intelegem ca orice societate democratica se bazeaza pe legi, adica pe reguli stabilite, pe care trebuie sa le respecte toata lumea si ca drepturile noastre se intind exact pana acolo unde exercitarea lor afecteaza drepturile altora. Dincolo de acest punct, ajungem la abuzul de drept si la anarhie.

text&foto: Mircea Apostolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.