Cele mai interesante evenimente de astăzi, 11 mai, din Bucureşti

CINEMA

* Programul ultimei zile la Bucureşti a Festivalului Filmului European.

# La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, de la ora 18:00 este proiectat documentarul „Asediul” de Rémy Ourdan şi Patrick Chauvel, un film ce analizează ce se întâmplă când unei civilizaţii întregi îi este pusă la îndoială însăşi supravieţuirea, vorbind despre oamenii care trec prin această experienţă traumatizantă şi spunând povestea oraşului Sarajevo înconjurat, în care se luptă şi se rezistă. Proiecţia este urmată de dezbaterea pe tema „ReconstruimEuropa de la Sarajevo?” moderată de Miruna Vlada – membră PEN Club România, la care participă: Ioana Avădani – directoare Centrul de Jurnalism Independent; Caius Dobrescu – scriitor şi vicepreşedinte PEN Club România; Călin Neacşu – jurnalist şi fost Director France Press Balcani; Alex Trăilă – director artistic al FFE şi Aida Šošić – cântăreaţă din Bosnia Herţegovina care susţine, în final, şi un concert de Sevdah, muzică tradiţională din această ţară.

# La Spaţiul Public European, de la ora 19:00, rulează gratuit comedia „Două lozuri” de Paul Negoescu, cu: Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol.

# La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18:30, comedia „Die Migrantigen / Înfurigranţii” de Arman T. Riahi, cineast austriac cu origini iraniene, în care doi prieteni cu o situaţie financiară dezastruoasă pretind că sunt imigranţi certaţi cu legea pentru a filma un documentar, realitatea întorcându-se însă împotriva lor;

– de la ora 20:30, drama plină de umor înţepător „140 fericiţi!” în care cineasta Gracia Querejeta din Spania critică fără reţineri modul în care se transformă oamenii când sunt în joc milioane de euro.

# La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:

– de la ora 18:30, drama „The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son / Martorul acuzării” realizată de  Iglika Triffonova, ce prezintă un caz adus în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, dar reuşeşte să abordeze problematica mai amplă, a dreptăţii şi umanităţii, indiferent de lege;

– de la ora 20:30, are loc Gala de închidere a ediţiei de Bucureşti a Festivalului ce cuprinde avanpremiera comediei negre „Ultima zi” de Gabriel Achim, având în distribuţie pe Doru Ana, Mimi Brănescu, Rodica Lazăr, Adrian Văncică; proiecţia filmului este urmată de o sesiune de Q&A cu membri ai echipei de realizatori.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 17:30 rulează, la cererea spectatorilor, drama-parabolă „Procesul”, adaptare după romanul omonim al lui Franz Kafka realizată de Orson Welles în 1962, în care acesta joacă alături de Anthony Perkins, Arnoldo Foà, Jeanne Moreau şi Romy Schneider.

DANS

UNATC „I.L. Caragiale” în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului (CNDB) prezintă la Sala Stere Popescu spectacolele – examen de Licenţă ale studenţilor de la Departamentul Coregrafie. Astfel, astă-seară, de la ora 19:00, puteţi urmări „When Darkness becomes Light” de Daniel Dragomir.

SPECTACOLE

* Festivalul de Teatru „Okaua” a programat azi următoarele spectacole:

– de la ora 10:45, „The Lunch Bunch”, dat de Trupa de Teatru A.C.T. din Bacău la Sala Ion Cojar a Palatului Naţional al Copiilor;

– de la ora 12:30, „Fluturii sunt liberi”, susţinut de studenţii Facultăţii de Arte „Geo Saizescu” a Universităţii Hyperion la Sala Ion Cojar;

– de la ora 15:15, „Povestea noastră”, dat de Acting Up din Bucureşti la Sala Ion Cojar;

– de la ora 16:15, „Idiotul”, spectacol U.N.A.T.C „I.L.Caragiale” la Sala Octavian Cotescu a Palatului Naţional al Copiilor;

– de la ora 20:00, „O femeie”, susţinut de studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Umiversităţii Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca la Sala Studio a Teatrului de Comedie.

* Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău prezintă, de la ora 19:00 pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, piesa într-un act „Nunta”, de Anton P. Cehov pusă în scenă de Sandu Grecu.

MUZICĂ

* Teatrul Odeon găzduieşte, de la ora 19:00, concertul de gală bucureştean de deschidere a celei de-a 24-a ediţii a EUROPAfest, ce se desfăşoară până pe 20 mai sub sloganul „It’s all about live quality music!”. Intitulat „American Jazz Night”, concertul de deseară este deschis de Far From Carolina – duo-ul americano-britanic format din Terry Lees, deţinător al premiului UK National Guitarist of the Year şi Mel Hayes, cântăreaţă şi chitaristă de renume internaţional. În continuare cântă TRIISM – un trio de jazz din California de Nord, laureat cu Grand Prize al EUROPAfest 2016, cu un stil distinct şi energic, care interpretează compoziţii originale inspirate din muzica folclorică balcanică, pop şi standarde de jazz.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având ca solistă pe Gyehee Kim. În program: Uvertura operei „Nunta lui Figaro” şi Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră, în La major de Wolfgang Amadeus Mozart, precum şi Simfonia fantastică de Hector Berlioz.

