Infidelitatea online. 6 semne că partenerul te înșală pe Facebook

Sursa foto: Getty Images

Nu cu mult timp în urmă, singura formă de infidelitate era contactul fizic dintre două persoane, iar infidelitatea era ușor de recunoscut.

În zilele noastre, această noțiune și-a schimbat radical definiția, iar specialistul în sexologie și relații de cuplu, Gabriela Marin, consideră că infidelitatea se manifestă și fără contact fizic, pur și simplu prin apropierea în mediul online.

“În zilele noastre, când ne petrecem din ce în ce mai mult timp în mediul online, orice aspect al vieții noastre cotidiene își găsește un corespondent în lumea digitală. Flirturile se fac în social media sau chat-rooms, sexualitatea se explorează cu ajutorul webcam-ului sau a pornografiei, iar aplicații precum Tinder sunt create special pentru a găsi persoane disponibile. Dincolo de aceste aspecte, în lumea modernă, infidelitatea îmbracă mult mai multe forme: de la aventuri reale în afara relației, până la cele virtuale. Într-o accepțiune comună, infidelitatea este ascunderea față de partener a unor secrete care pot pune în pericol relația”, declară sexologul Gabriela Marin.

6 semne ale faptului că unele dintre activitățile online ale oamenilor au tendința de a amenința relația:

1. Este deseori preocupat de conversațiile digitale în scris, dar niciodată nu menționează despre ce este vorba

“Utilizarea compulsivă a telefonului mobil poate fi o sursă constantă de conflict în cadrul relațiilor, deoarece partenerul se simte exclus, cel în cauză acordând mai multă atenție telefonului decât discuțiilor cu persoana de lângă el.

Atunci când observați că partenerul dumneavoastră reacționează emoțional în fața ecranului, dar nu vă permite să aflați despre ce este vorba, apare un zid gros în relație. Sigur că nu trebuie să cereți ca partenerul să fie ca o carte deschisă în ceea ce privește activitățile online, fiecare dintre noi are nevoie de intimitate; dar dacă discuțiile virtuale ale partenerului îl desprind de la prezent și de la a fi cu dumneavoastră, iar acesta nu face niciun efort să corecteze acest lucru, atunci atenția și prioritățile lui s-ar putea să fie îndreptate în altă parte”, explică Gabriela Marin.

2. Primește mesaje la orice oră, inclusiv noaptea târziu

“Acum 20 de ani, dacă un prieten sau un coleg de muncă v-ar fi sunat partenerul la 11 noaptea, când erați deja în pat, v-ar fi deranjat. Acum însă, de la apariția smartphone-urilor, a devenit social acceptat să îi scrii cuiva (și chiar să aștepți un răspuns) mult după limita orară maximă tradițională. Un mesaj primit noaptea de la un prieten nu reprezintă neapărat o cauză de îngrijorare, unele cupluri chiar se relaxează împreună cu telefoanele în față. În schimb, dacă discuțiile târzii în noapte apar tot mai des și își croiesc drum chiar în dormitorul dumneavoastră, atunci s-ar putea să fiți deja opțiunea a doua”, este de părere psihologul Gabriela Marin.

3. Vă treziți și observați că partenerul este pe Facebook, dar se ascunde repede când vă vede

“Deoarece tot mai multe persoane dorm cu telefonul mobil în apropiere (fapt care a fost demonstrat ca fiind deranjant pentru odihna și sănătatea voastră), crește și probabilitatea purtării unor conversații online. Este acceptabil ca partenerul să petreacă timp pe Facebook, dar dacă se ascunde de dumneavoastră, ați putea să îl întrebați de ce”, declară Gabriela Marin.

4. Este foarte posesiv în legătură cu telefonul sau tableta

“Persoanele care se comportă neobișnuit încercând să ascundă ceva, sunt foarte atente să nu fie prinse, dar pot fi ușor de observat. Dacă își protejează telefonul cu orice preț, închide ferestrele deschise atunci când vorbește la telefon sau vă împiedică să trageți cu ochiul la ceea ce scrie, sunt șanse mari ca partenerul să aibă un motiv special. Poate avea reacții nefirești de iritabilitate sau supărare atunci când îi luați în joacă telefonul sau tableta, fără niciun motiv serios”, consideră psihologul.

5. Observați persoane care îi comentează pe profilul de Facebook sau dau share-uri, fără ca dumneavoastră să le cunoașteți

“Multe persoane nu își știu nici măcar prietenii propri din mediul virtual, cu atât mai puțini pe ai partenerului. Cu toții avem colegi de muncă, prieteni ai prietenilor sau colegi de școală generală în lista de prieteni, pe care nu i-am putea recunoaște. În schimb, dacă o persoană este peste tot în mediul virtual și manifestă un nivel de apropiere și de umor nepotrivit, faptul că partenerul nu vă povestește despre respectivul prieten poate fi un semn că are ceva de ascuns”, afirmă sexologul Gabriela Marin.

6. Devine defensiv în legătură cu timpul pe care îl petrece pe telefon sau vă acuză pe dumneavoastră de comportament neadecvat

“Dacă partenerul știe că face ceva greșit, vă poate ataca pe dumneavoastră în primă fază, sau poate deveni foarte defensiv, în încercarea de a vă opri să aflați. Poate nici să nu deschidă subiectul despre cât timp petrece pe telefon, dar să vă conteste obiceiurile dumneavoastră online. De unde atâta preocupare? Poate fi un semn că se protejează pe sine în legătura cu ceva ce vă ascunde de ceva timp”, spune psihoterapeutul Gabriela Marin, specialist în sexologie și relații de cuplu.

Infidelitatea doare, fie că este reală sau virtuală

De cele mai multe ori, cei care înșală nu realizează cât îi afectează acest lucru pe partenerii lor și ce impact emoțional poate avea asupra relației. De obicei, atunci când partenerul care a fost trădat află despre infidelitatea celuilalt, trece printr-o suferință foarte mare. Iar lucrul cel mai dureros este faptul că încrederea în persoana care a fost cea mai apropiată sufletului nostru a fost distrusă.

“Nu contează dacă persoana infidelă și-a înșelat partenerul online sau în persoană, infidelitatea doare la fel de tare. În funcție de nivelul de stabilitate emoțională, infidelitatea partenerului se poate transforma într-un eveniment traumatic și poate fi nevoie de ani de zile pentru ca persoana să-și recapete încrederea în partenerul său”, conchide sexologul Gabriela Marin.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.