Mumia – mai bine rămânea îngropată

Franciza „Mumia” are un reboot, care este însă şi aproape un rebut din mai multe puncte de vedere. Deşi s-a plecat de la o reţetă de succes, inclusiv financiar, cum au fost cele două filme cu Brendan Fraser din 1999 şi 2001, producătorii par să aştepte să vadă ce câştiguri aduce noul film „Mumia”, care ar trebui să înceapă seria Dark Universe. Protagonist este Tom Cruise, care, la cei aproape 55 de ani ai săi arată şi se mişcă încă bine într-o producţie plină de acţiune. Însă seria avându-l pe el în fruntea distribuţiei va trebui continuată într-un ritm alert. Problema lui e că nu prea ştie să joace un personaj precum cel de acum, Nick Morton, liderul unei trupe de soldaţi destul de limitat mental şi hoţ, pe deasupra. Nu se descurcă prea bine nici în fazele ceva mai romantice, nici în cele mai comice, unele aproape de parodie.

image005

În urma unei confruntări în Irak, Nick şi Chris Vail, camaradul său binişor jucat de Jake Johnson, descoperă mormântul străvechi al prinţesei Ahmanet, interpretată cât de bine i-a permis scenariul de Sofia Boutella, condamnată la o suferinţă veşnică după ce, în Egiptul Antic, şi-a vândut sufletul zeului haosului Seth şi şi-a ucis întreaga familie. De fapt, cei doi militari par a fi mai preocupaţi tocmai de descoperirea şi valorificarea de comori şi artefacte, decât de punerea la punct a jihadiştilor distrugători de opere de artă şi mărturii istorice. Tocmai de aceea, Nick, după o aventură cu arheologa Jenny, acceptabil jucată de Annabelle Wallis, îi fură harta care-l conduce la găsirea mormântului cu pricina. Cei doi camarazi şi Jenny găsesc acolo sarcofagul lui Ahmanet pe care-l duc cu avionul în Anglia, unde prinţesa se eliberează şi-şi crează o mini-armată de zombii. Tot aici, nimeni altul decât Dr. Jekyll, aflat în luptă cu alter-egoul său presupus malefic Mr. Hyde, ambii interpretaţi destul de grosier de Russell Crowe, a descoperit între timp nişte morminte de cruciaţi, care au îngropat cu ei, însă disparat, pumnalul lui Set şi imensul rubin ce se afla în mânerul acestuia formând o armă ritualică dătătoare de nemurire. Pe acesta-l caută Ahmanet ca să-l sacrifice pe inexplicabil alesul ei Nick, pentru a-l transforma astfel în nemuritorul zeu Seth.

Aspru criticat, pe bună dreptate, de cronicari, filmul de acţiune cu pretenţii mistice „Mumia” este oarecum salvat de coloana sonoră, imagine şi, mai ales, de efectele vizuale foarte bune, inclusiv cele în 3D. Aşa că, dacă aveţi vreo două ore în care nu ştiţi ce să faceţi, puteţi să-l vizionaţi la Glendale Studio sau cinematografe de mall, mai puţin la Cele din lanţul Cinema City.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.