* Doi reprezentanţi ai noului val al jazzului românesc – Dan Mitrofan şi Răzvan Cojanu – prezintă cvartetele The Comforter şi United 4 ce au componenţă internaţională, în cadrul concertului „Young Lions: New Romanian Contemporary Jazz” susţinut de la ora 19:30 la sediul ArCuB din Hanul Gabroveni. Evenimentul face parte din stagiunea de jazz „Artist in Residence”, curatoriată de Lucian Ban.

* De la ora 21:00 susţin concerte:

– Alexandrina, în Control Club;

– Orkid, în Expirat Club – Halele Carol.

* Vama dă un concert electric în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.

LANSĂRI

* În cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Ziua Adolescenţilor, de la ora 19:00, la Cafeneaua „Jos Pălăria”, din strada Toma Caragiu, nr.3 începe evenimentul „Salut, ADOLESCENŢĂ! După 20 de ani”, ce cuprinde lansarea arhivei electronice a revistei SALUT la care participă redactori şi colaboratori ai acesteia, precum şi vedete din industria divertismentului care au colaborat sau care au fost promovate în anii 90 în revista „Salut”. George Mihăiţă a pregătit pentru acest moment aniversar surprize pentru nostalgie, inimă şi literatură. Cu acest prilej, va fi lansată, pentru prima dată în România, distincţia „Adolescent pe viaţă” (după o idee vizuală de Horaţiu Mălăele).

* Ceainăria Cărtureşti Verona găzduieşte lansarea, de la ora 19:00, a celui mai nou roman semnat de Guillaume Musso, „Fata din Brooklyn”, şi o dezbatere în care Tatiana Ernuţeanu – specialistă în comunicare şi jurnalist, Dan Antonescu – specialist criminolog, şi Ilie Marinescu – psiholog şi poet evocă psihologia criminalului în serie, psihologia victimei, dispariţii misterioase, limitele şi provocările demersului scriitoricesc, dar şi pasiunea publicului pentru astfel de poveşti şocante.

LECTURĂ PUBLICĂ

* De la ora 14:00, în cadrul celei de-a doua ediţii a Atelierelor de traducere literară „Lidia Vianu, cei şase scriitori britanici invitaţi susţin o lectură publică la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Calea Griviţei nr. 64 – 66.

ÎNTÂLNIRI, DEZBATERI, CONFERINŢE

* Asociaţia UNESCO „Iulia Haşdeu” vă invită, de la ora 16:00, la Centrul socio-cultural „Jean Louis Calderon” la o conferinţă ilustrată despre „Bucureştii de odinioară”. Prezintă: prof. Maria Boescu, Doina Zigulescu, Crina Bocşan şi alţi invitaţi. Un Cenaclu urban are loc în partea a II-a a întâlnirii.

* În cadrul expoziţiei „Ţinutul Buzăului. Privelişti, rosturi, poveşti”, deschisă până pe 25 iunie la Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, deseară, de la ora 18:00, are loc o întâlnire cu Alexandru Andrăşanu de la Universitatea din Bucureşti, care va povesti despre Geoparcurile Internaţionale UNESCO, despre calităţile ce îndreptăţesc Ţinutul Buzăului să aspire la acest statut şi despre şansa acestuia de a deveni sit UNESCO. Bucureşti Fm este partener media al evenimentului.

* La Casa de Cultură Friedrich Schiller, Mihai Cernat susţine, de la ora 18:00, conferinţa cu imagini „Trasee montane din România” în cadrul clubului turistic „Imagini din toată lumea”.

* Dr. Cristina Rusiecki susţine conferinţa „De la kóthornos la new media? Teatrul secolului XXI”, de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.

* În cadrul Salonului European de Bandă Desenată, ce se desfăşoară la Rezidenţa Scena9 din Str. I.L. Caragiale nr. 32, de la ora 18:30 începe masa rotundă „Reprezentarea marginalilor în banda desenată”. Invitaţi: Mihai Grăjdeanu, Sorina Vasilescu, Marek Rudowski (Polonia), Maarika Martins (Estonia) şi Sara Olausson (Suedia).

* La Biserica Parohiei Boteanu–Ienii, de la ora 19:00 începe o seară de evocări şi mărturii despre Biserica Ienii, prefaţată de un scurt concert de muzică bisericească. Este primul eveniment dintr-o serie ce marchează împlinirea celor 40 de ani care au trecut de la demolarea Bisericii Ienii şi pentru a readuce în memoria colectivă imaginea acestui important locaş de cult din centrul istoric al Capitalei. Manifestările se vor desfăşura până Duminică 14 mai în Parohiile Boteanu-Ienii şi Sf. Nicolae – Dintr-o zi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.