Suspendarea exportului de vaccinuri a fost avizată

Comisia Europeană a avizat favorabil decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Măsura a fost luată în urma notificării venite din partea autorităților române, având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă țara noastră și discontinuitatea în aprovizionarea cu produsele obligatorii din Calendarul de imunizare.

Prin blocarea exporturilor de vaccinuri se încearcă asigurarea necesarului de doze pentru protejarea copiilor din România.

După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgență este justificată.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat recent că, în prezent, direcțiile de sănătate publică din 10 județe nu mai au stocuri de vaccin.

El a precizat că în proiectul Legii vaccinării este prevăzut sa se asigure stocuri pentru aceste produse pe o perioadă de minimum o jumătate de an.

România se confruntă de aproape un an cu o epidemie de rujeolă.

Până acum s-au înregistrat peste 5100 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 23 s-au soldat cu deces.

Cele mai multe victime sunt copii nevaccinați.

Autoritățile recomandă în continuare imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani, ca măsură de limitare a extinderii îmbolnăvirii.

Rujeola, denumită și pojar, este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații.

Unul din 4 bolnavi are nevoie de spitalizare.

De asemenea, în unu la mie din cazuri rujeola este mortală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.