Cele mai interesante evenimente de astăzi, 8 mai, din Bucureşti

CINEMA

* Programul zilei la Festivalul Filmului European.

# La Institutul Cultural Român, de la ora 16:00 are loc proiecţia filmului de deschidere al FFE, „Cealaltă parte a speranţei”, urmată de o dezbatere cu tema „Migraţie, acceptarea prin empatie”, organizată de echipa Super! – Festivalul de filme făcute de adolescenţi.

# La Spaţiul Public European, de la ora 19:00, rulează gratuit animaţia „Viaţa mea de dovlecel”, comedie dramatică scrisă de Gilles Paris şi regizată de Claude Barras ce spune povestea lui Icare, un băieţel de nouă ani căruia îi place să-şi spună Courgette. După moartea mamei sale, se împrieteneşte cu ofiţerul de poliţie Raymond, care îl duce la un cămin de copii, unde învaţă să aibă din nou încredere în cei din jur.

# La Centrul Ceh, este proiectată, de la ora 20:30, tot o animaţie: „Pisica rabinului”, comedie de Joann Sfar a cărei poveste se desfăşoară în Algeria anilor 1920, în casa unui rabin, al cărui motan filozof cu o limbă foarte ascuţită se îndrăgosteşte de tânăra fiică a stăpânului şi îşi propune să se convertească la iudaism pentru a ajunge la inima alesei sale.

# La Institutul Cervantes sunt proiectate gratuit documentarele:

– de la ora 19:00, „Casă, dulce casă” de daneza Katrine Philp despre Salimah, o fată de zece ani refugiată din Myanmar în Malaezia şi are şansa de a-şi reîntâlni tatăl, fugit în urmă cu nouă ani în Danemarca;

– de la ora 20:00, „Camera obscură” de Gheorghe Preda despre activitatea cinecluburilor în anii comunismului, în Romania.

# La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18:30, animaţia „Fata fără mâini” de Sébastien Laudenbach , interpretarea minimalistă, dar complexă din punct de vedere artistic, a unei poveşti mai puţin cunoscută a Fraţilor Grimm;

– de la ora 20:30, drama „Tăcerea”, realizată de Yorgos Gkikapeppas despre Dido, o tânără cântăreaţă de operă care îşi pierde brusc vocea, fiind nevoită să se întoarcă în Grecia, unde se trezeşte în mijlocul unui trecut întunecat; proiecţia filmului este urmată de o sesiune de Q&A cu membri ai echipei de realizatori.

# La Cinema Muzeul Ţăranului puteţi viziona:

– de la ora 18:30, animaţia „Aya din Yop” de Marguerite Abouet, ce prezintă drama unei tinere de 19 ani, foarte serioasă, care preferă să stea acasă şi să înveţe în loc să iasă cu prietenele ei, a cărei viaţă devine mai complicată când una dintre acestea rămâne însărcinată din greşeală;

– de la ora 20:30, comedia „Quai d’Orsay / Ministrul francez” de Bertrand Tavernier, a cărei personaj titular interpretat de Thierry Lhermitte este, deodată, pus faţă în faţă cu tânărul Arthur Vlaminck, proaspăt absolvent al Şcolii Naţionale de Administraţie, care urmează să-i scrie discursurile, amândoi trebuind să se confrunte cu birocraţia.

EVENIMENTE

La Centrul de Teatru Educaţional Replika, în cadrul Platformei de Artă Educaţională 2017-2018, astăzi e „ziua adolescenţilor” şi deseară au loc:

– de la ora 19:00, o reprezentaţie cu spectacolul „Chatroom”, produs de Atelierul de Teatru din Botoşani;

– de la ora 20:10, prezentarea cărţii „Mamă, sunt tachinat!” de Michael Thompson, Lawrence J. Cohen şi Catherine O’Neill Grace;

– de la ora 21:00, proiecţia dramei „Amateur Teens” realizată de Niklaus Hilber ce prezintă tragedia unui grup de şcolari de 14 ani a căror viaţă zilnică este modelată de puterea mijloacelor de social media şi permanenta lor sexualizare prin Internet.

MUZICĂ

* Primăria Capitalei şi Teatrul Excelsior, în parteneriat cu Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, organizează spectacolul „Cantus Mundi Show” de la ora 19:00, în Parcul Tineretului. La acest eveniment menit să marcheze Ziua Europei, axat pe integrarea socială a copiilor şi pe celebrarea solidarităţii prin muzică, participă 45 de coruri, şase ansambluri instrumentale şi peste 1.500 de copii care vor cânta alături de invitaţi speciali: Loredana, Andra, Feli, trupele TAXI şi VUNK, Nicu Alifantis & ZAN, Ducu Bertzi & Friends şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Până la spectacol, pe aleile parcului, au loc acţiuni şi ateliere pentru copii: tablouri 3D, face painting, modelare baloane, atelier de colaje şi întâlniri cu magicieni. Între orele 12:00 şi 18:00, coruri Cantus Mundi şi formaţii Simfonia Mundi dau scurte recitaluri.

* Violoncelistul Adrian Naidin susţine un nou concert, intitulat sugestiv „Antitristul”, alături de violonista Cătălina Naidin, de la ora 19:30, la Sala Mare a Teatrului Naţional.

* Marc Ribot dă un concert în Control Club, de la ora 20:00, în cadrul seriei Jazz Nouveau.

EXPOZIŢIE

De la ora 18:00, la Librăria Sophia este vernisată, în prezenţa autoarei, pictoriţa Elena Murariu, expoziţia „Împreună cu Avva Sisoe”, ce poate fi vizitată până pe 30 iunie.

CARTE

La Librăria Humanitas Kretzulescu, de la ora 18:30 are loc lansarea celui mai recent roman semnat de Simona Antonescu, „Hanul lui Manuc”. Invitate, alături de autoare: Laura Câlţea – Blogger literar şi Alina Purcaru- scriitoare. Moderatoare: Eli Bădică

COMEMORARE

„Despre figura luminoasă a Părintelui Patriarh Teoctist” se intitulează evenimentul spiritual, comemorativ şi omagial ce începe de la ora 19:00, la Biserica „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din cartierul Titan, invitat fiind Părintele Arhim. Dr. Antim David, Stareţul Schitului Măgureanu. Organizator şi moderator: Stelian Gomboş.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.