Adopţia animalelor fără stăpân, prioritatea Municipalităţii!

Consilierii municipali au adoptat, astăzi, Strategia pentru Protecţia şi Bunăstarea Animalelor.
Din punctul de vedere al gestionării animalelor fără stăpân, strategia spune că acestea nu trebuie să se găsească pe domeniul public.
Conform consilierului municipal Tudor Ionescu, iniţiatorul proiectului, pentru a nu avea animale fără stăpân pe străzi, noua strategie propune o atitudine pro-activă, de prevenire a abandonului a animalelor cu stăpân.
De această componentă se va ocupa Poliţia Animalelor, în ceea ce priveşte sancţionarea abandonului.
Dar, va exista şi o latură educativă, pentru prevenirea abandonului, spune Tudor Ionescu.
Pe de altă parte, strategia include şi măsuri pentru capturarea animalelor fără stăpân aflate pe străzi.
Capturarea trebuie să se facă cu un stres cât mai mic pentru animale, astfel încât acestea să poată fi, cu uşurinţă recuperate şi pregatite pentru adopţie, a declarat Tudor Ionescu.
Conform lui Ionescu, centrul de greutate al activităţii Municipalităţii se va muta de la adăpostirea animalelor fără stăpân, la pregatirea şi promovarea animalelor pentru adopţie.
În acest scop, actualele adăposturi vor fi transformate în centre de adopţie, iar Municipalitatea va derula campanii pentru adopţia animalelor fără stăpân.
Tot strategia prevede şi înfiinţarea unui serviciu de tip SMURD pentru animale, sub denumirea de SMURV.
La ora actuală, autorităţile nu deţin o cifră exactă cu privire la câinii fără stăpân şi nici măcar cu privire la cei cu stăpân din Bucureşti.
Este estimată o cifră de 450-500 de mii de câini cu stăpân, la nivelul Capitalei.
Doar o mica parte dintre aceştia au fost, însă, înscrişi în Registrul Câinilor cu Stăpân.
Strategia pentru Protecţia şi Bunăstarea Animalelor prevede şi măsuri pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre proprietarii de animale de companie şi cetăţenii care nu au animale de companie.
Până în 2013, Primăria Capitalei a promovat măsuri similare, privind sterilizarea şi adopţia animalelor fără stăpân.
Aşteptările în ceea ce priveşte numărul de câini adoptaţi de către bucureşteni s-au dovedit prea optimiste, iar o bună parte dintre câinii sterilizaţi şi adoptaţi s-au reîntors în stradă.
Tot astăzi, consilerii municipali au adoptat o hotărâre potrivit căreia în spectacole de circ vor putea fi folosiţi, în continuare, caii, câinii, pisicile şi păsările.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.