A început Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Foto: Alexandru Dolea
Astăzi s-a dat startul celei de a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, care se desfăşoară în perioada 29 mai – 3 iunie, în sălile Marshall Garden Hotel.
Evenimentul este organizat de Radio Romania și se află sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.
Competiţia Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă Inovaţia în creaţia radiofonică.
Ediția din acest an reunește 45 de producţii din 26 de ţări. Toate spectacolele vor putea fi ascultate pe site-ul http://www.eteatru.ro./
Concurenţii îşi dispută şase trofee, distincţii dedicate celor două secţiuni – Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte.
Juriul este format din cinci personalităţi internaţionale: Amandine Casadamont din Franţa, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Bernanrd Clarke, autor şi producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation din Sri Lanka şi Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii internaţionale ale festivalurilor de profil şi autoare a numeroase spectacole multipremiate.
Preşedintele juriului este  Dimitriy Nikolaev, regizor din cadrul departamentului Radio Drama şi Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic, inclusiv trofeul Grand Prix Nova.
Foto: Alexandru DOLEA
Festivitatea de decernare a premiilor va fi găzduită de Palatul Elisabeta, vineri, 2 iunie. În cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova se vor oferi și distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent.
Vor fi premiaţi actorii:  Maria Ploae – Premiul pentru cel mai bun rol feminin, în spectacolele Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric, şi Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucureşti, scenarii de Raisa Radu, regia artistică: Petru Hadârcă; Dan Aştilean – Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Gaev din spectacolul Livada de vişini de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte şi Robinson Crusoe din spectacolul O zi din viaţa lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru, regia artistică: Diana Mihailopol și Bianca Elena Babaşa – Premiul pentru debut, pentru rolul Bianca, din spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru.
Grand Prix Nova 2017 propune, în premieră, o serie de evenimente dedicate specialiştilor, dar şi marelui public.
Vor fi patru zile de dialog şi performance cu artiştii experimentului radiofonic internaţional. Atelierele sunt susţinute de membrii juriului secţiunii Concurs a acestei ediţii, în limba engleză, și se vor desfăşura în Grădina Eden (Calea Victoriei, nr.107).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.