Cele mai interesante evenimente de astăzi, 15 iunie, din Bucureşti

CINEMA

* De astăzi până Duminică 18 iunie la Cinema Elvira Popescu se desfăşoară o retrospectivă a ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Astăzi au loc proiecţiile:

– de la ora 16:00, drama „I blodet / În sânge” realizată de danezul Rasmus Heisterberg despre maturizarea unui grup de prieteni;

– de la ora 18:15, drama „L’ombre des femmes / În umbra femeilor” de Philippe Garrel care ne propune o complicată poveste de amor;

– de la ora 20:00, thriller-ul „Que Dios nos perdone / Dumnezeu să ne ierte” de Rodrigo Sorogoyen ce povesteşte despre acţiunile unor poliţişti la Madrid în contextul unei aşteptate vizite a Papei şi al creşterii pericolului terorist;

– de la ora 22:30, documentarul „Safari” realizat de austriacul Ulrich Seidl, un film de vacanţă despre natura umană şi despre cum e să iei o viaţă.

* Azi şi mâine, la Cinema Muzeul Ţăranului poposeşte Caravana Docuart. Deseară sunt programate filmele:

– de la ora 17:00, „Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea” de Alex Pintică;

– de la ora 17:20, „Capoeira, dansul libertăţii” de Rista Enxhi”, urmat de o sesiune de Q&A;

– de la ora 17:45, „Proiecţionistul” de Norbert Fodor, urmat de o discuţie cu realizatorul;

– de la ora 18:40, „Angela” de Botond Püsök;

– de la ora 19:20, „100 de Movile” de Max T. Ciorbă, urmat de o sesiune de Q&A;

– de la ora 20:30, „Holy Cow” de Imam Hasanov,  urmat de o discuţie.

* De la ora 19:00, în cadrul ciclului „Joia de film” la Spaţiul Public European are loc  proiecţia, gratuită şi la cererea spectatorilor, a dramei „Fixeur” în regia lui Adrian Sitaru.

* Tot de la ora 19:00, la Institutul Italian de Cultură rulează thriller-ul „Occhi Chiusi / Ochi închişi” de Giuseppe Petitto despre o femeie care îşi doreşte să aibă un control strict asupra propriei vieţi, până la cele mai mici detalii. Luptând împotriva unor ameninţări obscure care îi pun în pericol fetiţa, aceasta va descoperi un adevăr greu de suportat.

* La grădina Cărtureşti Verona, de la ora 19:00 are loc, în prezenţa regizorului Cristi Puiu, lansarea pe Blu-ray a lungmetrajului „Sieranevada”, într-o ediţie de colecţie.

* La DESCHIS Gastrobar din Splaiul Unirii 160, de la ora 21:00 începe o nouă ediţie de Rooftop Cinema care este o încălzire pentru Festivalul Filmul de Piatra #10 ce va avea loc între 27 şi 30 iulie la Piatra Neamţ. Astă-seară sunt proiectate scurtmetrajele premiate anul trecut la festival.

DANS

* De la ora 18:30, la Opera Naţională începe o reprezentaţie cu baletul „Romeo şi Julieta” compus de Serghei Prokofiev şi pus în scenă de Renato Zanella cu: Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei Iancu, Valentin Stoica, Bogdan Cănilă, Robert Enache, Cristian Preda, Laura Blică Toader, Virgil Ciocoiu, Eliza Maxim.

* În cadrul evenimentului „Simfonii pe asfalt”, de la ora 20:00, la intersecţia străzilor Lipscani şi Smârdan sunt prezentate piesele coregrafice: „Hail Love” cu Galina Bobeicu şi Ştefan Lupu, „Memoire” cu Vanda Ştefănescu, „Grounded” cu Carla Waltner, „Innocent” cu Galina Bobeicu, „Limba română” cu Ştefan Lupu.

MUZICĂ

* „Ca pe vremuri” se intitulează concertul pe care trupele Holograf, Compact şi Cristi Minculescu & Iris îl susţin împreună, după 20 de ani, de la ora 18:00, la Arenele Romane.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Octavio Mas-Arocas şi având în program: „Don Quichotte” de Richard Strauss şi „Tablouri dintr-o expoziţie” de Musorgski / Ravel.

