La mulți ani românilor de pretutindeni!

Astăzi este „Ziua Românilor de Pretutindeni”. Aproximativ 9 milioane de români trăiesc în afara țării. Cei mai mulți dintre aceștia locuiesc în Uniunea Europeană.

În multe țări, sunt organizate, astăzi, manifestări culturale. La București, în Aula Magna a Facultății de Drept se desfășoară seminarul cu tema „Limba română mai aproape de casă”, organizat de Guvern.

Dezbaterea se axează pe importanța educației în limba română și demersurile necesare în vederea păstrării și afirmării identității lingvistice a românilor care trăiesc în afara granițelor țării.

Potrivit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, comunităţile de români din străinătate vor primi, în continuare, sprijin pentru a-și păstra identitatea românească.

Ministrul Andreea Păstârnac a declarat la București FM că elevii români din diaspora pot păstra legătura cu limba materna: „Limba română mai aproape de casă este un proiect care se adresează unui anumit tip de învățământ în limba română, putem să-l numim învățământ alternativ dar mai curând școală duminicală. Vorbim poate undeva la 2.000 de școli duminicale pe întreg mapamondul. În fiecare sâmbătă, duminică sau altă zi a săptămânii, copiii învață timp de oră, două, limba română, puțină geografie, istorie a României și tradiții. Venim astăzi în întâmpinarea lor cu un proiect comun cu Ministerul Educației, cu Abecedarul, suportul de studiu din clasele I-IV, atât în format clasic, pe hârtie, cât și în forma digitală. Sperăm ca la sfârșitul anului sau până la sfârșitul anului viitor, manualul să ajungă în toate comunitățile.”

Până în anul 2014, „Ziua Românilor de Pretutindeni” era celebrată pe 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.