Consultaţii gratuite de la medicii dermatologi

Medicii dermatologi vor oferi consultaţii gratuite populaţiei în cadrul Campaniei Euromelanoma day.
Societatea Română de Dermatologie va derula în acest an cea de-a XII-a ediţie a Campaniei „Euromelanoma day” în cadrul căreia medicii dermatologi vor oferi informaţii şi vor acorda consultaţii gratuite populaţiei aflate pe Litoralul Mării Negre, în staţiunile Mangalia, Neptun şi Jupiter, şi elevilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj Napoca, Tg. Mureş, Constanţa, Oradea şi Craiova, dar şi în alte instituţii precum fabrici, companii multinaţionale etc.

„Am demarat această acţiune cu scopul de a sensibiliza populaţia la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajăm prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat preşedintele SRD Călin Giurcăneanu, potrivit unui comunicat remis presei.

Campania „EuroMelanoma Day”, care are anul acesta mesajul „Primeşti o singură piele! Ai grijă de ea! Protejeaz-o la soare!”, se va desfăşura simultan în cele trei staţiuni, în perioadele 14 – 16 iulie, 11-13 august şi 18-20 august în intervalul 8:00-12:00 şi 15:00-18:30.

Astfel, în locurile ce vor fi special amenajate minimum 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune, vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite pacienţilor, dar şi turiştilor doritori de investigaţii de prevenţie. Pe lângă informaţii legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, aceştia vor mai primi şi mostre de creme fotoprotectoare.

Melanomul este un tip de cancer cutanat ce îşi are originea în melanocite – celulele producătoare de pigment. Aceste celule se divid necontrolat şi invadează ţesuturile din jurul acestora. Riscul apariţiei cancerului de piele se raportează la expunerile cumulate de-a lungul vieţii.

„Pe cât posibil, este de evitat să se stea pentru mult timp în soare în special între orele 10:00 şi 15:00. Dacă sunteţi la plajă, folosiţi loţiuni protectoare. Oamenii de ştiinţă cred că riscul expunerii la soare este foarte mare la copii. Arsuri severe la vârste fragede pot duce la apariţia cancerului ulterior. De aceea se impune acoperirea capului copiilor care se joacă în plin soare”, afirmă medicii.

Potrivit acestora, cancerul de piele poate fi vindecat dacă este depistat la timp şi tratat corespunzător.

„Nu putem influenţa factorii de risc genetic care pot genera melanom, cum ar fi de exemplu un ten echitabil, aluniţe numeroase sau antecedente familiale de melanom. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta melanom poate fi redus în mod semnificativ prin respectarea unor reguli de bază”, mai spun specialiştii.

Îmbrăcămintea poate oferi cea mai puternică protecţie solară. Tricourile cu mânecă lungă sunt indicate in locul celor cu mânecă scurtă, iar culorile închise sunt indicate în locul celor deschise.

În cadrul campaniei de anul trecut au fost consultate 2.629 de persoane, din care 2.322 persoane pe litoral şi 307 persoane în licee, şcoli.

Ca urmare a acelor consultaţii au fost descoperite 9 cazuri de melanom, 23 cazuri de carcinom bazocelular (BCC), 9 cazuri de carcinomul scuamos cellular (SCC) şi 101 cazuri de alte leziuni.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.