* Concertul dat de Maximilian Muntean de la ora 19:30 în grădina ceainăriei GreenTea se intitulează „Everybody loves somebody”.

* Tot de la ora 19:30, Alma-Nicole va interpreta melodii romantice din filme celebre, piese de jazz, braziliene, pop-rock şi indie, în grădina Share Cafe din strada Olari nr. 8.

* De la ora 21:00, pe scena evenimentului „Simfonii pe asfalt” din Centrul Istoric Duo „Avangarde” dă un recital.

* Mihai Mărgineanu susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.

MUZICĂ ŞI POEZIE

* O serată de muzică şi poezie intitulată „Preamărind pe Eminescu” are loc de la ora 18:00, în Salonul de muzică al Palatului Cantacuzino – Muzeul Enescu. Cu această ocazie sunt lansate cartea „Doina de jale – Gheorghe Zamfir preamărind pe Eminescu” de Marin Voican-Ghioroiu şi CD-ul „Doina nemuritoare şi prietenii săi”, cuprinzând lucrări din creaţia maestrului Gheorghe Zamfir şi unele semnate de Marin Voican-Ghioroiu, având ca solistă pe Rodica Anghelescu.

* Recitalul de muzică şi poezie veche de dragoste „Cearcănul de lângă soare” este susţinut, de la ora 20:30, de actriţa Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei şi chitaristul şi compozitorul Adrian Andrei în mansarda Casei Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei nr. 151.

EXPOZIŢII

* La Mobius Gallery, din strada D.I. Mendeleev nr. 2, de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Life in the Lonely Wood”, prima a unuia dintre cele mai creative duo de pe scena artei contemporane ruseşti, numit CrocodilePOWER şi format din artiştii Peter Goloschapov şi Oxana Simatova.

* Expoziţia „Vindecări miraculoase – Nicolae Vermont (1866-1932). Dezvăluiri despre pictori şi pictura lor prin prisma restaurării” poate fi vizitată la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti de azi până pe 3 decembrie.

CARTE

* La Librăria Humanitas Kretzulescu, de la ora 18:00 are loc lansarea romanului „Numele tău şi alte erezii”, de Ilinca Bernea. Alături de autoare participă: Fatma Yilmaz, Alina Isak Alak, Arthur Suciu şi Horia Pătraşcu.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este lansat volumul „Evanghelia pe scurt”, de Lev Tolstoi, la care participă Wilhelm Tauwinkl, care l-a tradus şi prefaţat, Pr. Marius Taloş, Teodor Baconschi şi Tatiana Niculescu.

CONFERINŢE

* La sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din strada Nicolae Creţulescu nr. 8, de la ora 17.00, începe Colocviul „Teatrul românesc, sub dictatura comunistă” la care participă: acad. Eugen Simion, Mircea Martin, Silviu Angelescu, Florica Ichim, Doina Papp, Ion Cocora, Mircea Cornişteanu, George Mihăiţă, Mihai Ispirescu. Amfitrioni: Ioan Cristescu şi Lucia Verona. Moderator: Mihai Ispirescu.

* O nouă întâlnire „Noaptea Ideilor”, cu tema „Tehnologie şi Societate”, începe de la ora 19:00 la Institutul Francez. Trei vorbitori de excepţie vor provoca publicul prin prezentările lor:

– Cristian Anghel – „Comunicăm 2G, 3G, 4G, 5G, wireless. Ce urmează?”

– Gabriel Baba – „Cum ne protejăm de atacurile cibernetice. Ghid de bune practici”;

– Andrei Băleanu – „ELI-NP: Cel mai mare laser din lume”.

* La Muzeul Naţional de Artă Contemporană continuă, în cadrul expoziţiei TRIAJ, programul de întâlniri cu artiştii. Cea de-a doua întâlnire, care are loc azi, de la ora 19:00, este cu Suzana Dan, fiind moderată de Adrian Guţă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.