Continua bataia de joc la intrarea in statiile de metrou!

Traim cu totii in lumea calculatoarelor, a internetului si a imenselor posibilitati deschise de societatea informationala. Printre acestea, o importanta facilitate este aceea a platilor electronice. Toata lumea ne indeamna sa nu mai umblam cu buzunarele doldora de bancnote si monede si sa renuntam cat mai mult la platile „cash” in favoarea celor cu cardul.

Ei bine, asta e teoria, frumoasa, nu zic ba, dar, ca de obicei, practica ne omoara!

Metrorex ne ameninta, inca de la sfarsitul anului 2015, ca, printr-un proiect cu finantare europeana, va reusi sa aduca la standarde civilizate accesul in statiile de metrou. Astfel, pe langa instalarea de noi porti de acces, care vor acoperi 41 de statii ale magistralelor 1, 2 si 3, Metrorex ne promitea si 139 de automate pentru vanzarea cartelelor. Acestea din urma ar fi trebuit sa asigure si o interfata in limba engleza pentru turistii pe care spunem ca vrem sa-i atragem in Bucuresti, trebuiau sa poata da rest, sa permita plata cu cardul si sa elibereze bon fiscal. Contractul pentru modernizarea accesului in statiile de metrou de pe magistralele 1, 2 si 3 a fost castigat de catre compania UTI.

Numai ca, daca intri, spre exemplu, in statia de metrou Basarab dinspre Dinicu Golescu – Orhideelor, unde acum se afla si un mare supermarket, ai surpriza ca pe automatul pentru cartele cineva sa fi pus un afis, semnat „Administratia”, afis prin care ti se atrage atentia ca aparatul nu mai functioneaza cu cash si ti se multumeste pentru intelegere.

Cu un zambet superior, te apropii de aparat, gandind: „Oricum voiam sa cumpar cu cardul”. Dar vei fi crunt pedepsit pentru gandul marsav. Te trezesti in fata unui touchscreen blocat pe limba romana, care ia cate o comanda la 5 minute, si nu reusesti sa finalizezi tranzactia. Atunci, paznicul de langa aparat, care a urmarit, dand intelegator din cap (adica uite inca un fraier) stradania ta de a te intelege cu masina de vandut cartele, te intreaba daca ai neaparat nevoie de bon fiscal si, daca spui ca renunti la aceasta pretentie absurda, te trimite catre o alta intrare in statia de metrou, unde se afla o caserie care, din fericire, dispune de un POS.

Intrebarea, zic eu fireasca, este: ”De ce s-au mai cheltuit bani europeni pentru niste aparate care se dovedesc a nu fi altceva decat un mobilier stradal nefolositor?”.

Intr-un punct de vedere adresat BucurestiFM, compania UTI confirma faptul ca intregul contract pentru modernizarea accesului în stațiile de metrou de pe magistralele 1, 2 și 3 a fost adjudecat în favoarea Asocierii TIAB-UTI-LOGIC IT și acesta prevede, într-adevăr, și instalarea de automate de plată noi sau modernizarea celor deja existente.
Automatul aflat în stația de metrou Basarab, la intrarea dinspre Dinicu Golescu – Orhideelor NU ESTE unul modernizat, el fiind instalat cu câțiva ani în urmă de o altă companie și va fi preluat în cadrul proiectului menționat anterior pentru a fi setat să funcționeze corect, conform rolului său.
Întreaga stație de metrou dealtfel va intra într-un proces de modernizare a sistemelor de acces în luna iunie 2017, conform graficului aprobat de Metrorex.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.