Proiectul benzilor unice pentru RATB, pus pe pauză

Primăria Capitalei a anunțat că va sista temporar implementarea proiectului benzilor unice pentru transportul în comun. Decizia vine ca urmare a faptului că astăzi s-au format coloane de mașini la intrarea în București, de pe DN1. Benzile unice vor fi reintroduse însă după încheierea cursurilor școlare, precizează Primăria Capitalei.

În acest sens, edilul șef a declarat: ”Implementarea proiectului benzii unice va fi reluată după începerea vacanței școlare, cand traficul este mai redus.
Urmare a testului realizat în această dimineață au fost identificate punctele nevralgice ale benzii unice pentru circulația transportului public, iar proiectul va fi implementat imediat după încheierea cursurilor școlare. Până atunci se va circula fără restricții, ca și până acum, pe tronsonul Băneasa – Piața Charles de Gaulle.

Am solicitat tuturor instituțiilor implicate în proiectul benzii unice ca demararea acestuia să se facă într-o perioadă în care traficul este mai redus, respectiv imediat ce începe vacanța elevilor. Până atunci, vor fi luate toate măsurile complementare care să asigure eficiența acestui proiect, și mă refer atât la componenta de informare a populației cât și la suplimentarea efectivelor de polițiști locali și de la circulație în intersecții. De asemenea, RATB va spori numărul de autobuze care circulă pe liniile care vor beneficia de acest culoar și va înființa noi linii preorășenești care să preia o parte dintre navetiștii care vin zilnic în București.

Chiar dacă pentru ca efectele pozitive să fie vizibile e nevoie de o perioadă de acomodare, acest proiect, coroborat cu înnoirea și suplimentarea parcului auto al RATB și cu extinderea sistemului de semaforizare inteligentă, reprezintă soluția pentru descongestionarea traficului în București. Studiile de mobilitate arată clar că implementarea benzilor unice generează o creștere cu 20% a vitezei de deplasare a autobuzelor și o diminuare cu până la 25% a timpilor de așteptare în stații, iar costurile de operare ale RATB se diminuează semnificativ.

Am solicitat Direcțiilor din cadrul Primăriei Capitalei, ca măsură provizorie, să identifice terenuri la intrările în Capitală, (la capătul tramvaiului 21 și în zona Băneasa) unde cetățenii din Ilfov, care lucrează în București, să-și poată lăsa mașinile pentru a folosi mijloacele de transport în comun. Această măsura se va lua până în momentul în care se construiesc parcările de tip park & ride.

Totodată, Primăria Capitalei va semna contracte de asociere referitor la transportul public în comun cu Primăriile Corbeanca, Snagov, Balotești și Gruiu, astfel încât cetățenii din aceste localități să beneficieze de liniile RATB.

O parte din intersecțiile unde polițiștii rutieri și locali vor dirija traficul sunt:
– Șos. București – Ploiești cu str. Ion Ionescu de la Brad
– Bd. Aerogării cu bd. Ficusului
– Șos. Gheorghe Ionescu Sisești cu Ion Ionescu de la Brad
– str. Constinatin Dobrogeanu Gherea cu Șos. București-Ploiești
– Piața Presei Libere

Benzile unice vor fi implementate pe următoarele artere:
– Șoseaua București – Ploiesti
– Șos. Kiseleff până la Arcul de Triumf (pe ambele sensuri)
– Bd. Constantin Prezan (pe ambele sensuri)
– Calea Dorobanți – între Piața Dorobanți și Bd. Dacia (pe ambele sensuri)
– Calea Dorobanți (sensul spre centru) între Bd. Dacia și Piața Lahovari
– Str. George Enescu – între Piața Lahovari și Bd. Magheru
– Bd. Magheru (sens spre periferie) între C.A. Rosetti și Piața Romană
– Bd. Magheru (sens spre centru) între Piața Romană și str. George Enescu

Reamintim că în acest moment, în Capitală, există benzi de circulație destinate transportului public pe următoarele artere:
– B-dul Mihail Kogalniceanu – B-dul Regina Elisabeta,
– Splaiul Independentei, portiunile dintre sos. Cotroceni si bd.Eroilor si din dreptul Centrului Istoric,
– B-dul Unirii, intre Piata Unirii și Piata Alba Iulia,
– Calea Dorobanți, între B-dul Dacia și Șos. Stefan cel Mare,
– B-dul Dacia, între Calea Dorobanți și Str. Icoanei,
– Calea Griviței, între Piața Mureș și str. Caraiman, pe sensul Gara de Nord,
– B-dul Mareșal Constantin Prezan, între Piața Arcul de Triumf și Piața Charles de Gaulle”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.