Noaptea Muzeelor, la Bellu

În cadrul celei de-a 13-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, „Grădina cu Suflete a Baronului Bellu” (Cimitirul Bellu – Șerban Vodă) le propune vizitatorilor un eveniment deosebit, „Centenarul Titu Maiorescu”.
Începând cu ora 19:00, organizatorii vă așteaptă pentru o adevărată serată culturală în aer liber.
Ceea ce li se propune vizitatorilor este, în fapt, o incursiune interesantă și inedită pentru a descoperi unul dintre fenomenele culturale și politice cele mai însemnate, care a marcat societatea românească a secolului al XIX-lea, junimismul.
Astfel, în cadrul tururilor însoțite de ghizi specializați, cei care doresc pot să redescopere poveștile lui Titu Maiorescu și ale scriitorilor și oamenilor de cultură pe care acesta i-a influențat.
Începând cu ora 20:00, atmosfera clasică va fi întregită de un program muzical oferit de saxofonistul Șofian Miron și tenorul Liviu Indricău.
De la ora 21:00, vizitatorii sunt invitați la premiera filmului documentar „Titu Maiorescu și apogeul literaturii române”.
Vizionarea va fi urmată de un concert de muzică clasică al Cvartetului” Chromatic”.
Începând cu ora 22:00, pe scena din fața capelei centrale veți putea urmări piesa de teatru „Taxi Blues” de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor, acesta din urmă semnând și regia spectacolului.
Personalitatea lui Titu Maiorescu a marcat profund nu doar viața politică, ci și pe cea culturală a României secolului XIX.
Marcant om politic conservator, Maiorescu a fost, în același timp, un erudit, un om de cultură, filosof și estetician și un asiduu practicant al mecenatului.
El nu doar a studiat societatea, cultura și, mai ales, literatura vremii, ci a ales să influențeze  toate formele de exprimare culturală și artistică prin crearea cenaclului „Junimea” și prin editarea Revistei „Convorbiri Literare”.
În cadrul cenaclului, Maiorescu și-a asumat rolul de mentor dar și de Mecena.
Printre membrii „Junimii” s-au numărat oameni politici și de cultură care au marcat viața societății românești a vremii, precum Petre P. Carp, Iacob Negruzzi, Vasile Pogor, Theodor, Rosetti, Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Ion Creangă, Nicolae Ciulianu, Gheorghe Racoviță, Nicolae Mandrea, Nicolae Skelitti, Theodor Șerbănescu, Gheorghe Negruzzi, Vasile Conta, Ioan Slavici, A. D. Xenopol, Alexandru Philippide , Vasile Alecsandri etc.
Sunteți așteptați, așadar, la „Gradina cu Suflete a Baronului Bellu” pentru o seară culturală dedicată perioadei clasice a culturii române și personalităților care au marcat această perioadă și care continuă să susțină pe umerii lor, ca niște adevărați titani, cultura și ființa națională a neamului românesc !
Autor: Mircea Apostolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.